Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Η 190η Επέτειος από την Έξοδο του Μεσολογγίου

Με θρησκευτική κατάνυξη και πατριωτική υπερηφάνεια η 190η Επέτειος από την Έξοδο του Μεσολογγίου.(foto-aerasmews.gr)
Η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου, με θρησκευτική κατάνυξη και πατριωτική υπερηφάνεια τιμά εφέτος την 190η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων, μια από τις ηρωικότερες σελίδες των εθνικών μας αγώνων.
Συμπληρώθηκαν 190 χρόνια (1826 – 2016) από τα ξημερώματα της Κυριακής των Βαΐων (10 Απριλίου 1826), όταν οι κάτοικοι του Μεσολογγίου, έχοντας φθάσει σε απόγνωση, πραγματοποίησαν ηρωική ΕΞΟΔΟ από την πολιορκημένη πόλη τους, ως μια έσχατη λύση να διασωθούν από την πολιορκία των Τούρκων.
Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων της Ιστορικής Επετείου, αποτέλεσε, όπως πάντα, ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου το Σάββατο το πρωί μεταφέρθηκε, με λιτανευτική πομπή από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ. 

Στην πομπή συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαος Καραπάνος, οι αρχές της Ιεράς Πόλεως και της ευρύτερης περιοχής και πλήθος κόσμου.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς μετέβη στον χώρο όπου ετάφη, μετά την ηρωϊκή θυσία, ο προκάτοχός του Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Μεσολογγίου και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία των αρχών της Ιεράς Πόλεως.
Το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος προσήλθαν, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, προσκεκλημένοι του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, όπου τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, χοροστατούντος του Επισκόπου Κερνίτσης.
Του Εσπερινού, ακολούθησε η λιτανευτική πομπή, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου και τον Σταυρό ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, από τον Ιερό Ναό στον Κήπο των Ηρώων. Στην ιερά λιτανεία συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, ο ιερός κλήρος και οι αρχές του τόπου, ενώ προηγήθηκαν μαθητικές αντιπροσωπίες των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών, φιλαρμονικές και τιμητικά αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού μας Στρατού.
Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου όπου φυλάσσονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους: της Ελληνικής Κυβερνήσεως, της Βουλής των Ελλήνων, της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Δικαστικού Σώματος, της Ακαδημίας Αθηνών, της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και από τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης ως τιμώμενο αδελφοποιημένο Δήμο και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Ακολούθησε η Βράβευση των νικητών του 70ου Δρόμου Θυσίας και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαο Καραπάνο, ο οποίος, μέσα από μια ομιλία ομολογιακού χαρακτήρα, παρουσίασε την έννοια της Ελευθερίας ως την υπέρτατη αξία θυσιαστικού αγώνα. Γι’ αυτήν την Ελευθερία, τόνισε ο κ. Δήμαρχος, θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας κάτοικοι της Ιεράς Πόλεως, πιστοί στα ιδανικά του Ελληνικού Έθνους και στην πίστη των Πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
Σήμερα, που ζούμε μια άλλου είδους πολιορκία του Έθνους και των λαών, αυτό το παράδειγμα οφείλουμε να ακολουθήσουμε, εμείς οι σημερινοί απόγονοι των αγωνιστών, γιατί εμείς γνωρίζουμε τι σημαίνει ΕΞΟΔΟΣ.
Τέλος, παρουσιάστηκε η αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολoγγίου υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.




































google page rank