Η παράδοση επιτάσσει να βάφουμε κόκκινα τα αυγά και με διάφορους τρόπους, ενώ η μόδα με διάφορα χρώματα.
Τα αυγά βάφονται κόκκινα σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού, την γονιμότητα και την έναρξη ενός νέου κύκλου ζωής. Τα αυγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και αρχίζουν να καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα.
Μία εκδοχή στο γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά είναι η εξής: Η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά τότε βάφηκαν από άσπρα σε κόκκινα.
Μια άλλη προσέγγιση συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, θεώρησε τόσο απίθανο το γεγονός, «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός της αναστάσεως. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, μετά την Ανάσταση, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι αναστήθηκε ο Χριστός. Εκείνη την ώρα κάποιος κρατούσε δίπλα από τον Καίσαρα ένα καλάθι αυγά. Ο Τιβέριος Καίσαρας, λέει στην Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει, είναι αλήθεια, τότε τα αυγά, από άσπρα που είναι, να γίνουν κόκκινα. Έτσι και έγινε.
Σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, το πρώτο κόκκινο αυγό η νοικοκυρά το βάζει στο εικονοστάσι, το χρησιμοποιεί για να ξορκίσει το κακό και τη «γλωσσοφαγιά», ενώ ξεματιάζει και τα παιδιά της όλο τον χρόνο. Στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Καστοριά τα αυγά βάφονται με μια διαφορετική τεχνική την οποία κάποιοι την έχουν υιοθετήσει ακόμη και στο Αγρίνιο.
Ας δούμε μαζί πως γίνονται:
Θα χρειαστούμε κλωστές φλός (αυτές που γίνονται τα κεντήματα όχι αυτές που ράβουμε), τις οποίες βρίσκουμε σε μαγαζιά με εργόχειρα καθώς και παλιά καλσόν που δεν χρειαζόμαστε. Θα πρέπει να έχουμε πάρα πολύ καλά πλυμένα τα αυγά μας. Κόβουμε τις κλωστές σε μικρά κομμάτια, βρέχουμε λίγο το αβγό και τοποθετούμε επάνω του τις κλωστές σε ολόκληρη την επιφάνεια του αυγού. Στη συνέχεια το βάζουμε προσεκτικά σε καλσόν αφού το έχουμε κόψει σε κομμάτια ώστε να χωρέσει το αυγό μας και να το κλείσουμε προσεκτικά, χωρίς να μας σπάσει. Αφού ετοιμάσουμε όλα μας τα αυγά βάζουμε στην κατσαρόλα μας νερό και ξύδι και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Όταν τα αυγά μας κρυώσουν τότε μόνο τα ανοίγουμε και βάζουμε σε ένα βαμβάκι λάδι ώστε να αποκτήσουν πιο γυαλιστερό χρώμα.
Αν σας εντυπωσίασαν όπως τα βλέπετε στις φωτογραφίες, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε αυτή την τεχνική της Δυτικής Μακεδονίας. Αν όχι, παραμείνετε στην κλασσική τεχνική και στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα.
Και του χρόνου…
Πέννυ Κασούμη (Σπουδάστρια ΔΙΕΚ Αγρινίου)
http://agrinioreport.com/