Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Αμβρακικός : “θησαυροί βιοποικιλότητας”



Γράφει ο: Διονύσης Χρ. Μαμάσης
Περιβαλλοντολόγος-Χαρτογράφος, Μελετητής
info@mamasis.gr
M.Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

       Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η 2η Φεβρουαρίου κάθε έτους και για 2η συνεχόμενη χρονιά στην ηλεκτρονική έκθεση φωτογραφίας (Photo gallery) της Διεθνούς Σύμβασης Ramsar υπάρχουν τέσσερις φωτογραφίες του περιβαλλοντολόγου-μελετητή Μαμάση Διονύση.
     Οι φωτογραφίες είναι αναρτημένες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://community.ramsar.org/gallery.php και αφορούν τα υγροτοπικά οικοσυστήματα της λιμνοθάλασσας Προκόπου με το παράκτιο δάσος κουκουναρίας Στροφυλιάς και του Αμβρακικού κόλπου....


      Οι θησαυροί βιοποικιλότητας της Δυτικής Ελλάδας έχουν καταχωρηθεί ως Υγρότοποι Διεθνούς Σημασίας Ramsar και διακρίνονται για την πολύτιμη περιβαλλοντική ισορροπία, τις λειτουργίες και αξίες που προσφέρουν στην μακρόχρονη παρουσία του ανθρώπου.
      Στο Photo gallery της Διεθνούς Σύμβασης παράλληλα υπάρχουν φωτογραφίες απ’ όλο τον κόσμο με τα βασίλεια υδάτινων οικοσυστημάτων και άγριας ζωής.
         Στις 2/02 του 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν στην Κασπία θάλασσα, υπογράφηκε η ομώνυμη Σύμβαση για την προστασία των Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας. Η Ελλάδα καταχώρησε στον κατάλογο της 10 υγροτόπους διεθνούς σημασίας με το Ν.Δ. 191/1974 (ΦΕΚ 350/ΤΑ/20-11-1974) και τέθηκε σε εφαρμογή στις 21/12/1975.
         Είναι γεγονός ότι οι υγρότοποι της χώρας μας υφίσταται συστηματική υποβάθμιση ενώ έχει μείνει πολύ πίσω η εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας (92/43 & 79/409) για τις περιοχές του οικολογικού δικτύου Natura καθώς και για τις 10 περιοχές Ραμσάρ. 
      Μάλιστα με πρόσφατο ψήφισμα στη βουλή καταργούν και συγχωνεύουν τους 29 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΥΠΕΚΑ οι οποίοι λειτουργούσαν χρηματοδοτούμενοι από ευρωπαϊκά προγράμματα και δεν επιβάρυναν τον ελληνικό προϋπολογισμό.
        Οι υγρότοποι και οι προστατευόμενες περιοχές περικλείουν ότι πιο σημαντικό διαθέτει σήμερα η ελληνική φύση. 
Δυστυχώς η οικονομική κρίση απειλεί και επιβαρύνει τα πολύτιμα στοιχεία της φυσικής κληρονομιάς, τους υγροτόπους-το περιβάλλον…



google page rank