Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Πολύς κόσμος στην παρουσίαση στη Βόνιτσα, του βιβλίου: «Ένα ιστορικό προικοσύμφωνο του 1821 από τη Δυτική Στερεά Ελλάδα»

     

     Στο φιλόξενο και κατάμεστο αίθριο του Δημαρχείου Ακτίου-Βόνιτσας παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα, Σάββατο 10 Αυγούστου, το βιβλίο: «Ένα ιστορικό προικοσύμφωνο του 1821 από τη Δυτική Στερεά Ελλάδα» της  Ευφροσύνης Ριζοπούλου – Ηγουμενίδου.
     Το βιβλίο που εξέδωσε ο Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας είναι της συγγραφέως  Ευφροσύνης Ριζοπούλου - Ηγουμενίδου, καθηγήτριας Λαϊκής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής στο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, και χθες πήρε μορφή η ιστορία και ξεπήδησε  στο κοινό ένα σπάνιο προικοσύμφωνο που συντάχθηκε στην Κατούνα της Ακαρνανίας στις 23 Μαΐου 1821.
    Την παρουσίαση του βιβλίου συντόνιζε και εμπλούτισε με τις εύστοχες παρατηρήσεις του  ο καθηγητής πανεπιστημίου Αρχαίας Ελληνικής φιλολογίας Νικόλαος Κολέζας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε μέσα σε μια όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα, με Χαιρετισμό του Δημάρχου Νίκου Σολδάτου ο οποίος τόνισε ότι το βιβλίο αποτελεί ένα σπάνιο ντοκουμέντο για την περιοχή μας αφού καταγράφεται ο τρόπος μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων που απαντώνται στο Ξηρόμερο το 1821.
     Στη συνέχεια  η φιλόλογος Κυρίκου - Καραούλη Σταματία είπε ότι το βιβλίο αποτελεί μνημείο ιστορίας, όπου καταγράφει το ιστορικό προικοσύμφωνο του Μαυρομμάτη με τον Βαρνακιώτη που χρονολογείται στο 1821 και αναφέρθηκε στο ιστορικό «συλλογής του σπάνιου ντοκουμέντου» το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Κύπρο.
       Παίρνοντας τελευταία το λόγο η συγγραφέας Ευφροσύνη Ριζοπούλου - Ηγουμενίδου, καθηγήτρια Λαϊκής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ευχαρίστησε το Δήμο που διέσωσε το σπάνιο προικοσύμφωνο και το εξέδωσε βιβλίο και όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στη διοργάνωση της παρουσίασης, τους εκλεκτούς επισκέπτες ανώνυμους και επώνυμους και τους ομιλητές.
     Με μια λεπτομερή και άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία η καθηγήτρια Ευφροσύνη Ριζοπούλου - Ηγουμενίδου καθήλωσε το κοινό και παρέθεσε λεπτομέρειες για το προικοσύμφωνο που συντάχθηκε στην Κατούνα της Ακαρνανίας στις 23 Μαΐου 1821. Το υπογράφει ο προύχοντας Γεωργάκης Μαυρομμάτης, που κατά την επανάσταση ανέπτυξε πολιτική δράση και διακρίθηκε σε υψηλά αξιώματα, και ο οπλαρχηγός Γεωργάκης Νικολού Βαρνακιώτης, γόνος μιας από τις επιφανέστερες οικογένειες καπεταναίων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Σκοπός της σύνταξης του προικοσύμφωνου ήταν η επισφράγιση των στενών σχέσεων των δύο οικογενειών με τον γάμο των παιδιών τους, της Χάιδως Μαυρομμάτη και του Νικολάκη Βαρνακιώτη.


   Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι: Ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος, οι Αντιδήμαρχοι Θύμιος Φερεντίνος, Παναγιώτης Κομποτιάτης, ο Πρόεδρος Δημοτικού συμβουλίου  Κωνσταντίνος Καταγής, ο πρ. περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Παναγιώτης  Καββαδάς, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βόνιτσας Καλογεροπάνος Νίκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι: Θανάσης Κασόλας, Λιόντου-Κέστου Αικατερίνη, Στούπας Θεόδωρος, Πάνος Σαλοδημήτρης και Χριστίνα Σερεπίσιου, ο Βαγγέλης Κουτιβής π. πρόεδρος του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας,  ο σκηνοθέτης Γιώργος Μπελεσιώτης, από τις «Γέφυρες στο Κόσμο» οι: Νίκος Λιάπης και Γεωργία Τσαβαλά, ο πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις Βονιτσάνων Κώστας Τσαβαλάς και το μέλος Φώτης Μπρούμος, ο πρόεδρος του συλλόγου Θυρρειωτών Αθήνας Περικλής Μωραΐτης, από το σύλλογο γυναικών Βόνιτσας η πρόεδρος Χρυσούλα Μάρη και σύσωμο το Δ.Σ, από το Σύλλογο γυναικών Κατούνας η Αριάδνη Χαλιμουδρα, η Ζωη Σαμαντά και η Λίτσα Μαυρομμάτη,  από το Σύλλογο Κατούνας «η αρχαία Μεδεώνα» η πρόεδρος Αφροδίτη Μπουμπούλη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μοναστηρακιωτών Αθήνας Πετρόπουλος Κώστας, από την Αμφικτιονία Ακαρνάνων ο φίλιππας Ντόβας και ο Νώντας Νικάκης, απόγονοι της οικογένειας Μαυρομμάτη, κ.α.


































































































google page rank