Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016 και ώρα 7:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Θέρμου η ετήσια δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου με θέμα τον Απολογισμό χρήσης του 2015.

Θέρμο, 2-9-2016
Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ
Την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016 και ώρα 7:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Θέρμου η ετήσια δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου με  θέμα τον Απολογισμό χρήσης του 2015.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με γενική εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνου Μαραγιάννη, ο οποίος αναφέρθηκε στη λειτουργία και στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, και ακολούθησαν οι εισηγήσεις των αντιδημάρχων κ. Κωνσταντίνου Κότσαλου και κ. Γεωργίου Γλαβά και των Δημοτικών Συμβούλων κ. Ιωάννας Καλημέρη και κ. Νικολάου Κωστακόπουλου, οι οποίες περιελάμβαναν την παρουσίαση αναλυτικά της δράσης του Δήμου στους τομείς της διοίκησης, της οικονομικής κατάστασης και της εφαρμογής του ετήσιου προγράμματος δράσης.  

Ακολούθως έγιναν τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ. Κασόλα Θεόδωρου και κ. Τριανταφυλλάκη Ιωάννη, αντίστοιχα, Δημοτικών Συμβούλων και πολιτών, στις οποίες προβλήθηκαν οι απόψεις επ’ αυτών τόσο εκ μέρους των δημοτικών παρατάξεων όσο και σε προσωπικό επίπεδο και η συζήτηση ολοκληρώθηκε  με σχετική τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε κατ’ αρχήν σε σημαντικές πρωτοβουλίες του Δήμου κατά την περίοδο αυτή, οι οποίες είχαν αίσιο αποτέλεσμα, όπως είναι η αυτόνομη επαναλειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου, η δρομολόγηση της κατασκευής Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων, η δρομολόγηση της επαναλειτουργίας των Σφαγείων μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, η δημιουργία νέων κοινωνικών δομών, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, η εξασφάλιση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σημαντικών πιστώσεων τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2015 όσο και για τη συντήρηση και βελτίωση της επαρχιακής οδοποιίας, η προώθηση των διαδικασιών για την υλοποίηση έργων οδοποιίας από τη ΜΟΜΑ, οι ενέργειες ωρίμανσης έργων για τη διεκδίκηση της ένταξής τους σε προκηρύξεις των  χρηματοδοτικών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που θα ανοίξουν στο προσεχές χρονικό διάστημα, με πρώτο αυτό της κατασκευής του νέου Λυκείου Θέρμου και άλλα. 
Επίσης, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο ιδιαίτερα δυσμενές πλαίσιο για τη λειτουργία των Δήμων που επικράτησε κατά την εν λόγω χρονική περίοδο του 2015, όπως αυτό καθορίστηκε τόσο από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, τη διεξαγωγή πολλαπλών εκλογικών διαδικασιών, τους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων και τη μη δυνατότητα πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού για τη στελέχωση των ορεινών Δήμων, όπως ο Δήμος Θέρμου, όσο και από άλλους αστάθμητους παράγοντες, όπως οι ζημίες που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες, και άλλα. 
Ακόμη, ο Δήμαρχος προέταξε το στοιχείο της αποτελεσματικότητας ως καθοριστικό παράγοντα επιλογής των συνεργατών του μεταξύ των μελών της δημοτικής ομάδας της παράταξής του αναφορικά με την κατανομή αρμοδιοτήτων, ενώ στάθηκε επικριτικά σε στάσεις και δράσεις της μείζονος αντιπολίτευσης που σε πολλές περιπτώσεις παρακωλύουν το έργο του Δήμου. 
Η συνεδρίαση έκλεισε με ψηφοφορία, κατά την οποία ψηφίστηκαν οι τομείς της διοίκησης και της οικονομικής κατάστασης του Δήμου. Καταψηφίστηκε, όμως, η εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης και σ’ αυτό συνετέλεσαν με τη στάση τους και Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης, οι οποίοι καταψήφισαν, χωρίς σχετική αιτιολόγηση, το έργο της δικής τους παράταξης που είναι και δικό τους έργο, μεταξύ των οποίων μάλιστα και πρώην αντιδήμαρχος, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκε καθ’ όλη την περίοδο του 2015 μεγάλο μέρος των αναφερομένων στις εισηγήσεις. Στάσεις, που προβληματίζουν για την αίσθηση ευθύνης τους απέναντι στους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν, οι οποίες όμως αφήνονται στην κρίση των πολιτών.  
Αναφορικά με πλείστες όσες αναφορές της δημοτικής παράταξης της  μείζονος αντιπολίτευσης για διάφορα ζητήματα, όπως αυτές έχουν συμπεριληφθεί σε πρόσφατη σχετική δημόσια ανακοίνωσή της, περιοριζόμαστε, για λόγους πρακτικούς – πέρα από τις σχετικές επεξηγήσεις τόσο εκ μέρους του Δημάρχου όσο και άλλων μελών της συμπολίτευσης που δόθηκαν κατά τη διεξαγωγή της συνεδρίασης – να αναφερθούμε σε μερικά μόνο καίρια σημεία. 
1. Κατ’ αρχήν, αναφορικά με τον ισχυρισμό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προτείνει την κατασκευή έργου στη θέση Στρεψιανόρεμα Διπλατάνου, να πούμε μόνο ότι η θέση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την όλη δράση τους για το εγχείρημα, όπως γνωρίζουν οι πάντες και όπως προκύπτει από σχετικά παραστατικά στοιχεία. 
2. Αναφορικά με το ζήτημα του έργου της ανάπλασης στον ευρύτερο χώρο της πλατείας του Θέρμου, υπήρξε κατά τη συνεδρίαση επεξήγηση από τον Δήμαρχο των λόγων που επέβαλλαν την ολοκλήρωση του έργου σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό αυτού. Λόγοι που σχετίζονται τόσο με το οικονομικό συμφέρον  του Δήμου όσο και με την αναγκαιότητα διαφύλαξης της αξιοπιστίας του προς τις ανώτερες αρχές, πράγμα που αποβαίνει σε κάθε περίπτωση προς το συμφέρον, βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο, του Δήμου, και αφού παράλληλα επισημάνθηκε ότι η μη γενόμενη προτεινόμενη τροποποίηση του έργου δεν οφείλεται σε ολιγωρία του Δήμου αλλά σε παράγοντες που δεν σχετίζονται με τη δημοτική αρχή. 
Επιπλέον, τονίστηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο Νίκο Κωστακόπουλο η αναγκαιότητα υπερψήφισης από το Δημοτικό Συμβούλιο της Κανονιστικής Απόφασης που αφορά τον πεζόδρομο στο «ΓΑΜΑ» της πλατείας. Κι αυτό, γιατί η τυχόν παραμονή της δυσαρμονίας που παρατηρείται ανάμεσα στην αρνητική,  από τη μία, άποψη γι’ αυτό το θέμα, που διαφαίνεται κυρίαρχη ως τώρα τουλάχιστο στο Δημοτικό Συμβούλιο, και στη θετική, από την άλλη,  άποψη της κοινής γνώμης  – που διαβλέπει στην πλειονότητά της την αναγκαιότητα έγκρισης της πεζοδρόμησης, όπως η κοινή λογική επιτάσσει – συνεπάγεται σοβαρές βλάβες για τα συμφέροντα του Δήμου, πράγμα που, σε τελική ανάλυση, θα πιστωθεί πολιτικά τόσο σε κάθε παράταξη όσο και ατομικά σε καθέναν Δημοτικό Σύμβουλο αναλόγως της στάσης που θα τηρήσει για το ζήτημα αυτό. 
3. Αναφορικά με  τις αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε προτάσεις ή προτροπές των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων για κάποια έργα, οι οποίες προέρχονται κατόπιν καταγγελιών, υπογεγραμμένων είτε  από μέλη του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης είτε από τρίτους, κατευθυνόμενες όμως από τους ίδιους, περιοριζόμαστε να αναφερθούμε στην επισήμανση ότι η τακτική των συνεχών αναφορών είτε προς το Σώμα Επιθεωρητών  Δημοσίων Έργων είτε προς άλλους φορείς – την οποία εγκαινίασε η αξιωματική αντιπολίτευση αυτή την περίοδο ως κύρια μέθοδο για τη λύση των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται έτσι κι αλλιώς, και πάντα θα δημιουργούνται, κατά την εξέλιξη των έργων – δεν συνάδει με τα χρηστά πολιτικά ήθη, όταν γίνεται καθ’ υπερβολή, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. 
Επιπλέον, η τακτική αυτή υποκρύπτει διάθεση εκ μέρους τους εκδικητικής αντιπαράθεσης με στόχευση, μάλιστα, σε ορισμένα πρόσωπα για πολιτικά ιδιοτελείς κάθε φορά λόγους, πράγμα που συσκοτίζει τις πραγματικές αιτίες των όποιων σχετικών προβλημάτων και σίγουρα δεν συνάδει με την αναγκαιότητα μεγιστοποίησης της αναγκαίας αποτελεσματικότητας στην υλοποίηση των έργων. 
Εξάλλου, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η ολοκλήρωση ημιτελών έργων ή η τροποποίηση των τεχνικών χαρακτηριστικών άλλων ενδιαφέρει πρωτίστως την αξιωματική αντιπολίτευση και δευτερευόντως όσους πάλεψαν σκληρά για να ωριμάσουν, να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά μέσα από ατελείωτες, ενίοτε λαβυρινθώδεις, χρονοβόρες και ψυχοφθόρες σχετικές διαδικασίες, και συνιστά πολιτική απρέπεια κάθε προσπάθειά τους να μονοπωλήσουν, όψιμα είναι αλήθεια, την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα έργα αυτά και με τρόπο, μάλιστα, που υποκρύπτει μικροπολιτικές σκοπιμότητες κι ας προσπαθούν επιμελώς να το κρύψουν αυτό. 
4. Αναφορικά με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, αν και έχει αναλυθεί με κάθε λεπτομέρεια σε σχετικές παλαιότερες ανακοινώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον τύπο, καθότι πρόκειται για τεχνικό ζήτημα με πολλές παραμέτρους που είναι δύσκολο να εξηγηθεί σε λίγες γραμμές, περιοριζόμαστε μόνο να παρομοιάσουμε το ζήτημα με μια υποθετική αντίστοιχη περίπτωση, για να γίνει καλύτερα κατανοητό. 
Σε μια δομή υγείας, όπου υπηρετούν ένας ή δύο γιατροί – με τον έναν άρτι αφιχθέντα να έχει ήδη ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και χωρίς δυνατότητα της υπηρεσίας για ενίσχυση του προσωπικού – αν αντικαταστήσεις την πινακίδα, όπου αναγράφεται η φράση «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ», με μια αντίστοιχη πινακίδα, στην οποία θα αναγράφεται η φράση «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ», το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα αποκτήσεις υπηρεσίες νοσοκομείου, αλλά αυτό που θα πετύχεις με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι θα εξασφαλίσεις μία θέση προϊσταμένου – θέση αξιοζήλευτη λόγω και των περιορισμένων απαιτήσεων δουλειάς για μια τόσο υποτυπώδη δομή, η οποία θα καταλαμβανόταν κατά πάσα πιθανότητα από αυτόν που θα διέθετε τα περισσότερα τυπικά, αν και όχι απαραίτητα ουσιαστικά, προσόντα – και με τον κίνδυνο πάντα να παραμείνει μόνο ο ένας γιατρός για τον παραπάνω λόγο όπως, βέβαια, και η πινακίδα με την εντυπωσιακή λέξη «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ», για να διακωμωδεί την κατάσταση.  
Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσαμε να συμβεί κατ’ αναλογία και με το ζήτημα της τεχνικής υπηρεσίας στον Δήμο Θέρμου, αν τελικά δεν συνταξιοδοτούνταν ο ένας μηχανικός από τους δύο που διέθετε ο Δήμος – κι αυτό μάλιστα τη στιγμή που η συγκρότηση της τεχνικής υπηρεσίας αποφασίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, παρότι είχαν επισημανθεί κατ’ επανάληψη από τη συμπολίτευση τόσο οι αδυναμίες αυτού του εγχειρήματος όσο και το ενδεχόμενο αυτό – και έχει μείνει διάχυτη η απορία προς τι όλη αυτή η φλυαρία περί συγκρότησης αυτοτελούς ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ στον Δήμο. Μια φλυαρία, μάλιστα, επιμελώς κατευθυνόμενη πιθανώς και από ιδιοτέλεια, όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, ή να συμπεράνει κρίνοντας από τις συνθήκες, η οποία υιοθετήθηκε ως πολιτική θέση αιχμής κατά κύριο λόγο από τον συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης και όχι μόνο και κατέληξε, όπως ήταν φυσικό, σε φιάσκο. Εκτός κι αν το κύριο ζητούμενο ήταν η εξασφάλιση θέσης προϊσταμένου, η οποία πιθανολογούνταν ότι δεν θα καλυπτόταν από οποιοδήποτε άτομο, οπότε τότε υπάρχει εξήγηση. 
Γι’ αυτούς τους λόγους, αφήνουμε τα συμπεράσματα για το ζήτημα αυτό στην κρίση του κάθε πολίτη. 
5. Αναφορικά με τις προβαλλόμενες απόψεις, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, οι οποίες αναφέρονται στη σύγκριση του έργου της παρούσας δημοτικής αρχής με το αντίστοιχο της προηγούμενης, αφού δηλώσουμε ότι τιμούμε το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής, σύμφωνα και με τη σχετική αναφορά που περιλαμβάνεται και στην εισήγηση που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση, επισημαίνουμε μόνο ότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. 
Κι αυτό, για δυο κυρίως λόγους:
Κατ’ αρχήν, δεν υπάρχει καμία αντιστοιχία ανάμεσα στον διαθέσιμο χρόνο των εν λόγω  δημοτικών αρχών, καθώς η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε στη διάθεσή της χρονικό διάστημα δύο δεκαετιών και η παρούσα δημοτική αρχή ένα και κάτι έτος, το οποίο μάλιστα συνέπεσε με τη μεταβατική περίοδο για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, κατά την οποία έπρεπε να ολοκληρωθούν τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη και δεν ήταν δυνατό να ενταχθούν νέα έργα. 
Επιπλέον, σ’ αυτό το πολύ μικρό χρονικό διάστημα που λειτούργησε η νέα δημοτική αρχή προέκυψαν ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία της χώρας λόγω των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων και των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, οι οποίες επηρέασαν με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο και τα κάθε είδους χρηματοδοτικά προγράμματα προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο, όπως είναι γνωστό στον καθένα. 
Εξάλλου, θα πρέπει, να ολοκληρωθεί η παρούσα δημοτική περίοδος, σε τελική ανάλυση, για να υπάρξει η δυνατότητα αντίστοιχων συγκρίσεων, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών, όπως αυτές προσδιορίζονται κατά κύριο λόγο από τη δραματική μείωση των πάσης φύσεως κρατικών χρηματοδοτήσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή τη μακρά περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. 
Επιπροσθέτως, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι πολιτικά πρέπον να γίνεται προσπάθεια καταχρηστικής οικειοποίησης του παραγόμενου έργου οποιασδήποτε συλλογικότητας, όπως είναι και οι δημοτικές αρχές, από τον εκάστοτε επικεφαλής, καθώς αυτό αποτελεί καρπό συλλογικής προσπάθειας με αναμφίβολα κύρια, αλλά όχι αποκλειστική, συμβολή του εκάστοτε επικεφαλής. 
Τέλος, για να υπάρξει πληρέστερη δυνατότητα ενημέρωσης για τα ζητήματα που συζητήθηκαν στην εν λόγω ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σε όσους δημότες του Δήμου μας που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, παραθέτουμε στη συνέχεια το σύνολο των εισηγήσεων, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Ο επικεφαλής του συνδυασμού και Δήμαρχος
Κωνσταντάρας Σπυρίδων
Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Ε Ι Σ
Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, έτους 2015,  σ΄ ό,τι αφορά τη διοίκηση, την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης και την εν γένει οικονομική κατάσταση του Δήμου Θέρμου
Εισήγηση: Μαραγιάννης Κων/νος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Η νέα Δημοτική Αρχή της πόλης που ανέλαβε επίσημα, στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, βρέθηκε μέσα σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Οι μνημονιακές πολιτικές και επιλογές που εφαρμόστηκαν από το 2010, οδήγησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κατάρρευση, αφού έφεραν  μείωση των επιχορηγήσεων και των πόρων πάνω από 60%  και αφαίρεσαν τη δυνατότητα για προγραμματισμό έργων και για αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων των πολιτών. Παράλληλα, το 2015, η Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε πιο επείγοντα και πιεστικά προβλήματα, με την πολιτική αστάθεια και την αναμονή που δημιουργήθηκε με τους Ευρωπαίους και τις δυνατότητες χρηματοδότησης της χώρας.
Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η νέα δημοτική αρχή κινήθηκε γρήγορα σε θεσμικό επίπεδο και μέσα από τις πάρα πολλές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (21 συνεδριάσεις πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο το 2015, ενώ οι προβλεπόμενες από τον κώδικα είναι 12), πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις, και σε θεσμικό επίπεδο για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων θεσμών και δομών του Δήμου, αλλά και για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου μας.
Η υλοποίηση αυτών των αποφάσεων θα δημιουργήσει μια νέα κατάσταση στο Δήμο και θα θέσει τις προϋποθέσεις, ώστε ο Δήμος να είναι σύγχρονος και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών και των πολιτών που θα μπορούν να εξυπηρετούνται και να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους. 
