Η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία, η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης και ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου σας προσκαλούν να παρευρεθείτε στην Βραδιά λαογραφίας για να τιμήσουνε τον Νίκο Ράππο, τον λαογράφο του Ξηρομέρου, για το σύνολο της πνευματικής του προσφοράς, στη γενέτειρα του την Κωνωπίνα και στο τόπο μας, την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012, στις 8:00 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου Πεσματζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα…
Για τον Νίκο Ράππο θα μιλήσουν οι:
-Γεώργιος Ι. Θανόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών
-Αμαλία Λιοπύρη, Εκπαιδευτικός και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών
-Βασίλης Σκούρτας, Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνωπινιωτών
-Μπάμπης Τσελεπής, πρόεδρος ΞΕ.ΛΟ.Τ.
-Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος
-Τη βραδιά θα κλείσει ο Λαογράφος-Ερευνητής Νίκος Ράππος
-Συντονισμός Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος ΑΙ.ΠΟ.Ε.
Νίκος Ράππος: Ο Λαογράφος του Ξηρομέρου
Πνεύμα ανήσυχο και ερευνητικό, ζει μόνιμα στη Κωνωπίνα και από χρόνια ασχολείται με την έρευνα, καταγραφή και παρουσίαση λαογραφικών στοιχείων της Κωνωπίνας, του Ξηρομέρου, της Αιτωλοακαρνανίας και όχι… μόνο.
Λάτρης της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κωνωπίνας, ίδρυσε και λειτουργεί στο κέντρο του χωριού, το λαογραφικό του μουσείο συγκεντρώνοντας σπάνια αντικείμενα που διέσωσε από την πολυκαιρία, τη φθορά και τους γυρολόγους και η προσφορά του στον κοινωνικό, πολιτιστικό, πνευματικό τομέα του χωριού είναι πολύτιμη και πλούσια.
Είναι ο ακάματος εργάτης του πολιτισμού και θεωρείται από τουςσπουδαιότερους ερευνητές του τόπου μας, με σπάνιο συλλεκτικό έργο, που αδιάκοπα συνεχίζεται και χωρίς αυτόν οι υλικές μαρτυρίες της ζωής των κατοίκων και της ιστορίας του τόπου μας θα είχαν χαθεί.
Ο Νίκος Ράππος με περισσή αγάπη αλλά και ανιδιοτέλεια διακονεί ολόκληρες δεκαετίες στη διάσωση, περισυλλογή, προβολή του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου μας.
Στο λαογραφικό του μουσείο εκθέτει με αγάπη και τρυφεράδα τους καρπούς ενός πολύχρονου συλλεκτικού έργου και η συλλογή περιλαμβάνει σπάνια εκθέματα, είδη λαϊκής τέχνης, αγροτικά εργαλεία (για όργωμα, φύτεμα, θέρισμα και συγκομιδή), συλλογή αγροτικών εργαλείων και είδη καθημερινής οικιακής χρήσεων, γραμμόφωνα, συλλογές γραμματοσήμων, παλαιές φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα.
Ο Νίκος Ράππος διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις όπως οι τελευταίες εκθέσεις εθνολογικών και λαογραφικών στοιχείων για την 28η Οκτώβρη και την 25η Μαρτίου στην Κατούνα, συμμετέχοντας με τον τρόπο του στην εκπαίδευση, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, ενώ συγχρόνως συμβάλλει στην εθνική συνείδηση και διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.
Αξίζει λοιπόν να περάσετε από την Κωνωπίνα και από τον μοναδικό αυτό χώρο και να θαυμάσετε τις μοναδικές συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου του Νίκου Ράππου.