Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Η διάβρωση των ακτών, φαινόμενο ορατό και συνεχώς επιδεινούμενο στην Δυτική Αχαΐα, την Αιγιαλεία, τη Βόρεια Ηλεία, προκαλεί όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την τουριστική δραστηριότητα.
Το σοβαρό αυτό οικολογικό και οικονομικό πρόβλημα τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας με τη συζήτηση σχετικής επερώτησης της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας.
Η παράταξη κατά τη συζήτηση, ανέδειξε δύο βασικά σημεία: την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των ενεργειών για την ολοκλήρωση των μελετών που είναι εν εξελίξει, την ανάγκη επικαιροποίησής τους με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις για ήπιες και όχι «σκληρές» επεμβάσεις στην ακτή, για την αναχαίτιση του διαβρωτικού φαινομένου και την αντιμετώπιση του προβλήματος και σε άλλες ακτές όπου δεν υπάρχει καν μελέτη.
Από την απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Έργων κ. Λύτρα προέκυψε ότι:
-Η μελέτη που από το 2007 έχει ανατεθεί στα γραφεία «Ρογκάν και συνεργάτες» και «Πατρινέλης», ύψους 697.000 ευρώ δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ η γεωτεχνική μελέτη που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης και των τευχών δημοπράτησής της έλαβε παράταση ως το τέλος του έτους.
-Για την Αιγιαλεία δεν υπάρχει υπό εκπόνηση μελέτη.
-το ύψος δαπάνης των έργων σε μια ακτογραμμή συνολικά 13,6 χιλιομέτρων (Μονοδέντρι, Βραχνέικα, Καλαμάκι, Αλισσός) εκτιμάται στην τάξη των 20 εκατομμυρίων.
Είναι φανερό ότι με τα δεδομένα αυτά :
-Επιβάλλεται η έναρξη διαδικασιών για την εκπόνηση μελέτης αλλά και μέτρων επείγοντος χαρακτήρα (ιδίως προληπτικών, προστασίας των ποταμών από αμμοληψίες) και για την ακτή του Νότιου Κορινθιακού
-Επιβάλλεται η αναγνώριση του προβλήματος, όπου υφίσταται σε όλο το μήκος των ακτών και των τριών περιφερειακών ενοτήτων
-Επιβάλλεται, πριν η μελέτη για τις ακτές της Δυτικής Αχαΐας πάρει την οριστική της μορφή να τεθεί σοβαρά το θέμα των επιλογών μεταξύ ήπιων και σκληρών μεθόδων
Τέλος, επιβάλλεται, η περιφερειακή αρχή, να θέσει συνολικά σε προτεραιότητα το θέμα, να πιέσει άμεσα και σοβαρά για χρήση των εναλλακτικών (που έχουν προβλεφθεί) τρόπων προμήθειας υλικών αντί της εμμονής στις αμμοληψίες στα ποτάμια της Αιγιαλείας. Να αξιοποιήσει τις σχετικές προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής. Χρειάζεται να κατανοήσει ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το πρόβλημα και ότι κάθε καθυστέρηση τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αναχαίτιση του φαινομένου, θα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα και τις λύσεις ακριβότερες.
Οι ακτές μας είναι πολύτιμες οικολογικά και τουριστικά. Η ανησυχία των πολιτών αυξάνει συνεχώς, δεν μπορεί να εφησυχάζουμε άλλο.
Χρειάζονται σύγχρονες, ήπιες λύσεις, χρειάζεται να ταραχθούν τα στάσιμα νερά τώρα!
Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου
Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας