Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ




Από τη μαζική συμμετοχή φορέων, σωματείων, συλλόγων και πολιτών χαρακτηρίστηκε η συγκέντρωση με αίτημα «ΙΣΧΥΡΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Δημοκρατίας. Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός,  ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο αγώνας είναι συνεχής και διαρκής, μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου, που είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στην πόλη μας.
Αναλυτικά η ομιλία του Δημάρχου:


«Συμπατριώτισσες - συμπατριώτες
Φίλες και φίλοι
Χαιρετίζω τη συμμετοχή σας στη σημερινή μεγαλειώδη συγκέντρωσή μας.
Χαιρετίζω την μαζική  παρουσία των Φορέων, των Σωματείων και των Συλλόγων της πόλης.
Με την παρουσία σας σήμερα εδώ, στην πλατεία των λαϊκών αγώνων, στην πλατεία Δημοκρατίας, όπου όλοι οι διατελέσαντες Πρωθυπουργοί έχουν δεσμευτεί για αυτόνομο Πανεπιστήμιο Αγρινίου, στέλνουμε όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και όσους επιβουλεύονται την αυτονομία του Πανεπιστημίου.......


Η κοινωνία μας απαιτεί ένα ΙΣΧΥΡΟ και ΑΥΤΟΝΟΜΟ Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.
Δίνουμε τον αγώνα μας, όχι μόνο για τη διατήρηση, αλλά και για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.
Αγωνιζόμαστε
-               για την ανάπτυξη των υποδομών,
-               για την επίλυση των ζητημάτων φοιτητικής μέριμνας,
-               για την αναγνώριση συγκεκριμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων στους απόφοιτους του ιδρύματος,
-               για τη μετεξέλιξη του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος,
-               για την ανάπτυξη νέων Τμημάτων, σύμφωνα με την πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής.
Με την παρουσία μας δείχνουμε ότι αγκαλιάζουμε το πανεπιστήμιο και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που το ενισχύει, όπως και μέχρι σήμερα πράξαμε.
Γιατί αυτή η κοινωνία στήριξε το πανεπιστήμιο:
-               Παραχωρώντας σχολικό κτίριο για να στεγαστεί η Οικονομική Σχολή
-               Παρέχοντας δωρεάν σίτιση στους φοιτητές, στα πρώτα βήματα λειτουργίας της Οικονομικής Σχολής, ώσπου να ορθοποδήσει.
-               Κατασκευάζοντας νέα κτίρια για την ανάπτυξη των υποδομών.
-               Χρηματοδοτώντας τη Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.
-               Συντάσσοντας Πολεοδομική μελέτη για την ανάπτυξη των υποδομών στο παλαιό αεροδρόμιο.
-               Παραχωρώντας σχολικό κτίριο από το υστέρημα της πόλης για τη στέγαση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών.
-               Δείχνοντας καθημερινά το ενδιαφέρον της για τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά προβλήματα του Πανεπιστημίου.
Η πόλη έκανε το καθήκον της για να καλύψει την απουσία της πολιτείας.
Και αισθανόμαστε ικανοποίηση που μέρα με τη μέρα βλέπαμε το πανεπιστήμιο να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται σ’ αυτό που είναι σήμερα.
Και η ακαδημαϊκή κοινότητα ανταποκρίθηκε στην στήριξη αυτή.
Προτάσσοντας τον ερευνητικό και εκπαιδευτικό ρόλο του Πανεπιστημίου, επιζήτησε τη διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία και τους ντόπιους παραγωγικούς φορείς, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, τόσο για λογαριασμό των κατοίκων της περιοχής όσο και για λογαριασμό του ίδιου του πανεπιστημίου.
Διεκδικούμε σήμερα την αυτονομία και την αναβάθμιση του πανεπιστημίου στην πόλη μας, όχι από τοπικιστική, εγωιστική ή δογματική προσήλωση.

Διεκδικούμε την ισχυρή παρουσία του Πανεπιστημίου, γιατί κατανοούμε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στις τοπικές εξελίξεις.
Γιατί πάντα, αλλά ιδιαίτερα σήμερα, που η χώρα μας χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, ο ρόλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην αναζήτηση και υλοποίηση μιας νέας πρότασης μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστικός.
Περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, δεν γίνεται χωρίς ισχυρά περιφερειακά Πανεπιστήμια.
Η Αιτωλοακαρνανία, είναι ο μεγαλύτερος Νομός της χώρας, διαθέτει πλούσια συγκριτικά πλεονεκτήματα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, καθώς και στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.


Τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και η σύνδεσή τους με την κοινωνία και την παραγωγή, συμβάλλουν καθοριστικά στη σωστή εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής μας, τροφοδοτώντας ένα μοντέλο βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης.
Είναι ταυτόχρονα απολύτως συμβατά με την εξειδίκευση που προωθούμε για την περιοχή μας στους τομείς της αγρο-διατροφής και τροφίμων, του  Περιβάλλοντος και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης, του Τουρισμού μέσω των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καθώς και με τη Νέα Οικονομία και την Καινοτόμο Επιχειρηματικότητα.
Γι’ αυτό διεκδικούμε την ισχυρή παρουσία του Πανεπιστημίου.
Γιατί πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης για την περιοχή μας.
Η διεθνής εμπειρία έχει να επιδείξει πολλά επιτυχημένα παραδείγματα περιοχών που εκμεταλλεύτηκαν ακριβώς αυτή την ύπαρξη του πανεπιστημίου στην περιοχή τους.
Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Φίλες και φίλοι.
Ενωμένοι, πέρα από κόμματα και προκαταλήψεις, στέλνουμε σήμερα από ’δω, ένα μήνυμα προς κάθε αποδέκτη.
Απορρίπτουμε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, στο σύνολό του, τόσο για τη φιλοσοφία του, όσο και για τις επιμέρους ρυθμίσεις που περιλαμβάνει για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.
Με τις επιχειρούμενες αλλαγές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενισχύεται η συγκεντρωτική αντίληψη που οδήγησε τον μισό και πλέον πληθυσμό στα δύο βασικά αστικά κέντρα της χώρας, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.
Η ενίσχυση των μεγάλων αστικών κέντρων, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και τεσσάρων - πέντε μεγάλων πόλεων, δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά το συγκεντρωτικό μοντέλο ανάπτυξης.
Στο όνομα του δήθεν εξορθολογισμού, επιχειρείται η αλλαγή του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, προωθώντας  μικροκομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα.
Χωρίς κανένα ακαδημαϊκό ή αναπτυξιακό κριτήριο και χωρίς ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος.
Για μια ακόμη φορά, επιχειρείται διαφορετική αντιμετώπιση στα ΑΕΙ της Αθήνας, όπου διατηρεί όλα τα Πανεπιστήμια, ακόμα και τα πιο μικρά, με τη δημιουργία Ομοσπονδίας, ενώ για την περιφέρεια δεν εφαρμόζει το ίδιο μοντέλο, και καταργεί αυτόνομα ιδρύματα, όπως και το δικό μας.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι είναι η απαρχή γενικότερων αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που σε δεύτερη φάση περιλαμβάνει καταργήσεις και μεταφορές πανεπιστημιακών τμημάτων.
Είναι απορίας άξιο, πώς ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν προωθείται με ψήφιση νόμου στη Βουλή, αλλά με την έκδοση ενός απλού Προεδρικού Διατάγματος.
Μήπως για να ακολουθήσει ένα επόμενο που θα καταργεί και θα μεταφέρει Σχολές και Τμήματα;
Ανασύρει λοιπόν το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ δυσάρεστες μνήμες στους πολίτες του Αγρινίου, όπως αυτή της υφαρπαγής της οικονομικής Σχολής το 1996. Μιας σχολής που μεταφέρθηκε στην Πάτρα, στο όνομα της δήθεν αναβάθμισής της και 16 χρόνια μετά παραμένει ακόμα ορφανό τμήμα και στεγάζεται σε λυόμενα κτίσματα.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και τώρα.
Ήδη ξεκίνησαν παρασκηνιακές συζητήσεις στην κατεύθυνση αυτή.
Προειδοποιούμε όλους αυτούς, που αναπτύσσουν δραστηριότητα και απεργάζονται την απομάκρυνση των Τμημάτων από το Αγρίνιο, ότι δεν θα είμαστε παθητικοί παρατηρητές, θα μας βρουν μπροστά τους σε κάθε τους βήμα.
Φίλες και φίλοι
Η πρόθεση του Υπουργείου παιδείας για κατάργηση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας δεν λύνει κανένα πρόβλημα.
Αντίθετα δημιουργεί  νέα, τεράστια προβλήματα, όχι μόνο στην πόλη μας, αλλά και στους ίδιους τους φοιτητές.
Η ένταξη του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στη Σχολή Θετικών Επιστημών, όπου όλα τα Τμήματα έχουν τετραετή φοίτηση, συνιστά υποβάθμιση του Τμήματος, αφού θα το καταστήσει κι αυτό τετραετούς φοίτησης και θα χαθεί οριστικά κάθε προοπτική μετεξέλιξής του σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.
Συμπατριώτισσες - συμπατριώτες
Η χωροθέτηση των πανεπιστημίων της χώρας, δεν είναι υπόθεση εξυπηρέτησης προσωπικών επιδιώξεων και συμφερόντων.
Είναι υπόθεση που αφορά στην ανάπτυξη της χώρας.
Είναι υπόθεση μιας ευνομούμενης και δίκαιης πολιτείας.
