Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Προσοχή… ψύλλοι



Σε κόκκινο συναγερμό οι υγειονομικές υπηρεσίες για τα κουνούπια, στην κτηνοτροφική Αιτ/νια, όμως, έχουμε πρόβλημα και με τους ψύλλους. Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τα τσιμπήματα.
Κάθε χρόνο και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες εμφανίζονται οι πληθυσμοί των ψύλλων, που σε ορισμένες περιπτώσεις, υπό συγκεκριμένες συνθήκες δύνανται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Ήδη στο agrinioreport.com έχουν αναφερθεί περιπτώσεις «επιδρομής» ψύλλων σε πολίτες, ακόμη και σε περιοχές κοντά στο Αγρίνιο.
Από τα χιλιάδες είδη ψύλλων υπάρχουν μόλις δέκα – δώδεκα που έχουν αναφερθεί σαν αστικά παράσιτα. Στην Αιτ/νία όμως οι αστικές περιοχές και οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις δεν είναι πάντα πλήρως διαχωρισμένες…! Και εκεί ξεκινούν τα προβλήματα.
Μην ξεχνάμε ότι ακόμη και σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως του Αγρινίου εκτρέφονται οικόσιτα ζώα. Και στις περιπτώσεις εκείνες που έγκαιρα δεν λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, τα αλλεπάλληλα τσιμπήματα των ψύλλων είναι αναπόφευκτα.
Ήδη αρκετοί συμπολίτες καταφεύγουν σε δερματολόγους  και σε φαρμακεία για να αντιμετωπίσουν το ανάγλυφο του σώματός τους που προκαλεί το τσίμπημα του ψύλλου, αν και τη φετινή χρονιά, το πρόβλημα δείχνει να είναι μικρότερο σε σχέση με το τι συνέβαινε τα προηγούμενα καλοκαίρια.
Τονίζουμε, πάντως, ότι το φαινόμενο δεν είναι ανησυχητικό και το τσίμπημα δεν είναι επικίνδυνο. Αν, ωστόσο, έχετε εντοπίσει την παρουσία ψύλλων στο χώρο σας, θα πρέπει να αναζητήσετε το ψόφιο ζώο που, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας κ. Νίκο Φατούρο, πιθανότατα υπάρχει κάπου κοντά.Μπορεί να είναι κάποιο πουλί ή οποιοδήποτε μικρό στο μέγεθος ζώο. Αν ο φορέας είναι κάποιο ψόφιο ποντίκι, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα, μόνο όμως στην περίπτωση που το τρωκτικό πέθανε από πανώλη.
Τα μέτρα προστασίας πάντως είναι απλά: Σχολαστικός και καθημερινός καθαρισμός του σπιτιού, αν έχουν εισβάλει ψύλλοι, πράγμα που κατά κανόνα γίνεται με τη μεταφορά του εντόμου κατά την επιστροφή του κτηνοτρόφου απ’ τις εγκαταστάσεις.
Χρειάζεται ακόμη προσεκτικός έλεγχος στα σημεία που τα κατοικίδια περνούν τις περισσότερες ώρες τους και ιδιαίτερα στα ζεστά σημεία, ενώ απαραίτητος είναι ο περιορισμός της βλάστησης ή της συσσώρευσης αντικειμένων που μπορούν να προσφέρουν καταφύγια σε τρωκτικά και παράσιτα.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η νύμφη των ψύλλων αναπτύσσεται μόνο σε προστατευμένα μέρη που έχουν θερμοκρασία και υγρασία και είναι δυνατή η εύρεση τροφής. Σε περίπτωση εντοπισμού ψύλλων αναγκαία είναι η απολύμανση. Για τις μεν κτηνοτροφικές μονάδες υπάρχουν ειδικά σκευάσματα. Για τις γάτες και τους σκύλους επίσης.
agrinioreport
google page rank