Ως Πρόεδρος του Δημοτικού  Συμβουλίου, έχω να επισημάνω ότι υπήρξε ένα θετικό κλίμα διαλόγου και εποικοδομητικής κριτικής στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2015, πέρα από κάποιες άγονες αντιπαραθέσεις και την κατάχρηση του χρόνου που γίνεται πολλές φορές από όλους μας, πράγμα το οποίο οδηγεί σε ατέλειωτες ώρες συνεδριάσεων που κουράζουν το σώμα και τους ίδιους τους πολίτες που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κόσμος πάντως δείχνει να έχει εμπιστοσύνη στη νέα δημοτική αρχή και αυτό το αποδεικνύει και από την καθημερινή επίσκεψη δεκάδων συμπολιτών μας στο Δήμο που θέτουν τους προβληματισμούς τους και τις προτάσεις τους, υπόψη του Δημάρχου, αλλά και από τα δεκάδες αιτήματα και προβλήματα που τίθενται από τους πολίτες της Τοπικής κοινότητας Θέρμου και των άλλων Τοπικών Κοινοτήτων που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο το 2015. Και πραγματικά, εδώ πρέπει να επισημάνω ότι η νέα δημοτική αρχή έχει χρέος να ιεραρχήσει τα αιτήματα και τις αιτήσεις και να ικανοποιήσει, στο μέτρο του δυνατού, τα αιτήματα των πολιτών που χρονίζουν μα βάση τη σπουδαιότητά τους και με γνώμονα την εξυπηρέτηση του συλλογικού συμφέροντος.
Τα  βασικά ζητήματα που απασχόλησαν το δημοτικό Συμβούλιο και τη νέα δημοτική αρχή το 2015  και οι κυριότερες αποφάσεις που πάρθηκαν αφορούν στα παρακάτω θέματα:
1.  Η λειτουργικότητα του Δήμου και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ήταν το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που απασχόλησε τη Δημοτική Αρχή και από την  ανάληψη της διακυβέρνησης του Δήμου πήρε απόφαση να λύσει  με την αναμόρφωση των χώρων του Δημαρχείου, ώστε οι πολίτες να έχουν καλύτερη πρόσβαση και να βρίσκουν απαντήσεις στα αιτήματά τους. Ήδη, στο ισόγειο, βρίσκονται στην τελική φάση, οι εργασίες διαμόρφωσης των νέων αιθουσών που θα στεγάσουν το Γραφείο Εξυπηρέτησης φορολογουμένων και άλλες υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση και πρόσβαση των πολιτών
2. Ασχοληθήκαμε σε πολλές συνεδριάσεις με το έργο που βρισκόταν σε εξέλιξη «Ανάπλαση και αναβάθμιση του κέντρου της πόλης». Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το έργο, ώστε να προκύψει ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα για τους πολίτες και να μην έχει επιπτώσεις στη εύρυθμη λειτουργία της πόλης και την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών και των πολιτών. Οι τροποποιήσεις που προτείναμε για το έργο, δυστυχώς, δεν έγιναν δεκτές από τη Διαχειριστική αρχή και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Μεσολογγίου που υλοποιούσε το έργο.
3. Αντιμετώπιση  των καταστροφών του χειμώνα. Η Δημοτική Αρχή  σε συνεργασία με την περιφέρεια, κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αποκατάσταση των καταστροφών παρόλο, που διέθετε ελάχιστα μέσα. 
4. Κατασκευή Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων. Προχωρήσαμε το έργο, ήδη έχει τοποθετηθεί το αεροπλάνο και τώρα βρίσκεται στην τελική φάση η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, αφού το έργο έχει δημοπρατηθεί και θα αρχίσει η κατασκευή του.
5. Θεσμοθετήσαμε τη δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου, ψηφίστηκαν οι σχετικοί Κανονισμοί λειτουργίας και ήδη το Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει αρχίσει τη λειτουργία του. Πρόκειται για δύο σημαντικές δομές που έχουν στόχο να στηρίξουν τους αδύναμους πολίτες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.
6. Η Δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης είναι, επίσης, μια σημαντική απόφαση που θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
7. Λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου. Είναι μια σημαντική απόφαση, αφού δημιουργείται στο Θέρμο άλλος ένας χώρος προσέλκυσης επισκεπτών  για σχολεία και για όλους αυτούς που επισκέπτονται το Θέρμο και είναι περαστικοί ή  κάνουν  τις διακοπές τους.
8. Οργανώσαμε εκδήλωση για τα 100 χρόνια της μετονομασίας του Θέρμου από Κεφαλόβρυσο σε Θέρμο και αναδείξαμε την ιστορική πορεία  του Δήμου μας.
9. Θεσμοθετήσαμε και λειτουργήσαμε το Κ.Δ.Α.Π. που θα  δίνει τη δυνατότητα  σε παιδιά από 5 έως 12 ετών να παρακολουθούν μαθήματα και δραστηριότητες το απόγευμα και να αξιοποιούν σωστά τον ελεύθερο χρόνο τους. Και από την άλλη δημιουργεί 5 νέες θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους. 
10. Συζητήσαμε στο δημοτικό Συμβούλιο και πήραμε σχετικές αποφάσεις για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Θέρμου και την επάνδρωσή του με το απαιτούμενο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
11. Ψηφίσαμε νέο Κανονισμό Ύδρευσης, ώστε να είναι σύγχρονος και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.
12. Εξασφαλίσαμε μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος τη χρηματοδότηση του έργου της κατασκευής σύγχρονης Παιδικής Χαράς στο Θέρμο.
13. Ενοικιάσαμε Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων για την κάλυψη των διαφόρων αναγκών του δήμου και ήδη είναι πολύ χρήσιμη για τη διανομή των τροφίμων για τους απόρους που γίνεται μέσω του ΤΕΒΑ και για τα είδη που θα διαθέτει το κοινωνικό  Παντοπωλείο.
Ένα δημοτικό συμβούλιο και μια δημοτική αρχή δεν θα πρέπει να είναι ποτέ ικανοποιημένο από αυτά που δημιουργεί και υλοποιεί. Θα πρέπει πάντοτε να αναζητά τρόπους επίσπευσης του έργου του, να ακούει τις προτάσεις και τις γνώμες των πολιτών, μιας και από τους απλούς πολίτες ο κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει να μάθει πολλά, γιατί αυτοί βιώνουν τα καθημερινά προβλήματα και βλέπουν τι πάει καλά και τι όχι στο Δήμο. Οι πολίτες πολλές φορές σκέφτονται πράγματα που ποτέ εμείς δεν σκεφθήκαμε και μπορεί να έχουν χρήσιμες και εποικοδομητικές προτάσεις. 
Ας έχουμε, λοιπόν, «ώτα ευήκοα» και τότε θα είμαστε πιο δημιουργικοί και χρήσιμοι για τον τόπο.
Εισήγηση: Κότσαλος Κων/νος, αντιδήμαρχος
ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ, ΕΤΟΥΣ 2015
Δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που έχει δημιουργήσει και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών του Δήμου, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου – και κυρίως στον κρίσιμο τομέα της Τεχνικής και της Νομικής Υπηρεσίας – ώστε να μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα ο Δήμος, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα προσλήψεων ούτε υποχρεωτικών μετατάξεων, πρόβλημα που επιτείνεται και από συνταξιοδοτήσεις του υπάρχοντος προσωπικού
Γι’ αυτό, πέρα από την υποστήριξη που συνέχισε να δέχεται ο Δήμος μας από τον Δήμο Αγρινίου και τον Δήμο Μεσολογγίου στους τομείς που δεν διαθέτει αντίστοιχες υπηρεσίες (Τεχνική Υπηρεσία, Πολεοδομία, Υγεία, Πρόνοια), έγινε χρήση της δυνατότητας πρόσληψης του απολύτως απαραίτητου προσωπικού για περιορισμένο χρονικό διάστημα (οχτάμηνης και δίμηνης διάρκειας), και, επιπλέον, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά μέσα στο 2015 Πρόγραμμα Πεντάμηνης Απασχόλησης στον Δήμο μας με χρηματοδότηση μέσω ΟΑΕΔ, όπου απασχολήθηκε προσωπικό 42 ατόμων.
Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος κατάφερε και αυτή τη χρονιά να ανταποκριθεί με πληρότητα στην κάλυψη των υποχρεώσεων που αναφέρονται στις αρμοδιότητές του με πολύ μεγάλη προσπάθεια τόσο του υπαλληλικού προσωπικού όσο και του Δημάρχου, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των Προέδρων και Εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων. 
