Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Όχι στην ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών Καθαριότητας Να αποσυρθεί τώρα η κατάπτυστη απόφαση της Ο.Ε. του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας

 


  1. Όχι  στην ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών Καθαριότητας 

  2. Να αποσυρθεί τώρα η κατάπτυστη απόφαση της Ο.Ε. του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας

 Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας την περίοδο της πανδημίας, έδωσε περαιτέρω τη δυνατότητα γρήγορης ανάθεσης υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες, ικανοποιώντας τις χρόνιες απαιτήσεις και "ορέξεις" των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για απρόσκοπτη κερδοφορία εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών

H δυνατότητα να αποφασίζονται τόσο κρίσιμα ζητήματα για το δήμο από την Ο.Ε. και όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο, δόθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές του 2019, προκειμένου να εξασφαλίσει τη λήψη τέτοιων αντιλαϊκών αποφάσεων, ξεπερνώντας τα εμπόδια που πιθανά θα συναντούσαν από τη μη πλειοψηφία των δημοτικών αρχών στα Δημοτικά Συμβούλια.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η Δημοτική Αρχή Ακτίου - Βόνιτσας αξιοποίησε τη δυνατότητα που της έδωσε η κυβέρνηση και μεθόδευσε την ανανέωση για ένα ακόμα έτος της σύμβασης υπηρεσίας «Αποκομιδή απορριμμάτων και πλύση κάδων Δήμου Άκτιου - Βόνιτσας» από Ιδιώτη, παίρνοντας την αντίστοιχη απόφαση στην συνεδρίαση της Ο.Ε. στις 13/04/2021, χωρίς να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο ΔΣ, και χωρίς να προβεί σε ενημέρωση όλων των δημοτικών συμβούλων.

Η αιτιολογική έκθεση που συνόδευε την ανανέωση της ιδιωτικοποίησης αξιοποίησε ως δικαιολογία: α) Τις ελλείψεις -που χρονίζουν- σε προσωπικό και σε εξοπλισμό  β) Και τις ανάγκες των κατοίκων για ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, που πρέπει να είναι καθαροί, περιποιημένοι, όμορφοι. Υπαρκτά - σοβαρά προβλήματα για τα οποία οι ευθύνες βαραίνουν τη δημοτική Αρχή Ακτίου - Βόνιτσας. 

Εδώ και χρόνια υλοποιεί τις κατευθύνσεις όλων των κυβερνήσεων -ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ- που, διαδοχικά και με σχέδιο, απαγορεύουν προσλήψεις, μειώνουν και απαξιώνουν το προσωπικό των Δήμων, μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση, ενισχύουν την ανταποδοτικότητα και αυξάνουν την τοπική φορολογία, υποβαθμίζουν τις δημοτικές υπηρεσίες. Εδώ να αναφέρουμε ότι υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες και των άλλων δύο δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούν τα κόμματα της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ  στο ΔΣ, καθώς οι κυβερνήσεις των κομμάτων τους, έστρωσαν καλά το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και η  δημοτική Αρχή ως “καλός μαθητής” τα υλοποίησε. 

Για όλα τα παραπάνω, η "Λαϊκή Συσπείρωση" ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ εχει διαφωνήσει εδώ και χρόνια  και έχουμε καταγγείλει τις πρακτικές και τους τακτικισμούς διαχρονικά των κυβέρνησεων και πρόθυμων δημοτικών Αρχών , για να ισοπεδώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα Υπηρεσιών των Δήμων, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα σε επιχειρηματικά συμφέροντα, με καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ΟΤΑ, και με αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος μέσω της αυξανόμενης τοπικής φορολογίας και της εμπορευματοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών και υποδομών.

Θεωρούμε δίκαιη την αγανάκτηση των κατοίκων του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και καλούμε τη Δημοτική Αρχή Ακτίου – Βόνιτσας να αποσύρει την απόφαση της Ο.Ε. για την  ανανέωση για ένα ακόμα έτος της σύμβασης υπηρεσίας «Αποκομιδή απορριμμάτων και πλύση κάδων Δήμου Άκτιου - Βόνιτσας» από Ιδιώτη.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή - και καλούμε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και το λαό του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω- από τις διεκδικήσεις για:

- Μαζικές προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού, στο τμήμα Καθαριότητας - Πράσινο, αλλά και στις υπόλοιπες δημοτικές υπηρεσίες, με μόνιμη σχέση εργασίας και εξασφαλισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων του Δήμου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Καμία ιδιωτικοποίηση - καμία εμπορευματοποίηση της Καθαριότητας και των υπόλοιπων δημοτικών υπηρεσιών. Εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους.

- Κρατική χρηματοδότηση, επαρκή και πλήρη, για τη λειτουργία των δήμων. Να σταματήσει ο έλεγχος του Οικονομικού Παρατηρητηρίου για τον ισοσκελισμό εσόδων - εξόδων των δήμων. Να καλυφθούν από το κράτος τα οφειλόμενα προς τους δήμους.

- Κατάργηση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών όπως στην καθαριότητα.

- Μείωση της τοπικής φορολογίας εις βάρος των λαϊκών οικογενειών - με πλήρη κατάργηση σε άνεργους, σε ΑμεΑ, σε πολύτεκνους κ.λπ., καθώς και σε αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες και εργαζόμενους της περιοχής που έχουν πληγεί βαριά από τα έκτακτα μέτρα στην πανδημία και με ταυτόχρονη αύξηση στους μεγάλους επιχειρηματίες που δρουν στο δήμο.

- Ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης προς το Τμήμα Καθαριότητας - Πρασίνου για την εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες στην περιοχή, στις πλατείες, στα πάρκα, στους κοινόχρηστους χώρους γενικά. Διασφάλιση περισσότερων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων. Ώστε να μπορούμε όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να χαιρόμαστε τις γειτονιές μας, να απολαμβάνουμε τις πλατείες μας και τα χωριά μας, μία ανάγκη που ήρθε ακόμη πιο έντονα στο προσκήνιο μέσα στην πανδημία».

Μωραΐτη Νώντας

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ


google page rank