Τεράστιο το θέμα της μετανάστευσης τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη χώρα μας , με την κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του AgrinioNet.gr η κυβέρνηση εξετάζει συγκεκριμένους χώρους στο νομό Αιτωλοακαρνανίας για την φιλοξενία περίπου 5.500 χιλ μεταναστών. Μεταξύ των χώρων τους οποίους λέγεται ότι εξετάζει είναι και ο χώρος του παλαιού νοσοκομείου Αγρινίου.
Πληροφορίες του AgrinioNet.gr αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παρθεί αποφάσεις, ενώ ακούγεται ότι εξετάζουν την περίπτωση φιλοξενίας μεταναστών στο στρατόπεδο στον Άργιλο Αμφιλοχίας. Αυτή η λύση είχε έρθει προς συζήτηση και το 2011 με τους πολίτες και το δήμο να αντιδρούν σε μια τέτοια περίπτωση.
Ένας ακόμη χώρος πο λέγεται ότι εξετάζεται είναι το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αγρινίου, που μετά την κατάργηση του και του αεροπορικού αποσπάσματος το οποίο λειτουργούσε, παραμένει σε αχρηστία. Υπάρχει όμως ένα πολύ σοβαρό εμπόδιο για το συγκεκριμένο χώρο.
Στο χώρο υπάρχει στρατιωτικό υλικό το οποίο δεν έχει απομακρυνθεί. Την εποπτεία και τη φύλαξη του χώρου έχει αναλάβει η 131 ΣΜ του Ακτίου. Το ενδιαφέρον όμως για την περιοχή του Αγρινίου συγκεντρώνει το παλιό νοσοκομείο Αγρινίου, αφού πριν από περίπου δυο εβδομάδες κάτω από μεγάλη μυστικότητα λέγεται ότι κλιμάκιο αποτελούμενο από ανώτερους αξιωματούχους προχώρησαν σε επιτόπιο έλεγχο του χώρου.
Για την επίσκεψη αυτή λέγεται ότι δεν έχουν λάβει γνώση εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη πρόταση όμως για τη φιλοξενία μεταναστών στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου Αγρινίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή αλλά και την 6η ΥΠΕ για την αξιοποίηση του χώρου.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η τοπική κοινωνία η οποία σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να δει το παλαιό νοσοκομείο να μετατρέπεται σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών. Φυσικά πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για στοιχεία που προκύπτουν από το ρεπορτάζ και η εξέταση του χώρου από το κλιμάκιο των Αθηνών έγινε ως μια υπό εξέταση λύση και δεν αφορά κυβερνητική απόφαση ή πρόθεση.
Ας μην λησμονούμε ότι εξετάζονται διάφορες λύσεις για το θέμα και είναι αναμενόμενο να εξετάζονται διάφορες λύσεις. Να σημειωθεί ότι αναζητούνται και σε άλλα σημεία του νομού χώροι για τη φιλοξενία μεταναστών και ακούστηκε και η περιοχή του Μεσολογγίου.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου δηλώνει αντίθετος σε μια τέτοια περίπτωση και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τη χρήση του παλαιού νοσοκομείου για κέντρο φύλαξης μεταναστών.
Χρήματα από Ε.Ε και… πιθανές αντιδράσεις
Από τη στιγμή πάντως που στην Ευρωπαϊκή Ένωση «λιμνάζουν» χρήματα που προορίζονται για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού κύματος, δεν θα αργήσει το κυβερνητικό σχέδιο να ξεδιπλωθεί…
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) σύμφωνα με απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της «θα διεκδικήσει απευθείας για λογαριασμό των Δήμων μέρος των ευρωπαϊκών πόρων που πρόκειται να κατευθυνθούν στη χώρα, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού». Όμως από την άλλη δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αντιδράσεις από την πλευρά των δήμων που μέσω της ΚΕΔΕ απαιτούν «να προηγείται διάλογος και διευκρινήσεις πριν από κάθε απόφαση για το μεταναστευτικό ζήτημα και ιδιαίτερα για τη χωροθέτηση των προσωρινών χώρων φιλοξενίας». Ενώ σε κάθε περίπτωση θέτουν ως προϋπόθεση για τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα «να υπάρξει ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής για τους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, χρηματοδότηση της λειτουργίας και διασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού».
agrinionet