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε, έστω και με δυο λόγια, στο θέμα της πυρασφάλειας του Δήμου μας και να πούμε πως και το 2015 δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα από πυρκαγιές, πράγμα όχι τυχαίο, καθώς με τη δράση τόσο του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας και κυρίως με τη συνεπή προληπτική και ουσιαστική συνδρομή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θέρμου αλλά και των δημοτών μας, μπορέσαμε και είχαμε αυτά τα πολύ θετικά αποτελέσματα. 
Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι ο Δήμος, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις πρώτες σοβαρές ανάγκες που προέκυψαν από τις καταστροφικές πλημμύρες της περιόδου 30 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2015, όπως καταφέρνει και να διασφαλίζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους οικισμούς και κυρίως στην κατά κύριο λόγο ορεινή περιοχή του Δήμου που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα της οδικής σύνδεσης. 
Κλείνοντας το πρώτο μέρος του σημερινού απολογισμού της Δημοτικής Αρχής του Δήμου μας, θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε σε μία παρέμβαση – τομή που επιτεύχθηκε αυτή την περίοδο. Πρόκειται, φυσικά, για την επανίδρυση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου ως αυτόνομης δομής –το οποίο είχε στην ουσία καταργηθεί από το 2011 που συγχωνεύθηκε με την αντίστοιχη δομή του Μεσολογγίου – τη στελέχωσή του με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό και την έναρξη της επαναλειτουργίας του εντός του 2015. 
Η επανίδρυση του Κ.Π.Ε. θα μπορούσε, ίσως, να χαρακτηρισθεί ως η μεγαλύτερη επιτυχία της νέας Δημοτικής Αρχής, του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς σηματοδοτεί την πορεία του τόπου προς το μέλλον και νοηματοδοτεί τη δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής μέσω της αξιοποίησης του πλούσιου περιβαλλοντικού αποθέματός της. Επιπλέον, πρόκειται για μια επιτυχία που αποδεικνύει πως όταν υπάρχει στόχος, θέληση, μεθοδικότητα, επιμονή και υπομονή μπορούν να κερδηθούν πράγματα που φαντάζουν ακατόρθωτα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ – ΕΡΓΑ, ΕΤΟΥΣ 2015 
Οι δύο βασικότεροι παράγοντες που διαμόρφωσαν το πλαίσιο της δράσης του Δήμου για το εν λόγω οικονομικό έτος, το 2015, σχετίζονται αφενός με την παρατεταμένη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, περιορισμένες χρηματοδοτήσεις και προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλα τα πεδία δράσης της – δεδομένων μάλιστα και των μεγάλων κλυδωνισμών που υπέστη η οικονομία της χώρας το 2015 – και αφετέρου με το γεγονός ότι η χρονική αυτή περίοδος συμπίπτει ουσιαστικά με τη μετάβαση από τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό δημόσιο προγράμματα της περιόδου 2007-2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2013) σ’ αυτά της νέας αντίστοιχης περιόδου 2014-2020.
Ειδικά αναφορικά με τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, το 2015 αντιστοιχεί με περίοδο ολοκλήρωσης των ήδη ενταγμένων σ’ αυτά έργων – παρότι υπήρξε γενικά καθυστέρηση στην πρόοδο πολλών έργων λόγω των οικονομικών εξελίξεων και αναγκαστικά παρατάθηκε ο χρόνος της υλοποίησής τους – και συνέχισης των διαδικασιών ωρίμανσης απαιτούμενων έργων για ένταξή τους σε νέες μελλοντικές προκηρύξεις.
Σ’ αυτά ήρθε να προστεθεί κι ένας αστάθμητος παράγοντας, που έμελλε να επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση στην περιοχή μας, ο οποίος αναφέρεται στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα την περιοχή μας την περίοδο 30 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2015.
Παρά το ασφυκτικό πλαίσιο που προδιαγράφεται από τα προαναφερόμενα στοιχεία, ο απολογισμός σ’ αυτά τα πεδία δράσης του Δήμου είναι θετικός και ενθαρρυντικός για την περαιτέρω θετική πορεία των πραγμάτων και θα προσπαθήσουμε στη συνέχεια αδρομερώς να εξηγήσουμε το γιατί.
ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 
Δεν θα αναφερθούμε, για λόγους οικονομίας χρόνου, αναλυτικά στις παρεμβάσεις του Δήμου που αναφέρονται σε μικρά έργα ή μικρές προμήθειες που  χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του Δήμου και λόγω μικρού προϋπολογισμού ανατίθενται με απευθείας αναθέσεις από την Οικονομική Επιτροπή ή από τον Δήμαρχο, αλλά θα αναφερθούμε στις κύριες παρεμβάσεις αυτής της κατηγορίας. 
Κατά το έτος 2015, λοιπόν, έγινε ανάθεση  εργασιών – υπηρεσιών ή προμηθειών, κατόπιν διενέργειας σχετικών διαγωνισμών, ως εξής:
1. «Εργασίες επισκευής και συντήρησης δικτύου ύδρευσης Δήμου Θέρμου», προϋπολογισμού 45.000,00 €.
2. «Καθαρισμός δικτύων αποχέτευσης (ακαθάρτων – όμβριων), δεξαμενών ύδρευσης και υδρομαστεύσεων Δήμου Θέρμου», προϋπολογισμού 28.000,00 €.
3. «Μίσθωση μηχανημάτων έργων για τον καθαρισμό δρόμων και άλλες εργασίες Δήμου Θέρμου», προϋπολογισμού 150.000,00 €.
4. «Αναβάθμιση – Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογών Λογισμικού, Δικτύου και Η/Υ των Υπηρεσιών του Δήμου Θέρμου», προϋπολογισμού  15.000,00 €
5. «Προμήθεια έτοιμου σκυροδέματος για τις ανάγκες του Δήμου Θέρμου», προϋπολογισμού 65.000,00 €.
6. «Προμήθεια οικοδομικών υλικών για τις ανάγκες του Δήμου Θέρμου», προϋπολογισμού 25.000,00 €.
7. «Προμήθεια υλικών συντήρησης δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης Δήμου Θέρμου», προϋπολογισμού 35.000,00 €.
Επιπλέον, την περίοδο αυτή, επίσης, προωθήθηκε από τον Δήμο η υλοποίηση του έργου «Κατασκευή του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων», ενός έργου που αποτελούσε οφειλή της περιοχής προς τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. 
Για το σκοπό αυτό εξασφαλίστηκε ο κατάλληλος χώρος πλησίον της Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά με δωρεάν παραχώρησή του καθώς και η παραχώρηση από την Πολεμική Αεροπορία ενός  παροπλισμένου μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί στον χώρο. Στη συνέχεια, ανατέθηκαν και εκπονήθηκαν η τοπογραφική αποτύπωση του χώρου καθώς και η Στατική μελέτη για το στήριγμα του αεροπλάνου και με βάση τις μελέτες αυτές υλοποιήθηκε το έργο «Κατασκευή στηρίγματος αεροπλάνου μνημείου πεσόντων αεροπόρων» δαπάνης 11.853,00 € και ακόμη δημοπρατήθηκε το έργο «Διαμόρφωση  πλατείας πλησίον της Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά», που αφορά την  ανάπλαση του χώρου του μνημείου, και συνάφθηκε σύμβαση ύψους 38.508,00 €.  
΄Ολη η διαδικασία υπήρξε απαιτητική, λόγω της ιδιαίτερης φύσης του εγχειρήματος, και πραγματοποιήθηκε μετά από πολύμηνη και επίμονη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 
Αναφορικά με τις σημαντικές παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής που έχουν γίνει για νομοθετική ρύθμιση διαφόρων θεμάτων που αφορούν τον Δήμο μας, έχουν γίνει σχετικές ενέργειες προς το Υπουργείο Εσωτερικών για θέματα που αφορούν θεσμικά ζητήματα ενίσχυσης των ορεινών Δήμων και πρόσληψης του απαιτούμενου προσωπικού σ’ αυτούς και της απόδοσης στους Δήμους της περιοχής ανταποδοτικού τέλους από την ΕΥΔΑΠ. Μεγάλη σημασία έχει, όμως, η νομοθετική ρύθμιση που διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με βάση την οποία δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας Σφαγείων εντός ακτίνας 500 μέτρων από εγκεκριμένο σχέδιο πόλης για ορεινούς Δήμους, πράγμα που ανοίγει τον δρόμο για επαναλειτουργία των Σφαγείων του Θέρμου, ένα καθολικό αίτημα των κτηνοτρόφων της περιοχής, εφόσον βέβαια γίνει μια σειρά ενεργειών που απαιτούνται επιπλέον.
ΕΡΓΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΣΠΑ 2007-2013
Κατ’ αρχήν, αναφορικά με τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, δύο από τα έργα του Δήμου Θέρμου που ήταν ενταγμένα σ’ αυτά και δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν εντός του 2015 παρότι είχε υλοποιηθεί το φυσικό και οικονομικό αντικείμενό τους, εντάχθηκαν ως έργα «γέφυρα» στο «νέο ΕΣΠΑ», με στόχο την ολοκλήρωσή τους και ήδη βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. 
