Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Μεσαιωνικό Kάστρo Αγίας Μαύρας n.p. production

Κάθε φορά που κάποιος ταξιδεύει προς τη Λευκάδα, το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσει στην είσοδο του νησιού, είναι το ιστορικό κάστρο της Αγίας Μαύρας. Χρονολογείται γύρω στο 1300 μ.Χ. Το κάστρο της Αγίας Μαύρας, που δεσπόζει στην είσοδο του νησιού της Λευκάδας είναι ένα από τα πιο επιβλητικά μεσαιωνικά κτίσματα στην Ελλάδα και αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης εκείνης της εποχής. 
Είναι θεμελιωμένο πάνω σε χερσόνησο που βρίσκεται μεταξύ Λευκάδας και Ακαρνανίας και καταλαμβάνει έκταση περίπου 25.000 τετραγωνικών μέτρων διαθέτοντας πλούσια πολεμική ιστορία καθώς πολιορκήθηκε συνολικά 12 φορές στους 7 αιώνες της ύπαρξής του. Πειρατές, Φράγκοι, Ενετοί, Τούρκοι και άλλοι, κατέκτησαν το κάστρο της Αγίας Μαύρας κατά τη διάρκεια των επτά αιώνων ύπαρξης του. Ένα κάστρο που θεωρήθηκε από κάποιους κατακτητές του ως «διαβολικό κάστρο», λόγω της δυσκολίας που αντιμετώπισαν για να το πολιορκήσουν. 
Μεταξύ 1410 και 1420 ο Κάρολος Α’ πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη επέκταση του κάστρου, που τότε απέκτησε πενταγωνικό σχήμα. Στο εσωτερικό περικλείεται πλέον η πόλη της Αγίας Μαύρας, η οποία αποτελεί και την πρωτεύουσα του νησιού. Το 1684, δύναμη 10.000 Ενετών υπό την αρχηγία του Φραντσέσκο Μοροζίνι, καταλαμβάνει το κάστρο ύστερα από πολιορκία 16 ημερών.  
 Στο κάστρο βρέθηκε ο εντυπωσιακός αριθμός των 600 πειρατών οι οποίοι σφαγιάστηκαν επιτόπου. 
Οι Οθωμανοί του κάστρου μεταφέρθηκαν στην Πρέβεζα. Οι Ενετοί, λοιπόν, μετέφεραν την πρωτεύουσα του νησιού από το κάστρο στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα. Ο Φάρος Φρουρίου Λευκάδας κατασκευάστηκε το 1861. 
Το ύψος του πύργου του ειναι 6,5 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 17 μέτρα. Η πρόσβαση στον φάρο είναι εύκολη αφού βρίσκεται πάνω στα τείχη του κάστρου της Αγίας Μαύρας στην άκρη της γέφυρας του καναλιού της Λευκάδας. 
Ο πέτρινος φάρος του περασμένου αιώνα (1861) καθώς και η εκκλησία της Αγίας Μαύρας που βρίσκεται μέσα στο κάστρο διασώζονται πλήρως.