Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Από ποιες υπηρεσίες του Δημοσίου θα γίνουν άμεσα 5.500 απολύσεις

Αγωνία επικρατεί στην κυβέρνηση για το σκέλος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που αφορά τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η Ελλάδα, πρέπει μέχρι το τέλος της χρονιάς να φύγουν από δημόσιους φορείς άλλοι 5.500 εργαζόμενοι προκειμένου να συμπληρωθεί ο στόχος των 15.000 υποχρεωτικών απομακρύνσεων για την διετία 2013-2014.
Εντός της κυβέρνησης εκφράζονται ήδη διαφωνίες για το ποιοι και από πού θα πρέπει να φύγουν και δεν αποκλείεται να υπάρξει κόντρα του αρμόδιου υπουργού, Κ. Μητσοτάκη με το ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό. Με βάση το Μνημόνιο οι απολύσεις πρέπει να γίνουν στα υπουργεία Υποδομών, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το thetoc, οι 5.500 απολύσεις θα προέλθουν από τέσσερις δεξαμενές οι οποίες είναι:

Οι 1.800 συμβασιούχοι, οι οποίοι εργάζονταν με προσωρινές διαταγές και με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, τέθηκαν πλέον εκτός Δημοσίου. Ο συνυπολογισμός των απομακρυθέντων με δικαστικές αποφάσεις αποτελεί ακόμα στοιχείο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας
Συνολικά 1.050 υπάλληλοι από την μείωση των δομών σε φορείς των υπουργείων Υποδομών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Συγκεκριμένα 850 υπάλληλοι από τη μείωση των μεγεθών των ΝΠΙΔ που εποπτεύει το υπουργείο Υποδομών, 150 υπάλληλοι από τη μείωση των δομών στα ΝΠΙΔ που εποπτεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και 90 υπάλληλοι από ΝΠΙΔ που εποπτεύει το υπουργείο Πολιτισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει δηλώσει ότι στις συγκοινωνίες δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες απολύσεις για να μην καταρρεύσουν οι υπηρεσίες και έχει ζητήσει νέες προσλήψεις προσωπικού.
Οι υπόλοιπες 2.610 απολύσεις που απομένουν για να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος των 15.000 θα προκύψουν: από ένα μικρό τμήμα των υπαλλήλων που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας και δεν θα πετύχουν τη μετακίνησή τους σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου τομέα, μέχρι τη λήξη της οκτάμηνης παραμονής τους στο πρόγραμμα
από τους ελέγχους που διεξάγονται για παράνομες μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, από την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων και από τους ελέγχους που διεξάγονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται, έχοντας κάνει χρήση πλαστών πιστοποιητικών.
www.imerisia.gr
google page rank