Πρόκειται για τα έργα:  
1. «Ανάπλαση – αναβάθμιση του κέντρου της πόλης του Θέρμου, αισθητικά αναβάθμιση, ενοποίηση και ανάδειξη των σημαντικών σημείων της πόλης», προϋπολογισμού 664.225,00 €.
2. «Αποκατάσταση στατικής επάρκειας του Γυμνασίου Θέρμου», προϋπολογισμού 2.600.000,00 €. 
Επίσης, υλοποιήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του, με μειωτικό βέβαια προϋπολογισμό το έργο «Βελτίωση της ύδρευσης των οικισμών Αμπέλια, Κοσίνα και Κούρβουλα της Τ.Κ. Κοκκινόβρυσης και Τσιρνόκος Αργυρού Πηγαδίου», προϋπολογισμού 819.000,00 €, αν και δεν ολοκληρώθηκε το φυσικό αντικείμενο του έργου και υπάρχει ανάγκη συμπληρωματικών παρεμβάσεων, πράγμα που θα επιδιωχθεί μέσω της ένταξης αντίστοιχου έργου σε προσεχή σχετική προκήρυξη, όπου θα συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στον τομέα της ύδρευσης τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή για ολοκλήρωση του εν λόγω έργου όσο και σε άλλες περιοχές του Δήμου που έχουν ανάγκες στον τομέα της ύδρευσης.
Τα έργα αυτά υλοποιούνται με σχετική Προγραμματική Σύμβαση από τρίτους φορείς – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Δήμο Μεσολογγίου αντίστοιχα – λόγω μη ύπαρξης διαχειριστικής επάρκειας από τον Δήμο Θέρμου.
Επίσης, στο πλαίσιο του τομεακού προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 του Υπουργείου Πολιτισμού ολοκληρώθηκε το έργο «Κατασκευή προθηκών και τοποθέτησης των εκθεμάτων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου» και το Μουσείο τέθηκε σε λειτουργία πρόσφατα, όπως είναι γνωστό.
(Εισήγηση: Γλαβάς Γεώργιος, αντιδήμαρχος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ, ΕΤΟΥΣ 2015
ΓΕΝΙΚΑ  
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση του Δήμου, είναι αλήθεια ότι η  Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζει να κινείται στο ασφυκτικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση, πράγμα που είναι ακόμη πιο έντονο στους μικρούς Δήμους, όπως είναι και ο Δήμος Θέρμου, οι οποίοι στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην κρατική επιχορήγηση και έχουν μεγάλες ελλείψεις σε βασικές δομές και προσωπικό.  
Παρ’ όλες τις δυσκολίες, όμως, ο Δήμος συνεχίζει να παρέχει στους πολίτες τις βασικές υπηρεσίες που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου (καθαριότητα, ύδρευση, συντήρηση οδοποιίας, καθημερινότητα κ.ά.), παρότι η μείωση στα έσοδα που προέρχονται από την κρατική επιχορήγηση συνεχίστηκε και το 2015 (όπως φαίνεται στη συνέχεια) και το επενδυτικό πρόγραμμα Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης με τον διακριτικό τίτλο «ΕΛΛ.Α.Δ.Α.», δηλαδή το αντίστοιχο πρόγραμμα του «ΘΗΣΕΑ», που θεσπίστηκε με την εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» από το 2010, δυστυχώς δεν λειτούργησε ακόμη για όλους τους Δήμους της Ελλάδας λόγω, προφανώς, της οικονομικής κρίσης.
ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ 2014:              246.992,15 €
Τακτική οικονομική ενίσχυση 2014:                                1.116.658,44 €
ΣΑΤΑ  2014:                                                                      230.690.00 €
                   ΣΥΝΟΛΟ 2014:                                            1.594.340,59 €
ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ 2015:          246.992,15 €
Τακτική οικονομική ενίσχυση 2015:                        1.105.978,78 €
ΣΑΤΑ  2015:                                                                      178.230,00 €
                   ΣΥΝΟΛΟ 2015:                                           1.530.200,93 €
Λιγότερα έσοδα το 2015 από το 2014:                            64.139,66  €
Παρά την οικονομική δυσπραγία, όμως, που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, με την ορθολογική και χρηστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, αλλά και συνεχίζοντας την τακτική και της προηγούμενης δημοτικής αρχής για μη προσφυγή σε δανειοδοτήσεις, ο Δήμος Θέρμου συνέχισε και το 2015 να μην έχει οφειλές.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ, ΕΤΟΥΣ 2015 
α) Τελικά εισπραχθέντα έσοδα:                            3.411.466,68  €
β) Τελικά πληρωθέντα έξοδα:                               2.389.917,98  €
γ) Ταμειακό υπόλοιπο:                                          1.021.548,70  €
δ) Οφειλές για επόμενη χρήση (2016):                  436.519,67  €
Επισυνάπτονται και πίνακες εσόδων – εξόδων του Δήμου (73 σελίδων), οικονομικού έτους 2015, στους οποίους αναφέρονται αναλυτικά τα έσοδα και οι δαπάνες του Δήμου για το ανωτέρω οικονομικό έτος και οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του απολογισμού της Δημοτικής Αρχής, έτους 2015.  
ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (ΚΑ 00)
Έξοδα: 383.945,92€
Στα ανωτέρω έξοδα περιλαμβάνονται: οι αμοιβές των αιρετών, η επιχορήγηση των Νομικών Προσώπων του Δήμου, τα ταχυδρομικά και τηλεφωνικά τέλη, οι δαπάνες δημοσίων σχέσεων, η οικονομική ενίσχυση απόρων δημοτών κλπ., όπως ακριβώς αναφέρονται στην υπηρεσία ΚΑ 00 Γενικές Υπηρεσίες του συνημμένου απολογιστικού πίνακα των εξόδων 2011. 
Οφειλές για επόμενη χρήση (έτος 2016):  30.000,00 €
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ (ΚΑ 10)
Έξοδα: 467.003,84 €
Στα ανωτέρω έξοδα περιλαμβάνονται: η μισθοδοσία των υπαλλήλων, η συντήρηση των κτιρίων και λοιπού εξοπλισμού, η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, η συντήρηση εφαρμογών λογισμικού, η προμήθεια εφαρμογών λογισμικού των υπηρεσιών, τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων, η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών, η προμήθεια γραφικής ύλης και εντύπων φωτοτυπικού υλικού κλπ., όπως ακριβώς αναφέρονται στην υπηρεσία ΚΑ 10 Διοικητικού – Οικονομικού του συνημμένου απολογιστικού πίνακα των εξόδων 2015. 
Οφειλές για επόμενη χρήση (έτος 2016):  20.000,00 €
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ (ΚΑ 20) 
Έσοδα: 266.448,11
Έξοδα για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό:  305.662.07 €
Στα ανωτέρω έξοδα περιλαμβάνονται: η μισθοδοσία των υπαλλήλων, η συντήρηση δικτύου φωτισμού, η προμήθεια λαμπτήρων, η καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων, η μεταφορά των απορριμμάτων, τα ΧΥΤΑ, η συντήρηση του απορριμματοφόρου, τα καύσιμα για το απορριμματοφόρο, οι κάδοι απορριμμάτων κ.λπ., όπως ακριβώς αναφέρονται στην υπηρεσία ΚΑ 20 Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού του συνημμένου απολογιστικού πίνακα των εξόδων 2015. 
Οφειλές για επόμενη χρήση (έτος 2016)  = 15.000,00 €
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ (ΚΑ 25)
Έσοδα από τέλη ύδρευσης:             209.971,85  €
Έσοδα από τέλη άρδευσης:                 8.065,55  €
Έσοδα από αποχέτευση:                      7.027,47  € 
Σύνολο Εσόδων:                                225.064,87  €
Έξοδα για ύδρευση, άρδευση και αποχέτευση: 175.691,74 €
Στα ανωτέρω έξοδα περιλαμβάνονται: η μισθοδοσία του προσωπικού, η επισκευή και συντήρηση δικτύου ύδρευσης, αντλιοστασίων και αποχετευτικού δικτύου, καθώς και υλικά για τα ανωτέρω.
Στα ανωτέρω έξοδα δεν περιλαμβάνεται η πληρωμή των αντλιοστασίων (πάνω από 100.000,00 €), καθότι αυτή κρατείται οίκοθεν από τη Δ.Ε.Η.
