Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Η δήλωση που αρνήθηκε να υπογράψει ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς


Πλούσιο είναι το παρασκήνιο και οι απόψεις, σχετικά με την «απολογία» των Μητροπολιτών Κυθήρων και Αιτωλίας-Ακαρνανίας ενώπιον της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και την απόφαση να γίνουν ανακρίσεις για την στάση τους, την περίοδο του Πάσχα, που ήταν εντελώς διαφοροποιημένες σε σχέση με τις αποφάσεις της Εκκλησίας

Η δήλωση που προτάθηκε, δια του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου προς τους δύο Αρχιερείς ήταν η εξής:

«Έχοντας πλήρη συνείδηση των αρχιερατικών μου υποχρεώσεων και προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως, κατόπιν των όσων διημείφθησαν ενώπιον της συνεδριαζούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της Τετάρτης 25ης Αυγούστου 2021, δηλώ την πλήρη υπακοή, συμμόρφωση και εναρμόνιση της ελαχιστότητός μου προς τις εκάστοτε Συνοδικές αποφάσεις και την πρόθυμη συνεργασία μου μετά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος χωρίς ουδεμία διαφοροποίηση».

Και εάν η παραπάνω δήλωση εκλαμβάνεται από κάποιους ως μια «προσβλητική δήλωση υποταγής και μετανοίας», τότε σίγουρα αυτοί που το λένε δεν γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της Εκκλησίας και το αυστηρότατο θεσμικό πλαίσιο που την διέπει.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ο Μητροπολίτης Κοσχμάς, όχι μόνον αρνήθηκε, αλλά «μίλησε κατά τρόπο ανοίκειο προς τους Συνοδικούς Ιεράρχες και μάλιστα προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο», σύμφωνα με τον Σωτήρη Μ. Τζούμα στο exapsalmos.gr.

Οι ίδιοι οι Ιεράρχες με την στάση τους έδωσαν λαβές να συνεχιστεί το θέμα με ανακρίσεις και δεν είναι σίγουρο ότι η υπόθεση θα πάει στο Αρχείο μετά τις ανακρίσεις. Αν ήταν να πάει στο Αρχείο θα πήγαινε από τώρα. Η ευκαιρία δόθηκε. Η βούληση του Αρχιεπισκόπου τώρα, είναι να φτάσει το θέμα στα άκρα, διότι δεν θέλει να υπάρχουν μέσα στο Σώμα της Ιεραρχίας δύο Μητροπολίτες με δήθεν ισχυρότερη συνείδηση έναντι των υπολοίπων και οι οποίοι προκαλούν, σύμφωνα πάντα με το σχετικό ρεπορτάζ.

Ακόμη αναφέρεται πως ο Αρχιεπίσκοππος Ιερώνυμος εξαιτίας της ηπιότητας που τον διακατέχει, δεν θα έδινε συνέχεια στο θέμα, αλλά του ασκήθηκαν πιέσεις απο άλλους Ιεράρχες, ώστε να κινήσει τις διαδικασίες σε βάρος των δυο Μητροπολιτών. Αλλωστε στην Αιτωλοακαρνανία, η γενικότερη στάση του κ. Κοσμά, φέρεται να επηρέασε πολλούς ιερείς που δεν ακολούθησαν στις Ενορίες τους τους κανόνες αντιμετώπισης της πανδημίας την περίοδο του Πάσχα, με αποτέλεσμα την ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας τον Μάϊο.

https://www.agriniopress.gr/
google page rank