Πηγή:H Σελίδα στο Facebook
Πεζοπορία στα παλιά μονοπάτια του τόπου μας
- Αρχαία πόλη -
Πολύ κοντά στην σύγχρονη πόλη του Αστακού, στα Β-ΒΑ της σημερινής πόλης, στην κορυφή του λόφου «Κάστρο» (υψόμ. 114,10 μ.), υπάρχουν τα ερείπια μιας αρχαίας οχυρωμένης Ακαρνανικής πόλης, η οποία έφερε το ίδιο όνομα. Η αρχαία οχύρωση βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. Β-ΒΑ από την παραλία του ΒΔ άκρου του όρμου του Αστακού και 6, 8 χλμ. ΝΔ των αρχαίων Κορόντων.
Η ταύτιση της πόλης είναι επιβεβαιωμένη από επιγραφικά στοιχεία (κομμάτια κεράμων με ενσφράγιστες επιγραφές ΑΣΤΑΚΩΝ, νομίσματα, ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες και άλλου είδους επιγραφές).
Τον Αστακό ή Άστατο ίδρυσαν, σύμφωνα με το Στέφανο Βυζάντιο, Κεφαλλήνες άποικοι, ενώ άλλοι θεωρούν τον Αστακό, την Αλυζία και το Θύρρειο Κορινθιακές αποικίες.
Η πόλη αναφέρεται επίσης από τον Θουκυδίδη (2,30 και 2,33) κατά τα γεγονότα του Πελοποννησιακού πολέμου, όταν οι Αθηναίοι το 431/0 π.Χ. κατέλαβαν τη μικρή, γειτονική πόλη Σόλιον και τον Αστακό και εξεδίωξαν τον τύραννο του τελευταίου (και σύμμαχο των Κορινθίων) Εύαρχο, τον οποίο όμως οι Κορίνθιοι αποκατέστησαν στην εξουσία τον επόμενο χειμώνα. Αναφέρεται επίσης από τον ίδιο ιστορικό (2, 102) κατά τη διάρκεια της αποβίβασης των Αθηναίων, υπό τον Φορμίωνα, στον Αστακό και την προώθησή τους προς Κόροντα και άλλες Ακαρνανικές πόλεις, προκειμένου να αποκαταστήσουν στην εξουσία τις φιλικές προς αυτούς παρατάξεις.
Ανασκαφές απέδειξαν ότι η περιοχή κατοικείτο από την νεολιθική εποχή. Νεολιθικά και ΥΕ ευρήματα επισημάνθηκαν σε σπήλαιο στο λόφο του Αγίου Νικολάου Αστακού. Επίσης έχουν επισημανθεί και πρωτοελλαδικά ευρήματα στην μεσαιωνική θέση Γκράμπες ή Γράβες Αστακού, καθώς και πρωτοελλαδικά, μεσοελλαδικά και ΥΕ ΠΙ, Α-Β, ευρήματα σε ένα άλλο σπήλαιο, Β της ίδιας θέσης. Ο πρώιμος χαρακτήρας της πόλης σχετίζεται από πολλούς και με την ονομασία της.
Σε απόσταση 200 μ στα Δ της Δ πύλης της οχύρωση, και σε ένα έξαρμα της πλαγιάς του λόφου, βρίσκεται ο εξάστυλος, αμφιπρόστυλος ναός του Διός Καραού (του 4ου αι. π.Χ.). Η αποτύπωση και η γραφική αποκατάσταση της κάτοψης του ναού έγινε από τον W. Hoepfner. Το κρηπίδωμά του είναι διαστάσεων 23, 47 μ. Χ 12, 71 μ. Άλλες επιγραφές που βρέθηκαν στην πόλη βεβαιώνουν τη λατρεία, εκτός από το Δία και της Αρτέμιδος (Αγροτέρας).
Η πόλη του Αστακού παρήκμασε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, ανέκτησε όμως τη σημασία της τη βυζαντινή εποχή, όταν, ως η σημαντικότερη κώμη της περιοχής, με το όνομα Δραγαμέστος ή Δραγαμεστός, γνωρίζει έντονη εμπορική και ναυτική δραστηριότητα, που διατηρήθηκε ως το τέλος της τουρκοκρατίας, όπως προκύπτει κι από τα ερείπια μεσαιωνικών μνημείων στη θέση της αρχαίας πόλης.
Στο εσωτερικό της οχύρωσης υπάρχουν δύο δεξαμενές, ένας αρχαίος δρόμος (πλάτους 4, 5 μ., λαξευμένος στο βράχο) και ερείπια, τόσο από αρχαίες κατασκευές, όσο και από μεσαιωνικές. Kυρίως όμως υπάρχουν τα ερείπια από τέσσερις χριστιανικούς ναούς.
Η οχύρωση κοντά στο λιμάνι του Αγίου Παντελεήμονα (Δήμου Αστακού) σχετίζεται με την πόλη του Αστακού.
Φωτογραφίες από τα σημερινή επίσκεψη στο χώρο...