Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΦΕΤΑ ΚΑΤΟΥΝΑΣ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


ΦΕΤΑ ΚΑΤΟΥΝΑΣ
Η Κατούνα στην ιστορία της δεν είναι μόνο γνωστή για τα περίφημα καπνά της και την αρχαία Μεδεώνα. 
Είναι γνωστή και για το παραδοσιακό της τυροκομείο του Αθανάσιου Νίκου, αφού τα περίφημα τυριά-φέτα, τα ανθότυρα και το βούτυρο τα συναντάς σε όλη την Ελλάδα.
Η ιστορία του τυριού χάνεται στους αιώνες. Κανείς δεν ξέρει πότε ξεκίνησε η παραγωγή της φέτας, ούτε ποιος την βάπτισε με το όνομα αυτό. Για την Κατούνα, το τυρί φέτα αποτελεί παραδοσιακό προϊόν και είναι δεμένο με την οικονομία και την κουλτούρα της περιοχής.







48 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΥΡΙΟΥ                                                    
Το τυροκομείο ιδρύθηκε από τους αδερφούς Νίκου Αθανάσιο και Ευθύμιο στην Κατούνα το 1965 οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με την συλλογή γάλακτος και την παραγωγή τυριού. Στην συνέχεια το 1990 πέρασε στους υιούς του Αθανασίου: Κωνσταντίνο και Αλέξανδρο Νίκου, οι οποίοι επένδυσαν πολλά χρήματα για την δημιουργία σύγχρονου τυροκομείου που λειτουργεί βέβαια μέσα στα πλαίσια της παράδοσης αλλά με σύγχρονες τεχνικές. Τυροκομείο 3ης γενιάς. Από το 2012 η διοίκηση πέρασε στον υιό του Κωνσταντίνου, Αθανάσιο Νίκου, συνεχίζοντας την παράδοση διευρύνοντας την παραγωγή.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΕΤΑΣ
Κάθε πρωί δύο φορτηγά ξεκινούν και πηγαίνουν για συλλογή σε περίπου 100 στάνες με γιδοπρόβατα φέρνοντας το γάλα στο τυροκομείο, που βρίσκεται στην  είσοδο του χωριού. Εκεί το γάλα φιλτράρεται και διάμεσο αντλίας, πηγαίνει στους βραστήρες και βράζεται στους 67ο βαθμούς. Μετά  "περνάει" από τον ψύκτη και κρυώνει στους 35ο βαθμούς. Στην συνέχεια πήζετε με τυρομαγιά για περίπου 40 λεπτά, γίνεται σπάσιμο με τον τυροκόπτη και μετά ρίχνεται στα καλούπια και δουλεύεται μέσα για να φύγει το τυρόγαλο και εκεί παραμένει για περίπου 5 ώρες.
Μετά το γυρίζουν και  το κόβουν σε τρίγωνα, το αλατίζουν μέσα στο καλούπι και αφήνεται μέχρι την άλλη μέρα το πρωί. Βγαίνει  από τα καλούπια και μπαίνει σε βαρέλια και δοχεία και αφήνεται 3 ημέρες  να βγουν τα υγρά, μετά μπαίνει σε άλλο βαρέλι ή δοχείο όπου σφραγίζεται και μπαίνει στο ωριμαντήριο σε σταθερή θερμοκρασία 18ο βαθμών και παραμένει εκεί περίπου 20 ημέρες. Μετά βγαίνει και μπαίνει στο ψυγείο και είναι έτοιμο προς πώληση μετά από 2 μήνες παραμονής σε αυτό.

ΤΥΡΟΓΑΛΟ-ΑΝΘΟΤΥΡΟ-ΒΟΥΤΥΡΟ
Το τυρόγαλο που έχει βγει μεταφέρεται στον βραστήρα στους 68ο βαθμούς  όπου προστίθενται  πρόσγαλα 5-15% και φθάνει μέχρι τους 88ο-90ο βαθμούς  για να παραχθεί το ανθότυρο. Στην συνέχεια τοποθετείται σε καλούπια και μπαίνει στο ψυγείο μέχρι την άλλη ημέρα. Στην συνέχεια βγαίνει από τα καλούπια, συσκευάζεται σε vacuum και είναι έτοιμο προς πώληση.
Το χειμώνα αποβουτυρώνεται το  πρόβειο γάλα. Περίπου 30% του γάλακτος βγαίνει βούτυρο προς πώληση. 
Το τυροκομείο καταναλώνει περίπου 1200 τόνους  γάλα σε ετήσια βάση αφού τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργεί καθημερινά σε όλη την διάρκεια του έτους.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ
Τα προϊόντα του θα τα βρείτε και στις αλυσίδες super  markets  ΜΕΡΙΜΝΑ, ΓΑΛΑΞΙΑΣ (Σε επιλεγμένα καταστήματα), PROTON(υποκατάστημα Μεταμόρφωσης),   ΑΓΓΕΛΗΣ (Στον νομό Άρτας) ΑΡΙΣΤΑ (στην Αμφιλοχία) και σε επιλεγμένα τυροπωλεία.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  6976180521 










ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΚΑΤΟΥΝΑ 
Α.Ν 
google page rank