Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Άλλοι 200 τόνοι παράνομης ξυλείας στον Βάλτο

Πριν καλά καλά ξεκινήσει ο χειμώνας, το Δασαρχείο Αμφιλοχίας συνεχίζει την παράδοση που δημιούργησε στην πάταξη της λαθροϋλοτομίας, κατάσχοντας τις τελευταίες μέρες 200 τόνους παράνομης ξυλείας καυσοξύλων, στον ορεινό Βάλτο. Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και εκτεταμένη έρευνα οι δασοφύλακες  του Βάλτου,  βρήκαν και κατέσχεσαν  την εβδομάδα που πέρασε 19 χ.κ.μ. δρυός (περίπου 10 τόνοι) στη θέση «Παλικαράκια» της Τ.Κ. Αγριδίου,   99 χ.κ.μ δρυός (περίπου 50 τόνοι) στη θέση «Αγιος Δημήτριος» Δρομίτσας, ΤΚ Θυάμου, και-σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- 285 χ.κ.μ. δρυός (περίπου 140 τόνοι) στη θέση «Βατάκι» της Τ.Κ. Αμοργιανών.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης τους, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις, και έχει διαταχθεί έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως οι έλεγχοι του Δασαρχείου Αμφιλοχίας, συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου και παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, καθώς υπήρξαν μέχρι τώρα πολλά κρούσματα και η κατάσταση που επικρατεί γενικότερα με την λαθροϋλοτομία δεν επιτρέπει εφησυχασμούς. Το αξιοπερίεργο δεν είναι μόνο ότι το έγκλημα στο Βάλτο συνεχίζεται, αλλά και το ότι ένα υποστελεχωμένο Δασαρχείο, με ενεργό δασικό προσωπικό 11 Δασοφύλακες 2 Δασοπόνους και (τον τελευταίο μήνα) 1 μόνο Δασολόγο και τον  Δασάρχη, προσπαθεί να φέρει – και μάλλον φέρνει- εις πέρας δύσκολες αποστολές, σε συνολική έκταση 2.000.000 στρεμμάτων.Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2014 μέχρι σήμερα, η συνολική συνεισφορά του Δασαρχείου Αμφιλοχίας προς το Ελληνικό Δημόσιο, (από δημοπρασίες, άδειες κυνηγιού, διοικητικά πρόστιμα κ.λπ) εκτιμάται σε διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες ευρώ.

Τι γίνεται με τις μελέτες
Από πληροφορίες επίσης έγινε γνωστό ότι  πριν δέκα μέρες υποβλήθηκαν από το Δασαρχείο Αμφιλοχίας δύο Διαχειριστικές Μελέτες προς έγκριση, δηλ. αυτή
που αφορά τα δάση του Αν. Βάλτου και αυτή που αφορά τα δάση της περιοχής Ρουπακιά-Μέγα Λόγγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την έγκριση τους και η περαιτέρω υλοποίηση τους, αναμένεται να απασχοληθούν εποχιακά (4-6 μήνες το χρόνο) αρκετοί δασεργάτες, μέλη των τοπικών Δασικών Συνεταιρισμών σε ορίζοντα δεκαετίας, αρχόμενης από το 2015. Στην Αιτωλοακαρνανία, είναι οι πρώτες διαχειριστικές μελέτες δημοσίων δασών που υποβάλλονται προς έγκριση την τελευταία 8ετία.
Με το σκεπτικό της υποστελέχωσης του Δασαρχείου Αμφιλοχίας και του τεράστιου φόρτου εργασίας (πράξεις χαρακτηρισμού, απαλλοτριώσεις, ιδιοκτησιακά, προστασία, επιτήρηση δασών, τακτοποίηση αυθαιρέτων, σταβλικές εγκαταστάσεις, δικαστήρια κ.λπ.)  χαρακτηρίζεται  »επίτευγμα» η 10μηνη επεξεργασία των στοιχείων (που συλλέχθηκαν από ιδιώτες δασολόγους) και ελέγχθηκαν, επαληθεύτηκαν και συντέθηκαν υπό την μορφή διαχειριστικής μελέτης,  από τους δασολόγους του Δασαρχείου Αμφιλοχίας .

Να σημειώσουμε ότι υπήρξαν διαμαρτυρίες αναφορικά με την καθυστέρηση των μελετών αυτών, σύμφωνα, ωστόσο, με την ενημέρωση που υπάρχει οι λόγοι των καθυστερήσεων αυτών κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι  αντικειμενικοί και σοβαροί, αν και το δεκάμηνο χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «υπερβολικό».

Είναι αλήθεια όμως πως η συγκεκριμένη υπηρεσία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, τη στιγμή που έχει στην ευθύνη της τους μεγαλύτερους δασικούς όγκους της Αιτωλοακαρνανίας.

Από το ίδιο Δασαρχείο εντός του Δεκεμβρίου πρόκειται να υποβληθούν προς έγκριση μελέτες καθαρισμού και συντήρησης δρόμων που αφορούν δασική οδοποιία, στις Τ.Κ. Μενιδίου, Αμοργιανών, Βαλμάδας, Χαλκιοπούλου, Περδικακίου και Αυλακίου κ.λπ.
agriniopress
google page rank