Σε μια νέα φάση περνάει η υπόθεση με τον κορονοϊό και τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, καθώς τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά μετά τη χαλάρωση των τελευταίων μηνών σε όλα τα επίπεδα με την άρση των μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας και τη συμπεριφορά των πολιτών. Οι φήμες για το 13033 και το ενδεχόμενο για νέα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.
Η «βόμβα» των 110 κρουσμάτων προκάλεσε ανησυχία σε κυβέρνηση, λοιμωξιολόγους και πολίτες και η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το απόγευμα της Κυριακής αναμένεται με μεγάλη αγωνία από όλους. Ταυτόχρονα ρεπορτάζ του OPEN κάνει λόγο για σενάριο με επαναφορά του 13033 για ορισμένους πολίτες.
Εστίες κορονοϊού είναι διάσπαρτες σε 12 περιοχές της χώρας, με 60 από τα 110 νέα κρούσματα να εντοπίζονται μόνο σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα, ενώ στο επίκεντρο είναι και η Αττική.
Χθες η Αυγούστου, ανακοινώθηκαν:
19 στην Αττική (127 τις τελευταίες 8 ημέρες)
37 στη Θεσσαλονίκη (94 τις τελευταίες 8 ημέρες)
Οι επιστήμονες συστήνουν την αποφυγή συνωστισμών, την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και την χρήση μάσκας από όλους τους πολίτες, ενώ ήδη φήμες για επαναφορά του SMS στο 13033 βρίσκονται στο προσκήνιο, έστω και με άλλη μορφή, κάτι που ακόμη δεν επιβεβαιώνεται, όπως έχει γράψει το iEidiseis.gr.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή το iEidiseis, σε επικοινωνία που είχε με δυο λοιμωξιολόγους που συμμετέχουν στην Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, ανέφεραν πως κάτι τέτοιο είναι πρώιμο. «Δεν υπήρξε συζήτηση για το 13033 στην Επιτροπή, η οποία προηγήθηκε των ανακοινώσεων του Νίκου Χαρδαλιά. Είναι πρώιμο».
Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρχουν πλέον νέες σκέψεις.
Σύμφωνα με το OPEN, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να γίνει επαναφορά των SMS στο 13033 ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.
Δύο ορόσημα μάλιστα θεωρούνται πολύ σημαντικά: o Δεκαπενταύγουστος και η επανέναρξη των σχολείων αρχές Σεπτεμβρίου.
Είναι σαφές πως αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι σε ύψιστη επιφυλακή και από την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται τρεις φορές τηλεδιάσκεψη υπό τον ίδιο με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην κοινότητα. Σε πρώτο πλάνο είναι οι ευπαθείς ομάδες, και εδώ εφόσον ισχύσει το άσχημο σενάριο αύξησης κρουσμάτων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά των SMS στο 13033, δηλαδή περιορισμός στην κυκλοφορία.
Τα νέα μέτρα προστασίας
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, σειρά μέτρων προστασίας ισχύει από σήμερα (01/08) προκειμένου να μην εξαπλωθεί περαιτέρω η πανδημία του κορονοϊού.
Αυτά είναι:
Από 01/08 έως τις 31/08 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).Από 01/8 έως τις 15/08 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (π.χ. γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (π.χ. άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/08.
Ακόμα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε τα εξής:
Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/08.
Παρατείνονται έως τις 31/08 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
Παράταση έως τις 31/08 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
Απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
Καθώς και:
Έως τις 31/08 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/08 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Έως τις 15/08 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/08).
Από 01/08 έως και τις 15/08 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.
Επιπροσθέτως, τίθεται, από τις 03/08 έως και τις 15/08, όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών και παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/08.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, είναι πολύ πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στείλει ένα νέο μήνυμα στους πολίτες.
Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς και επαναφορά της καθημερινής ενημέρωσης, αν και ακόμη κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται και δεν έχει αποφασιστεί.
Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε «σαφάρι» ελέγχων σε κέντρα διασκέδασης, ΜΜΜ και πλοία, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εντατικά την προσεχή εβδομάδα και θα αναπροσαρμόζονται μέρα με τη μέρα, γεωγραφικά και κλαδικά εστιασμένοι.
Στο MEGA μίλησε ο κ. Αθανάσιος Τσακρής, μέλος της εθνικής επιτροπής για τον κορονοϊό και καθηγητής μικροβιολογίας, αναφορικά με την «έκρηξη» των κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει αυξητική τάση στη χώρα μας. Είναι κάτι που καταγράφεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Για αυτό το λόγο πρέπει να ληφθούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, πριν φτάσουμε σε επιθετικούς ρυθμούς αύξησης. Είναι κάτι που κάναμε έγκαιρα και τον Μάρτιο και δημιούργησε τις προϋποθέσεις το πρώτο κύμα να είναι πολύ πιο ήπιο στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Τσακρής.
«Χρειάζεται να ξέρουμε ακριβώς την κατάσταση που υπάρχει στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές, και να λαμβάνονται τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η μάσκα, που για να έχει πραγματικά απόδοση πρέπει να είναι γενικευμένο το μέτρο και να έχει αποδοχή από το 80-90% των πολιτών», τόνισε ο ίδιος.
«Πρέπει να υπάρχει εργαστηριακή καταγραφή και επιδημιολογική επιτήρηση, να έχουμε τις δείκτες που να μας λένε αν είναι αυξητική η πορεία της επιδημίας, ώστε να επεμβαίνουμε και τοπικά, και να παίρνονται και μέτρα πιο συγκεκριμένα που να περιορίζουν την εξάπλωση», συνέχισε ο κ. Τσακρής.
Αναφερόμενος στα πολλά κρούσματα στα αστικά κέντρα, είπε ότι «σίγουρα τα αστικά κέντρα περιμένουμε να έχουν περισσότερα περιστατικά. Είναι λογικό. Αν δούμε τα περιστατικά όπως βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, βλέπουμε κρούσματα και σε άλλες περιοχές, υπάρχει εξάπλωση του ιού σε όλη σχεδόν τη χώρα», ενώ πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί, να μείνει ο αριθμός των περιστατικών τέτοιος ώστε να μην δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Η διαχείριση πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην φτάσουμε σε επιθετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αν ξεφύγει η επιδημία, είναι πολύ δύσκολο να γυρίσουμε πίσω».
«Το rebound του πρώτου επιδημικού κύματος που έχει να κάνει με την χαλάρωση των μέτρων, ήταν κάτι αναμενόμενο. Ο ιός γίνεται ίσως περισσότερο μεταδοτικός. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πιθανόν κυκλοφορούν στελέχη του ιού περισσότερο μεταδοτικά. Όσο εμείς προσπαθούμε να τον περιορίσουμε, προσπαθεί να γίνει περισσότερο μεταδοτικός», συνέχισε ο ίδιος.
«Σε καμία περίπτωση κανείς δεν θέλει να φτάσουμε σε lockdown. Προσπαθεί να το αποφύγει η χώρα μας και όλη η Ευρώπη. Χρειάζεται η λήψη μέτρων δημόσιας υγείας. Να καταλάβουμε όλοι πόσο ρόλο παίζει η κοινωνική αποστασιοποίηση», κατέληξε ο κ. Τσακρής.
https://www.ieidiseis.gr/