Ετικέτες

Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

Ημέρα μνήμης 14 Απριλίου 1944 : Αφιέρωμα με δέος και σεβασμό στη μνήμη των εννέα εκτελεσθέντων παλικαριών από την Κατούνα στην Αγία τριάδα Αγρινίου από τους Γερμανούς

 

Ημέρα μνήμης σήμερα 14 Απριλίου 1944, για την Κατούνα, το Αγρίνιο, το Ξηρόμερο και τους απανταχού Ελληνες. Είναι η μαύρη επέτειος της εκτέλεσης των 120 πατριωτών στην Αγία Τριάδα Αγρινίου από τους Γερμανούς κατακτητές. Ανάμεσα τους και εννιά παλικάρια από που συνελήφθησαν στην Κατούνα και εκτελέσθηκαν στο Αγρίνιο στις 14 Απριλίου Μεγάλη Παρασκευή του 1944.

Φωτο ντοκουμέντο. Ο Αβραάμ Αναστασιάδης κρεμασμένος στην πλατεία Αγρινίου
Αφιέρωμα με δέος και σεβασμό στη μνήμη των εννέα εκτελεσθέντων παλικαριών από την Κατούναπου εκτέλεσαν οι Γερμανοί μαζί με τους 120 πατριώτες στην Αγία Τριάδα Αγρινίου.
Για να μην ξεχαστεί ποτέ η θυσία των νέων μας και ο τόπος του μαρτυρίου στο Αγρίνιο. Αμέσως μόλις ο κατακτητής Γερμανός πάτησε το πόδι του ο Ελληνισμός αφυπνίζεται και η λευτεριά αποκτήθηκε με αίμα.
Σε αυτό τον αγώνα η Κατούνα έχει το δικό της σημαντικό μερτικό αίματος προσφοράς στην Πατρίδα. 
Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής τα παλικάρια του χωριού συνέβαλαν αποφασιστικά να παραμείνει η Κατούνα η ψυχή του Ξηρομέρου και της Αντίστασης.......
Στην Κατούνα ο πρώτος που συνελήφθη ήταν ο Κωνσταντίνος Μπλίτσας του Πέτρου στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Βελαώρας, ο οποίος αφού αρχικά βασανίστηκε, στάλθηκε στις φυλακές της Αγίας Τριάδας Αγρινίου. Στην συνέχεια και όταν δόθηκε η εντολή από το αρχηγείο του Αγρινίου για μαζικές συλλήψεις, δόθηκε διαταγή και στην Κατούνα να μαζευτεί το χωριό στην πλατεία, έξω από τον πολιούχο Άγιο Αθανάσιο. 
Εκεί έγινε το ξεκαθάρισμα, υποδείχθηκαν τα υπόλοιπα οχτώ παιδιά και  Όλοι τους αξιόλογοι άνθρωποι, πραγματικά παλικάρια, σε νεαρά ηλικία. Φορτώθηκαν στα γερμανικά αυτοκίνητα και οδηγήθηκαν στις φυλακές τις Αγίας Τριάδας Αγρινίου. Τα εννέα παλικάρια που συνελήφθησαν τότε στο χωριό μας, συμπλήρωσαν τον αριθμό των 120 του Αγρινίου και εκτελέσθηκαν στο Αγρίνιο την στις 14 Απριλίου Μ. Παρασκευή του 1944, είναι τα παρακάτω:
1. Ταμπάκης Κων/νος του Δημητρίου
2. Σαμαντάς Χρήστος του Αλεξάνδρου
3. Καρέλος Θεόδωρος (Λόλος) του Αθανασίου
4. Τσικώνης Γεράσιμος Του Δημητρίου
5. Παπακωνσταντής Χρήστος του Αλεξάνδρου
6. Βλάχας Αλέκος του Βασιλείου
7. Μπλίτσας Κωνσταντίνος Πέτρου
8. Κοκορόμπας Γεώργιος του Αθανασίου
9. Τσιτσώνης Σταμούλης του Γεωργίου
Όλοι οι Ξηρομερίτες, ευγνωμονούν και υποκλίνονται ευλαβικά στην μνήμη τους.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