Οφειλές για επόμενη χρήση (έτος 2016):  26.500,00 €
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΚΑ 30) 
Έξοδα: 388.951,71 €
Στα ανωτέρω έξοδα περιλαμβάνονται: η μισθοδοσία των μηχανικών του Δήμου, η μισθοδοσία των χειριστών των μηχανημάτων έργων του Δήμου, η συντήρηση της οδοποιίας, η συντήρηση των μηχανημάτων έργων και τα ανταλλακτικά αυτών, καύσιμα για τα μηχανήματα έργων κλπ., όπως ακριβώς αναφέρονται στην υπηρεσία ΚΑ 30 Τεχνικών Έργων του συνημμένου απολογιστικού πίνακα των εξόδων 2015. 
Οφειλές για επόμενη χρήση (έτος 2016): 55.000,00 €
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ (ΚΑ 35)
Έξοδα: 18.778,00€
Στα ανωτέρω έξοδα περιλαμβάνονται: η αποκλάδωση δέντρων, και τα η συντήρηση δρόμων, η συντήρηση πυροσβεστικών κρουνών και η προμήθεια πυροσβεστικού εξοπλισμού στα πλαίσια της πυροπροστασίας.
ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (ΚΑ 70) 
Έξοδα: 210.835,70 €
Στα ανωτέρω έξοδα περιλαμβάνονται: η μισθοδοσία καθαριστριών των σχολείων, η μισθοδοσία του προσωπικού «Βοήθεια στο Σπίτι», η μεταφορά των νηπίων κλπ., όπως ακριβώς αναφέρονται στην υπηρεσία ΚΑ 70 Λοιπές Υπηρεσίες του συνημμένου απολογιστικού πίνακα των εξόδων 2015. 
Οφειλές για επόμενη χρήση (έτος 2016): 81.187,87 € 
Οι ανωτέρω οφειλές περιλαμβάνουν και οφειλές σε  μελέτες   έργων υποδομής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ Ν.Π.Δ.Δ. ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ, ΕΤΟΥΣ 2015 
Αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρονται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του Δήμου, τα στοιχεία έχουν ως εξής:
Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Θέρμου (Κ.Π.Α.Π.ΔΗ.Θ.)
α) Τελικά εισπραχθέντα έσοδα:     82.337,72 €
β) Τελικά βεβαιωθέντα έξοδα:        77.263,30 €
γ) Ταμειακό υπόλοιπο:                      5.074,42 €
Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας Δήμου Θέρμου (Ο.Κ.Π.Α.Π.ΔΗ.Θ)
α) Τελικά εισπραχθέντα έσοδα:      226.242,58 €
β) Τελικά πληρωθέντα έξοδα:         183.028,02 €
γ) Ταμειακό υπόλοιπο:                      34.281,50 €
Επισυνάπτονται και πίνακες εσόδων – εξόδων των ανωτέρω Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου (31 σελίδων), οικονομικού έτους 2015, στους οποίους αναφέρονται αναλυτικά τα έσοδα και οι δαπάνες των ανωτέρω Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου για το προαναφερόμενο οικονομικό έτος και οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του απολογισμού της Δημοτικής Αρχής, έτους 2015.  
Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Θέρμου (χρήση 01-01-2015 μέχρι 31-12-2015)
α) Τελικά εισπραχθέντα έσοδα:   47.098.,76 €
β) Τελικά πληρωθέντα έξοδα:       32.834,23 €
γ) Ταμειακό υπόλοιπο:                   14.264,53 €
Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Θέρμου (χρήση 01-01-2015 μέχρι 31-12-2015)
α) Τελικά εισπραχθέντα έσοδα:     52.636,83 €
β) Τελικά πληρωθέντα έξοδα:         38.032,92 €
γ) Ταμειακό υπόλοιπο:                    14.603,91 €
* Τέλος, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει αναφορά στα οικονομικά στοιχεία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), της νέας δομής που ιδρύθηκε το 2015, καθώς η λειτουργία της άρχισε από 1-1-2016.
 (Εισήγηση: Καλημέρη Ιωάννα, Δημοτική Σύμβουλος)
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ, ΕΤΟΥΣ 2015 
Σε μια ανεπτυγμένη σύγχρονη κοινωνία η διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στα βασικά αγαθά της κοινωνικής ζωής συνιστά βασική υποχρέωση τόσο του κράτους όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρά την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα αυτή τη χρονική περίοδο δεν έπαψε η υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα που στοχεύουν στην στήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. 
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος μας έχει πράξει ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων προς όφελος των δημοτών του. 
Αναλυτικά οι δράσεις αυτής της κατηγορίας που υλοποιήθηκαν από τον Δήμο Θέρμου αυτήν την περίοδο έχουν ως εξής: 
1. Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»: Συνεχίστηκε κανονικά η λειτουργία του Προγράμματος και για το 2015 με εξασφάλιση πίστωσης 48.422,81 € μέσω της ΕΕΤΑΑ. Το πρόγραμμα, στο οποίο απασχολείται προσωπικό 4 (τεσσάρων) ατόμων, προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε συμπολίτες μας που χρήζουν βοήθειας.
2. Κοινωνικό Παντοπωλείο: Επίσης, με πρωτοβουλία του Δήμου ιδρύθηκε η συγκεκριμένη δομή, η οποία προσφέρει  σημαντικό έργο σε συμπολίτες μας που χρήζουν αντίστοιχης βοήθειας, παρέχοντας διάφορα είδη πρώτης ανάγκης προερχόμενα από την οικειοθελή προσφορά συμπολιτών μας και από δωρεές επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο εξέλιξης της λειτουργίας της δομής,  μάλιστα, έχει υπάρξει πρόσφατη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αναλάβει τη λειτουργία της εταιρεία με αντίστοιχο αντικείμενο ενασχόλησης μέσω της οποίας προβλέπεται και η απασχόληση δύο ατόμων, με στόχο τη διασφάλιση της μέγιστης αποτελεσματικότητάς της.
3. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD): Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από αναπτυξιακή σύμπραξη φορέων με επικεφαλής την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – στην οποία σύμπραξη μετέχει και ο Δήμος Θέρμου ως συμπράττων φορέας – παρέχεται αντίστοιχη βοήθεια (τρόφιμα και είδη οικιακής χρήσης) σε 275 οικογένειες του Δήμου μας, οι οποίες διαθέτουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.  
ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ (Ο.Κ.Π.Α.Π.ΔΗ.Θ)
Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας (Ν.Π.Δ.Δ.) του Δήμου μας επιτελεί σημαντικό έργο στους τομείς ευθύνης του. 
Θα περιοριστούμε να αναφερθούμε μόνο σε δύο σημεία της δράσης του συγκεκριμένου Νομικού Προσώπου, τα οποία υπάγονται στη δικαιοδοσία του, καθώς αυτά αναφέρονται στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από αντίστοιχα προγράμματα. 
1. Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού (Κ.Δ.Α.Π.): Η συγκεκριμένη δομή ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου το 2015, χρηματοδοτείται μέσω της ΕΕΤΑΑ από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» και  απασχολείται σ’ αυτή προσωπικό 5 ατόμων με σύμβαση διάρκειας ενός έτους και με δυνατότητα ανανέωσης στη συνέχεια. Η δομή προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον παιδικό πληθυσμό της περιοχής και άρχισε να λειτουργεί από 1-1-2016. 
2. Επιπλέον, έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση από αντίστοιχο πρόγραμμα μέσω της ΕΕΤΑΑ για την πρόσληψη ενός μάγειρα στον Παιδικό Σταθμό του Δήμου με ωφελούμενα τα παιδιά που συμμετέχουν και έχουν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τον Νόμο.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ (Κ.Π.Α.Π.ΔΗ.Θ.)
Το Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (Ν.Π.Δ.Δ.) του Δήμου μας, σε συνεργασία και με άλλους Φορείς του Δήμου, αλλά κυρίως με τη συνδρομή των πολλών πολιτιστικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου μας κι όχι μόνο, πραγματοποίησε και κατά το έτος 2015, και ιδιαίτερα τον Αύγουστο, θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόσο στο Θέρμο όσο και σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες του Δήμου, ενώ αποτελεί γενική παραδοχή ότι ειδικά οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την περίοδο στο πλαίσιο του καθιερωμένου ετήσιου εορτασμού προς τιμή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού υπήρξαν ιδιαίτερα επιτυχημένες, τόσο λόγω πολλών ποιοτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν όσο και για τον λόγο ότι συμμετείχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμος. 
Παρεμπιμπτόντως, να αναφέρουμε, μιας και πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και οι φετινές αντίστοιχες εκδηλώσεις, ότι και στη χρονιά που διανύουμε συνεχίστηκε αυτή η τακτική της αναβάθμισης των εορτών προς τιμή του Αγίου μας και μάλιστα εξασφαλίσθηκαν για πρώτη φορά σημαντικά ποσά μέσω χορηγιών, πράγμα που αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα ειδικά αυτήν την περίοδο για τον επιπλέον λόγο ότι διανύουμε παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης, με  αποτέλεσμα την αποφυγή επιβάρυνσης του προϋπολογισμού του Δήμου καθώς και την αποφυγή επιβολής εισιτηρίου στο κοινό για την παρακολούθηση εκδηλώσεων.
