Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Με επιτυχία η πρωτη συνάντηση των Βλάχων Δυτικής Πίνδου με τον Σύλλογο «Η Βασιλίτσα» και οι σύλλογοι Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας

Η Κοινότητα των Βλάχων Δυτικής Πίνδου με τον Σύλλογο «Η Βασιλίτσα» και ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας με την Αμφικτιονία Ακαρνάνων, πραγματοποίησαν την 1η συνάντηση, το Σάββατο 2 Απριλίου, ώρα 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημαρχείο Βόνιτσας, με στόχο την αναλυτική παρουσίαση των γεγονότων και την προσπάθεια όλων των συλλόγων της Βόνιτσας και αντίστοιχα των συλλόγων των Βλάχων Δυτικής Πίνδου, για την καθιέρωση μιας γιορτής - εκδήλωσης σε ανάμνηση της θυσίας των βλαχόπουλων στο Κάστρο της Βόνιτσας.
Στη συνάντηση με τους συλλόγους της Βόνιτσας έγινε ενημέρωση σχετικά με την εκδήλωση που πρόκειται να διοργανωθεί στο κάστρο
Επίσης έγινε μια σύντομη ενημέρωση για την ζωή και τις συνήθειες των βλάχων. 
Επίσης ειπώθηκαν ιστορικά στοιχεία για την σχέση των Βλάχων με το κάστρο της Βόνιτσας μεταξύ των ομιλητών και ο Στέλιος Ντίνος. 
Ακολούθησαν προτάσεις των συλλόγων σχετικά με την διοργάνωση καθιέρωση μιας γιορτής - εκδήλωσης σε ανάμνηση της θυσίας των βλαχόπουλων στο Κάστρο της Βόνιτσας.
εκείνης της ημέρας που δεν έχει καθοριστεί ακριβώς.  Ίσως είναι 2 Οκτωβρίου με απόκλιση μιας εβδομάδας.
Εκείνη την ημέρα μεγάλη ομάδα του συλλόγου Βλάχων της Αβδελας «Η Βασιλίτσα», θα έρθουν στην Βονιτσα.  Θα προηγηθεί μνημόσυνο στον άγιο Σπυρίδωνα και μετά οι σύλλογοι με φορεσιές και ο κόσμος θα κατευθυνθούν στο κάστρο όπου θα αρχίσει ο "τρανός χορός" .  
Χορός χωρίς μουσική αλλά με τραγούδι που αρχίζουν οι άνδρες και απαντούν οι γυναίκες και μιλάει για τα 4 βλαχόπουλα που έσφαξαν στο κάστρο για να πάνε τα κεφάλια τους στον Αλη Πασα.
Θα τραγουδήσουν δύο τραγούδια και στην συνέχεια τα χορευτικά των συλλόγων που θα συμμετάσχουν θα παρουσιάσουν χορούς. 
Στην συνέχεια ευχαρίστησαν τους συλλόγους και έδωσαν σαν δώρο σε κάθε σύλλογο, ένα κρασί από τον Τύρναβου και δόθηκε και ένα βιβλίο του Ντίνου " Το κάστρο των 18 εθνοτήτων ".
Αρκετοί οι σύλλογοι της Βόνιτσας που παραβρέθηκαν, περιμένουμε τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης αυτής κατά τα της διοργάνωσης στην εκδήλωση στο κάστρο. 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ.ΚΟΥΤΙΒΗΣ 
Μικρή ιστορική αναδρομή

Το 1798 η Βόνιτσα και η Πρέβεζα είναι υπό Γαλλική κυριαρχία. Ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων επιτίθεται στην Γαλλική Πρέβεζα και μετά από ανηλεή σφαγή την καταλαμβάνει. Για την κατάληψη της Βόνιτσας οι μόνες μαρτυρίες προέρχονται από τον Γάλλο πρόξενο στα Ιωάννινα, τον Πουκεβίλ, και τους μετέπειτα ξένους περιηγητές. Η από αυτούς ιστορία λέει ότι για την κατάληψη της Βόνιτσας, ο Αλή Πασάς, μετά την σφαγή της Πρέβεζας, έδωσε εντολή στον μετέπειτα μητροπολίτη Άρτας (τον Ιγνάτιο) να έλθει στη Βόνιτσα. Όταν αυτός έφτασε, τα Γαλλικά στρατεύματα είχαν αποχωρήσει από το κάστρο και είχαν πορευτεί για την συγκροτημένη υπεράσπιση της Αγίας Μαύρας (κάστρο Λευκάδας).
Στο κάστρο της Βόνιτσας είχαν μείνει μόνο τέσσερεις άρρωστοι Γάλλοι αξιωματικοί. Ο Ιγνάντιος με τον τοπικό άρχοντα, τον Χαλκιόπουλο, έκοψαν τα κεφάλια των γάλλων αξιωματικών, τα οποία ο Ιγνάντιος τα μετέφερε στην Πρέβεζα και τα παρέδωσε στον Αλή, παραδίδοντας στην ουσία και την Γαλλική Βόνιτσα.
Τα λιβελογραφήματα των ξένων διπλωματών απορρίπτονται από την ισχυρή και ζωντανή ιστορία των Βλάχων της Δυτικής Πίνδου.
Οι Βλάχοι της Δυτικής Πίνδου για πάνω από ένα αιώνα, στην μάζωξή τους κάθε 15 Αυγούστου, μετά τον εκκλησιασμό αρχίζουν τον τρανό χορό (Κόρλου Μάρι). Εκεί τραγουδούν και χορεύουν τον χορό «το κάστρο της Βόνιτσας» σε ανάμνηση της θυσίας των Βλαχόπουλων που έπεσαν υπερασπιζόμενοι το κάστρο, όταν τα στρατεύματα του Αλή Πασά επιτέθηκαν στην Βόνιτσα.
Ένας χορός μοναδικός, με μια ιστορία πάνω από ένα αιώνα, με τον οποίο οι Βλάχοι της Δυτικής Πίνδου τιμούν και θυμούνται τους προγόνους του, οι οποίοι χάθηκαν στην υπεράσπιση του Κάστρου της Βόνιτσας.
Εμείς οι Έλληνες τι πρέπει να πιστέψουμε; Τα λιβελογραφήματα της ξένης διπλωματίας ή την επί αιώνα ζωντανή ιστορία, μιας σημαντικής και πολυπληθούς ελληνικής κοινότητας;
Η παρουσία των Βλάχων στην ευρύτερη περιοχή της Βόνιτσας είναι ζωντανή σε όλους μας και ιστορικά έχει καταγραφεί τουλάχιστον πριν το 1224 μ.Χ.

google page rank