Στην εποχή μας, οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν το κινητό τους ή την φωτογραφική μηχανή τους και να βγάλουν μια ωραία φωτογραφία.
Δεν είναι όπως τις παλιές αποχές που για να βγάλεις μια καλή φωτογραφία έπρεπε να κάνεις πολλές δοκιμές οι οποίες στοίχιζαν (φίλμ, εμφάνιση κλπ)!
Ακόμα και τώρα όμως, υπάρχουν λήψεις που για να τις αποτυπώσεις στη φωτογραφική σου μηχανή (πρώτα στη μνήμη και μετά στον υπολογιστή ή στο χαρτί), χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις, ταλέντο και μπόλικος χρόνος για ψάξιμο θεμάτων ή τελικής επεξεργασίας!
Ένα ιδιαίτερο απαιτητικό είδος φωτογραφίας είναι η αστροφωτογράφηση είτε βαθέως ουρανού (νεφελώματα , γαλαξίες, σμήνη αστέρων κλπ), είτε πιο κοντινών μας ουράνιων σωμάτων (ήλιος, φεγγάρι, πλανήτες, κομήτες).
Για να πάρει κάποιος μια τέτοια φωτογραφία, σίγουρα θα χρειαστεί ειδικό εξοπλισμό (τηλεσκόπιο, μηχανή, τρίποδο κλπ) μαζί με αρκετές γνώσεις αστρονομίας, χειρισμού του εξοπλισμού του και αρκετή υπομονή.
Σήμερα θα παρουσιάσουμε μια λήψη του πιο κοντινού σε μας Γαλαξία. Το Γαλαξία της Ανδρομέδας.
Η λήψη έγινε στο βουνό Πάρνωνας κατά τη διάρκεια της Πανελλήνιας Συνάντησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων τον Ιούλιο του 2010.
Είναι μαγεία το να φέρνεις κοντά σου ένα αντικείμενο που απέχει από σένα 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός (Ένα έτος φωτός ισοδυναμεί με 9,4607 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα) και μάλιστα να το αποτυπώνεις στη φωτογραφική σου μηχανή!
Μερικά στοιχεία για τον Γαλαξία της Ανδρομέδας από την Wikipedia:
Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας (γνωστός και ως Μεσιέ 31) είναι σπειροειδής γαλαξίας στον αστερισμό Ανδρομέδα, στον οποίο οφείλει και το όνομά του. Κατέχει ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ: είναι το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο εύκολα ορατό με γυμνό μάτι. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός και μαζί με το Γαλαξία μας αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους γαλαξίες της τοπικής ομάδας γαλαξιών. Αν και είναι μεγαλύτερος από το Γαλαξία μας, πιθανότατα ο δεύτερος περιέχει περισσότερη σκοτεινή ύλη και έχει μεγαλύτερη μάζα. Νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι διαθέτει ένα τρισεκατομμύριο άστρα, τρεις με πέντε φορές περισσότερα από το Γαλαξία μας.
Λήψη φωτογραφίας: Makis Lountzis