Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Πλεονεκτήματα και κίνδυνοι από το δωρεάν Wi-Fi

Τα ασύρματα δίκτυα Ιnternet, κατά κόσμον Wi-Fi, έχουν αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, επικοινωνούμε, διασκεδάζουμε, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούμε με τον ψηφιακό κόσμο από οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε στον φυσικό κόσμο. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε άνοδο, με ισχυρή μάλιστα δυναμική, η παροχή δωρεάν δημόσιου ασύρματου Internet. Τοπικά καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και αεροδρόμια είναι μόνο μερικά από τα σημεία όπου μπορεί κανείς παράλληλα με την κάθε ασχολία του να πλοηγηθεί (σκοπίμως ή άσκοπα) στο Διαδίκτυο...


Και μπορεί τις περισσότερες φορές η ποιότητα των υπηρεσιών Internet που παρέχονται σε καθεμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις να μην είναι ικανοποιητική, αλλά αυτή δεν θα είναι η πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια. Το μέλλον του ασύρματου Internet διαγράφεται λαμπρό και πάνω από όλα... γρήγορο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημόσιο δίκτυο που κατασκευάζεται και έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί σε ορισμένα σημεία της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», ο δήμος και μια κοινοπραξία εταιρειών που ονομάζεται CityBridge κατασκευάζουν το LinkNYC, ένα υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών που θα διατρέχει ολόκληρη την πόλη προσφέροντας στους κατοίκους της δωρεάν, συνεχές και απεριόριστο Internet σε όποιο σημείο και αν βρίσκονται.

Για τον σκοπό αυτόν κάποιοι παλιοί τηλεφωνικοί θάλαμοι που έχουν πέσει σήμερα σε αχρηστία μετατράπηκαν σε hot spots, σε σημεία σύνδεσης και προσπέλασης, δηλαδή, στο Διαδίκτυο. Κατά τους επόμενους μήνες οι εγκαταστάσεις αυτές πρόκειται να αυξηθούν με στόχο να φθάσουν τις 500 ως το καλοκαίρι. Τα hot spots θα λειτουργούν επίσης και ως σημεία διαφημιστικής προβολής, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί και σε πηγή εσόδων για τον δήμο. Επιπλέον τα σημεία αυτά θα χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία ώστε να συνδέεται αυτόματα ο χρήστης όταν είναι εντός εμβέλειας, χωρίς να χρειάζεται να κάνει τη διαδικασία σύνδεσης κάθε φορά που θα βρίσκεται κοντά σε ένα hot spot.

Το δίκτυο της Νέας Υόρκης, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι ένα από τα ταχύτερα στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, όπως σημειώνει η «WSJ», πρόκειται για ένα μικρό παράδειγμα του τι συμβαίνει παγκοσμίως. Τα δίκτυα Wi-Fi με ευρεία κάλυψη βιώνουν τέτοια άνοδο ώστε τα νέα πρότυπα θα μεταβάλουν κατά πολύ όχι μόνο τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας αλλά και με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Διότι οι εταιρείες, τονίζει η εφημερίδα, εξακολουθούν να χρεώνουν ακριβά τις υπηρεσίες δεδομένων Internet που προσφέρουν στα πακέτα τους.

Ωστόσο το κόστος αυτής της εξέλιξης δεν είναι μόνο οικονομικό. Οι χρήστες του δημόσιου Wi-Fi πρέπει να συνυπολογίσουν και άλλους παράγοντες προτού ενθουσιαστούν με την ιδέα του δωρεάν «σερφαρίσματος». Μιλάμε για την ασφάλεια της επικοινωνίας, για την ιδιωτικότητα και για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Η «επίθεση» χάκερ στα δημόσια ασύρματα δίκτυα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, επισημαίνει στην αμερικανική εφημερίδα ο Μαρκ Γουέγκλερ, επαγγελματίας στην ασφάλεια δικτύων και εξειδικευμένος στο να βρίσκει τα τρωτά σημεία των δικτύων υψηλής αξίας. «Είναι πάρα πολύ μεγάλο τρόπαιο» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών είναι κάτι που έχουν λάβει υπόψη τους οι υπεύθυνοι κατασκευής των ασύρματων αυτών δικτύων, όμως ακόμη και ο ίδιος ο χρήστης πρέπει να λαμβάνει κάποια μέτρα ασφαλείας. Η επιβεβαίωση της νομιμότητας του δικτύου Wi-Fi πριν από τη σύνδεση, η χρήση ισχυρών κωδικών προστασίας στα e-mail, στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και όπου αλλού χρειάζεται, η προσπέλαση στις ιστοσελίδες με ιδιαίτερη προσοχή και η αποφυγή ιστοσελίδων αγνώστου περιεχομένου, η αποφυγή αποκάλυψης προσωπικών στοιχείων, η χρήση των λεγόμενων VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) είναι ορισμένα από τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο χρήστης ενός δημόσιου δικτύου Wi-Fi.

Πηγή: Το Βήμα