Η προώθηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, αποτελεί βασικό κριτήριο.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας είναι ορθά χωροθετημένο στο Αγρίνιο, καθώς οι δράσεις του είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
Γι’ αυτό – και για τη μοναδικότητα των Τμημάτων του σε όλα τα Πανεπιστήμια της Δυτικής πλευράς της χώρας - πρέπει να παραμείνει στο Αγρίνιο και ΑΥΤΟΝΟΜΟ.
Η νεαρή ηλικία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας δεν αποτελεί μειονέκτημα, όπως πολλοί προσπάθησαν να τεκμηριώσουν μέσα από δημοσιεύματα.
Αντίθετα, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, γιατί μπορεί να μετεξελιχθεί σε σύγχρονο – καινοτόμο Πανεπιστήμιο.
Όλοι γνωρίζουμε τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα των μεγαλύτερων και παλαιότερων Πανεπιστημίων, τα οποία ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται ακόμη και για το αυτονόητο.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας δεν ταλανίζεται από τέτοια προβλήματα.
Δεν υποβαθμίζουμε τα υπάρχοντα προβλήματα, τα οποία πρέπει να λυθούν άμεσα.
Εμείς, ως Δήμος, ως κοινωνία, θα σταθούμε δίπλα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και θα συνδράμουμε στην αντιμετώπισή τους με όλες μας τις δυνάμεις. 
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, δεν μας το χάρισε κανείς. Είναι αποτέλεσμα συνεχούς και συνεπούς αγώνα της κοινωνίας μας.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας αποτελεί έναν αναπόσπαστο οργανισμό του Δήμου μας.
Η παρουσία του – κυρίως από την αυτονόμησή του και μετά -  είναι εξαιρετικά σημαντική, με δράσεις οι οποίες έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα, κοινωνικά και οικονομικά, στην περιοχή μας.
Παρέχει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, με στελέχη ενεργά στην εκπαίδευση και την έρευνα.
Η απουσία ενός αξιόπιστου πανεπιστημιακού ιδρύματος, από μια περιοχή που το ΑΕΠ είναι από τα χαμηλότερα της χώρας, θα δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις, και ταυτόχρονα θέτει την ταφόπλακα σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική της.
Η ένατη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, ο Νομός που στέλνει δέκα χιλιάδες παιδιά να σπουδάσουν σε άλλες ελληνικές πόλεις και στο εξωτερικό, δικαιούται ένα ισχυρό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.
Κανένας δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα σ’ έναν Αιτωλοακαρνάνα φοιτητή, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, να σπουδάζει στον τόπο του.
Καλούμε την Κυβέρνηση, να αναθεωρήσει τη θέση της και να διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και την ενίσχυσή του με βάση την πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής.
Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να υλοποιήσει τις προτάσεις του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10 Δεκεμβρίου, που αναφέρει:
1.         Ενίσχυση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, με την δυνατότητα οργάνωσης νέων Τμημάτων στην κατεύθυνση των αναπτυξιακών αξόνων που έχει ορίσει και μας είναι απαραίτητη.
2.         Εξέλιξη του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.
3.         Δημιουργία Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομίας Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων για την ενίσχυση του υπάρχοντος Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων σε δραστηριότητες κρίσιμες για την ανάπτυξη της περιοχής.
4.         Δημιουργία Σχολής Επιστημών και Πολιτισμού, για την ενίσχυση του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών.
5.         Απονομή όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων που έχει αιτηθεί το Πανεπιστήμιο για τους αποφοίτους του, ώστε να υπάρξει η δίκαιη αναγνώριση της προσπάθειας του ιδρύματος και των αποφοίτων του.
6.         Ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης των οικογενειών πολλών φοιτητών

7.         Άμεση συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην ολοκλήρωση της προκήρυξης του έργου για την ανέγερση των κτιρίων του Πανεπιστημίου στους χώρους του παλαιού αεροδρομίου Αγρινίου
Καλούμε τους εκπροσώπους του λαού μας στο Κοινοβούλιο να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν αυτή την πρόταση για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας.
Φίλες και φίλοι,
Σας καλώ όλους σε αγωνιστική εγρήγορση, ώστε να αντιδράσουμε αν η Κυβέρνηση εμείνει στην πρότασή της.
Ο αγώνας είναι συνεχής και διαρκής, μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου, που είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στην πόλη μας».


google page rank