(Εισήγηση: Κωστακόπουλος Νικόλαος, Δημοτικός Σύμβουλος)
ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Πέρα από τα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 έργα, που προαναφέρθηκαν, θα ακολουθήσει αναφορά στα έργα που χρηματοδοτούνται από τα λοιπά χρηματοδοτικά προγράμματα. 
ΕΡΓΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  2007-2013
Αναφορικά με τα έργα που είχαν ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα, ολοκληρώθηκαν τρία έργα, τα εξής:
1. «Ανάδειξη και αξιοποίηση Πηγής Λιβαδόβρυση Δ.Κ. Θέρμου» προϋπολογισμού 110.000,00 €.
2. «Διαμόρφωση χώρου Βρύσης Αγίου Ιωάννη Τ.Κ. Κόνισκας», προϋπολογισμού 127.000,00 €.
3. «Ανάδειξη και αξιοποίηση Πηγών Τ.Κ. Διπλατάνου», προϋπολογισμού  120.000,00 €.
Το έργο «Μετατροπή κτιρίου πρώην Δημοτικού Σχολείου Αργυρού Πηγαδίου σε Τοπικό Εκθετήριο & Χώρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ανάδειξης Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς», προϋπολογισμού 176.961,40 €, εντάχθηκε ως έργο – γέφυρα στη νέα αντίστοιχη προγραμματική περίοδο 2014-2020 για την ολοκλήρωση του δεύτερου υποέργου αυτού, που αναφέρεται στην προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού, και το οποίο δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί εντός των χρονικών ορίων της αντίστοιχης χρηματοδοτικής περιόδου. 
Τέλος, δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθούν τα έργα «Ανάδειξη και αξιοποίηση μονοπατιού φαραγγιού Μοκιστιάνου», προϋπολογισμού 86.400,00 € και «Ανάδειξη και αξιοποίηση πηγής Αμπέλια Τ.Κ. Κοκκινόβρυσης», προϋπολογισμού 112.000,00 €, για λόγους που ανάγονται σε προβλήματα που παρατηρήθηκαν με την εργολαβία για το πρώτο και σε έλλειψη του απαιτούμενου χρόνου για την υλοποίηση του δευτέρου λόγω της απαιτούμενης χρονοβόρας διαδικασίας για την εξασφάλιση των αδειοδοτήσεων. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια επανένταξης των έργων στο νέο αντίστοιχο πρόγραμμα.
ΕΡΓΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (εθνικό σκέλος)
Αναφορικά με το έργο «Βελτίωση της ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων Κόνισκας και Ανάληψης», προϋπολογισμού 600.000,00 €, που χρηματοδοτείται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ολοκληρώθηκε το υποέργο που αφορά την Τ.Κ. Κόνισκας, προϋπολογισμού 510.000,00 €, και βαίνει προς ωρίμανση το υποέργο που αφορά την Τ.Κ. Ανάληψης, προϋπολογισμού 90.000,00 €, για να δοθεί εντολή δημοπράτησης.
ΕΡΓΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ
Αυτή την περίοδο εξασφαλίστηκε από το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» πίστωση 120.000,00 € για το έργο της υλοποίησης της Παιδικής Χαράς του Θέρμου και σταδιακά οδηγηθήκαμε μέσα στο 2015 στο ξεμπλοκάρισμα των πολλαπλών εμποδίων που παρατηρήθηκαν στην προώθηση της υλοποίησης του έργου, μετά την απώλεια παλαιότερης αντίστοιχης πίστωσης που είχε εξασφαλισθεί γι’ αυτόν τον σκοπό λόγω ενστάσεων στη διαγωνιστική διαδικασία. Το έργο που θα υλοποιηθεί σύντομα από τον Δήμο Μεσολογγίου μέσω Προγραμματικής Σύμβασης λόγω μη ύπαρξης διαχειριστικής επάρκειας από τον Δήμο Θέρμου.
ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών που προέκυψαν από τις πλημμύρες της περιόδου 30 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2015, υπήρξε ιδιαίτερα θετικός απολογισμός, χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι εξασφαλίστηκε το σύνολο των απαιτούμενων πιστώσεων για την αποκατάσταση του συνόλου των προκληθεισών βλαβών, αφού εξασφαλίστηκαν σχετικές πιστώσεις συνολικού ύψους 2.180.000,00 € γι’ αυτόν τον σκοπό. 
Αναλυτικά, εξασφαλίστηκε από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ποσό 1.100.000,00 € για την αποκατάσταση ζημιών στον δρόμο Θέρμο – Δρυμώνας – Νεροχώρι – Αργυρό Πηγάδι (με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), 750.000,00 € για αποκατάσταση ζημιών στην εσωτερική οδοποιία του Δήμου Θέρμου και 150.000,00 για αποκατάσταση ζημιών στην αγροτική οδοποιία του Δήμου Θέρμου [σύνολο 2.000.000,00 € από τα 7.387.000,00 € που εγκρίθηκαν συνολικά για την Αιτωλοακαρνανία], ενώ εξασφαλίστηκαν δύο χρηματοδοτήσεις των 100.000,00 € και των 80.000,00 € αντίστοιχα από το Υπουργείο Εσωτερικών για αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες. 
Επίσης, από το “Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α.” εξασφαλίστηκε πίστωση 30.000,00 € για το έργο «Αποκατάσταση δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Αγίας Σοφίας από ζημιές θεομηνιών», έργο που έχει ήδη συμβατοποιηθεί.   
Επιπλέον, την περίοδο του 2015 προωθήθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες για την εξεύρεση μεταλλικής γέφυρας για τη γεφύρωση του Στρεψιανορέματος στον δρόμο Ευηνολίμνη – Διπλάτανος και προβλέφθηκε πίστωση 26.000,00 € από έσοδα του Δήμου για την κατασκευή των βάθρων τοποθέτησης της γέφυρας. Έτσι, εξασφαλίστηκε η παραχώρηση μεταλλικής γέφυρας από τον ΟΣΕ, η οποία τοποθετήθηκε μέσα στην τρέχουσα χρονιά, πράγμα που έλυσε οριστικά το πρόβλημα της επικοινωνίας στο σημείο αυτό που εκκρεμούσε για χρόνια. 
ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ
Αναφορικά με τα έργα οδοποιίας που εκτελούνται στην περιοχή του Δήμου μας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά στις πολλές παρεμβάσεις συντήρησης της επαρχιακής οδοποιίας που υλοποιήθηκαν αυτή την περίοδο και συνεχίζουν να υλοποιούνται κατά διαστήματα, είτε αφορούν σε αντικαταστάσεις ασφαλτοτάπητα, είτε άλλες μικρές παρεμβάσεις τεχνικής φύσης είτε συντήρηση με μηχανήματα του Τεχνικού Εξοπλισμού κυρίως στο χωμάτινο ορεινό οδικό δίκτυο. Θα αναφερθούμε, όμως, μόνο σε τρεις σχετικές παρεμβάσεις αυτής της κατηγορίας που είναι καίριες, καθώς αναφέρονται σε αντίστοιχα  προβλήματα κεντρικών δρόμων. 
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την κατασκευή του τμήματος που είχε απαλλοτριωθεί για τη διαπλάτυνση του κεντρικού δρόμου Θέρμο – Ναύπακτος μετά το Γυμνάσιο και για τη διαπλάτυνση του δρόμου Θέρμο – Προυσός αμέσως μετά τον Ταξιάρχη, έργα που υλοποιήθηκαν από εργολαβίες συντηρήσεων οδοποιίας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς και για το έργο «Αντιμετώπιση προβλημάτων στην γέφυρα Μπανιά», προϋπολογισμού 28.000,00 €, που δημοπρατήθηκε ως ξεχωριστό έργο. 
Θα αναφερθούμε, όμως, αναλυτικά στα έργα βελτίωσης – ασφαλτόστρωσης δρόμων του χωμάτινου οδικού δικτύου που συνδέει τις Τοπικές Κοινότητες της κατ’ εξοχήν ορεινής περιοχής του Δήμου μας. 
Συγκεκριμένα:
1. Βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης το έργο «Βελτίωση τμημάτων οδοποιίας Θέρμο – Αμπέλια – Κοκκινόβρυση και διακλάδωσης προς Άγιο Θεόδωρο», προϋπολογισμού 1.200.000,00 €, έργο που εντάχθηκε το 2012 στο Πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ», με ποσό αρχικής σύμβασης 663.723,88 € και συμπληρωματικής σύμβασης, η οποία εγκρίθηκε εντός του 2015 λόγω ζημιών από τις πλημμύρες, ύψους 225.803,87 €.
[Πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι αντίστοιχη πίστωση από το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ», συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000,00 €, κατανεμημένη σε 7 (εφτά) υποέργα, η οποία είχε εγκριθεί επίσης το 2012 και αφορούσε ασφαλτόστρωση  τμημάτων  οδοποιίας σε 7 (εφτά) δρόμους στην ορεινή περιοχή του Δήμου μας, απωλέσθηκε λόγω αναστολής του εν λόγω προγράμματος στο σύνολο της χώρας, καθώς το έργο δεν είχε προλάβει να δημοπρατηθεί λόγω μη πληρότητας της απαιτούμενης ωρίμανσης από πλευράς αδειοδοτήσεων.]
2. Ολοκληρώθηκε το έργο «Συντήρηση 19ης επαρχιακής οδού τμήμα Δρυμώνα – Νεροσύρτη ετών 2014-2015», προϋπολογισμού 200.000,00 €, το οποίο αναφέρεται στη διαπλάτυνση του δρόμου στο σημείο που διέρχεται τον βράχο πριν τον Νεροσύρτη, έργο που είχε ενταχθεί το 2014 στο πρόγραμμα συντηρήσεων οδοποιίας της Περιφέρειας, και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαδικασία για τη δημοπράτηση του δεύτερου έργου που αναφέρεται στον ίδιο δρόμο με τίτλο «Συντήρηση οδοποιίας Δρυμώνας – Νεροσύρτης ετών 2015-2016» και προϋπολογισμό 300.000,00 € που έχει εξασφαλισθεί πιο πρόσφατα από το ίδιο πρόγραμμα της Περιφέρειας. 
3. Δημοπρατήθηκε πρόσφατα το έργο «Βελτίωση οδοποιίας Διασελάκι – Πέρκος, ετών 2015-2016», προϋπολογισμού 800.000,00 €, το οποίο αναφέρεται στη διαπλάτυνση, τεχνικά έργα και οδοστρωσία στον εν λόγω δρόμο από πίστωση που εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα συντηρήσεων οδοποιίας της Περιφέρειας.
4. Τέλος, δημοπρατήθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια το προαναφερόμενο στο έργο «Αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες στον δρόμο Θέρμο – Δρυμώνας – Νεροχώρι – Αργυρό Πηγάδι», προϋπολογισμού 1.100.000,00 €, το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΠΟΡΕΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ
Αναφορικά με την απαιτούμενη πορεία δράσης από εδώ και στο εξής στον τομέα των έργων, είναι αυτονόητο ότι θα συνεχιστεί με την ίδια ζέση και αποφασιστικότητα για την εξασφάλιση στον μέγιστο δυνατό βαθμό των πιστώσεων  που απαιτούνται για την υλοποίηση των μεγάλων και μικρών έργων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της αναπτυξιακής προοπτικής στο σύνολο των επιμέρους περιοχών του Δήμου μας εκμεταλλευόμενοι κάθε είδους δυνητική πηγή χρηματοδότησης (νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Πρόγραμμα βελτίωσης οδοποιίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και άλλα). 
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη υποβληθεί αίτημα ένταξης στο περιφερειακό σκέλος του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας του έργου  «Κατασκευή του νέου Λυκείου Θέρμου» προϋπολογισμού 3.500.000,00 €, η προετοιμασία ωρίμανσης του οποίου αποτέλεσε πρωτεύουσα προτεραιότητα κατά την περίοδο τόσο του 2015 όσο και πιο πρόσφατα ως σήμερα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή σχετικού αιτήματος χρηματοδότησης. 
Για το σκοπό αυτό έγιναν όλες οι απαιτούμενες υπολειπόμενες ενέργειες, όπως η συμπλήρωση των μελετών και η διεκπεραίωση των εγγράφων, εκδόθηκε η άδεια δόμησης του Λυκείου, εξασφαλίστηκε η απαραίτητη έγκριση της επικαιροποίησης  του κτηριολογικού προγράμματος του Λυκείου από το Υπουργείο Παιδείας, υπήρξε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας για την εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης του έργου, υπογράφηκε σχετική Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με την οποία η Περιφέρεια ανέλαβε την υλοποίηση του έργου, δεδομένου ότι ο Δήμος μας δεν διαθέτει Διαχειριστική Επάρκεια και αναμένουμε προσεχώς την ένταξη του έργου.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι απαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση της πλήρους ωρίμανσης πολλών έργων για τα οποία έχουν εκπονηθεί σχετικές τεχνικές μελέτες, πρόσφατες και παλιότερες, για όλες τις κατηγορίες έργων (οδοποιίας, ύδρευσης, αστικών αναπλάσεων, βελτίωσης και σήμανσης μονοπατιών, αναστήλωσης κτιρίων και άλλα),  ώστε να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για διεκδίκηση της χρηματοδότησής τους από κάθε δυνητική πηγή χρηματοδότησης ειδικά από εδώ και στο εξής που θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι προκηρύξεις του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Προτεραιότητά μας στον τομέα της οδοποιίας, που αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» του Δήμου μας, η συνέχιση της χρηματοδότησης έργων οδοποιίας για την ασφαλτόστρωση δρόμων που συνδέουν τις Τοπικές Κοινότητες της κατ’ εξοχήν ορεινής περιοχής του Δήμου μας και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων σ’ αυτόν τον τομέα μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και από οποιαδήποτε εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης. Ομοίως, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την πλήρη ωρίμανση των έργων οδοποιίας των κύριων οδικών αξόνων από Θέρμο προς Αγρίνιο και προς Ναύπακτο, με προτεραιότητά μας το τμήμα οδοποιίας Θέρμο – Μυρτιά, για το οποίο έχει εκπονηθεί το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων μελετών, με στόχο την εξασφάλιση των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων για τον εκσυγχρονισμό αυτών των οδικών αξόνων, ώστε να μπορούν αυτοί να ανταποκριθούν στις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας της περιοχής του Δήμου μας και όχι μόνο.
Με δεδομένη, μάλιστα τη δραματική υποστελέχωση του Δήμου μας και την ανυπαρξία απαραίτητων υπηρεσιών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Τεχνική Υπηρεσία, επιλέξαμε να εξυπηρετούμαστε από εδώ και στο εξής στον τομέα των τεχνικών έργων από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου, μια από τις πιο άρτια οργανωμένες του είδους της υπηρεσίες για Δήμο σε επίπεδο χώρας, αποτελούμενη από 30 (τριάντα) μηχανικούς – αντί της αντίστοιχης ανεπαρκούς υπηρεσίας του Δήμου Μεσολογγίου από την οποία καλυπτόταν ως τώρα ο Δήμος μας – με στόχο την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής αποτελεσματικότητας στον τόσο κρίσιμο τομέα των τεχνικών έργων. Από αυτή την άποψη αντισταθμίζονται προς όφελος του Δήμου οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν τη χρονική περίοδο μετάβασης από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Παράλληλα, δεν παύουμε να διεκδικούμε τη στελέχωση της δικής μας αυτόνομης Τεχνικής Υπηρεσίας, που θα αποτελέσει την οριστική λύση του προβλήματος. 
Κλείνοντας, να πούμε ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη ενός τόπου δεν κερδίζονται με τη μία ούτε είναι μια εύκολη υπόθεση αλλά πρόκειται για μια πολυσύνθετη διαδικασία, που απαιτεί όραμα, προσδιορισμένους χωροχρονικά στόχους, μέθοδο, χρόνο, αταλάντευτη θέληση, υπομονή και επιμονή, πολλή πολλή δουλειά και μεράκι, συνεχή διεκδίκηση και πολλούς ανθρώπους να ενστερνίζονται το ίδιο όραμα και να αγωνίζονται από κοινού για τη σταδιακή επίτευξή του. Και δεν είναι δυνατό να γίνουν όλα ούτε σε μια χρονιά ούτε σε μια αυτοδιοικητική περίοδο ούτε από τα ίδια πρόσωπα. Το ζήτημα που τίθεται είναι να μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία σε κάθε χρονική στιγμή και σε κάθε συγκυρία και η κάθε δημοτική αρχή να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει περαιτέρω το έργο της η επόμενη δημοτική αρχή, όποια κι αν είναι αυτή κάθε φορά, ασχέτως προσώπων που ηγούνται ή συμμετέχουν ως μέλη σ’ αυτή. Σ’ αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω στα θεμέλια που έθεσαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, δημιουργούμε και νέα θεμέλια όπου και όταν απαιτείται από τη διαρκώς εξελισσόμενη πραγματικότητα και τις νέες κάθε φορά ανάγκες, διεκδικούμε δυναμικά το μέλλον του τόπου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της αυτοδιοικητικής περιόδου για την οποία το εκλογικό σώμα μάς εμπιστεύτηκε τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων. 
Θέρμο, Αύγουστος 2016
ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