Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Oριστικά εκτός Πατραϊκού η Petroceltic

Οριστικοποιήθηκε η μεταβίβαση σε εταιρείες των ΕΛ.ΠΕ. και της Edison του ποσοστού που είχε η ιρλανδική Petroceltic στην παραχώρηση του Πατραϊκού Κόλπου.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με απόφασή του συναίνεσε στην μεταβίβαση του 33 και 1/3 που κατείχε η ιρλανδική εταιρεία στα άλλα δύο μέλη της κοινοπραξίας, τα ποσοστά των οποίων πλέον διαμορφώνονται σε 50% για την κάθε μία...


Η αποεπένδυση της Petroceltic από περιουσιακά της στοιχεία στην Ελλάδα, είναι μια ακόμη κίνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που υφίστανται κυρίως οι μεσαίες και μικρές εταιρείες πετρελαίου, λόγω της καθοδικής πορείας των τιμών αργού και της δραματικής μείωσης των εσόδων τους. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες η ιρλανδέζικη εταιρεία, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ανέρχεται πλέον σε 40 εκατομμύρια δολάρια και ο δανεισμός της σε 220 εκατομμύρια δολάρια, πέτυχε συμφωνία με τις δανείστριες τράπεζες για αναστολή πληρωμής δανειακών δόσεων, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Συζητά δε με τις τράπεζες στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης δραστηριοτήτων που προωθεί, να ισχύσει το ίδιο και για δόσεις των επόμενων μηνών.

Ασχέτως πάντως της ανάκαμψης των τιμών αργού πετρελαίου της περασμένης Παρασκευής, η κατρακύλα των τιμών έχει οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις κυρίως στις ΗΠΑ, όπου προσφορές επενδυτικών ομίλων για συγκεκριμένους τύπους υποβαθμισμένου πετρελαίου που παράγεται σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση, έφθασαν και τα...1,5 (ένα και μισό) δολάρια το βαρέλι.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η προσφορά πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι τόσο μεγάλη, που ο αμερικανικός όμιλος διυλιστηρίων (δυναμικότητα στις ΗΠΑ 600.000 βαρέλια ημερησίως) Flint Hills Resources, πρόσφερε και αγόρασε αργό ποιότητας North Dakota Sour προς 1,5 δολάριο το βαρέλι, ξεκινώντας την προσφορά από το.... 0,5 (μισό) δολάριο.

Όσο και αν ακούγεται τρελό, το αργό αυτό παράγεται από σχιστόλιθο σε ποσότητες περίπου 15.000 βαρελιών την ημέρα, έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε θειάφι, ενώ έχει υψηλό κόστος μεταφοράς.

Έτσι στην ουσία ο πωλητής... πλήρωσε τον αγοραστή για να το ξεφορτωθεί. Ωστόσο, το ίδιο αργό πουλιόταν προς 13,5 δολάρια το βαρέλι πριν ένα χρόνο και προς 47,6 δολάρια τον Ιανουάριο του 2014.

Μιχάλη Καϊταντζίδη-euro2day.gr