Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Όμορφη η Παρουσίαση του ιστορικού βιβλίου του Μπάμπη Κουβέλη: «Πάνος Γαλάνης-Μεγαπάνος»



Στη κατάμεστη αίθουσα στη Στοά του Βιβλίου, στην Αθήνα, η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία, η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης και οι Εκδόσεις «Ωκεανίδα», την Τρίτη 21 Μαΐου 2013, έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μπάμπη Κουβέλη: «Πάνος Γαλάνης-Μεγαπάνος, ο επιφανής πρόκριτος και αγωνιστής του Ξηρομέρου το 1821». 

    Το ακροατήριο είχε πλημυρίσει την αίθουσα από Αιτωλοακαρνάνες, φίλους και ανθρώπους του πνεύματος και της διανόησης, οι οποίοι θέλησαν να τιμήσουν με την παρουσία τους το συγγραφέα..........
    Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο Παναγιώτης Κοντός, πρόεδρος της ΑΙΠΟΕ, Καθηγητής Γλωσσολογίας, ο οποίος με σωστές παρεμβάσεις και τοποθετήσεις καλωσόρισε τους καλεσμένους, παρουσίασε τους ομιλητές και φυσικά τον συγγραφέα.
      Για «κατάθεση ψυχής» εκ μέρους του συγγραφέα έκανε λόγο στο χαιρετισμό του ο παριστάμενος πρόεδρος της Ξηρομερίτικης εταιρείας λόγου και τέχνης Μπάμπης Τσελεπής.
Για το βιβλίο και το έργο του Μπάμπη Κουβέλη μίλησαν οι:
- Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των ιστορικών ντοκουμέντων του βιβλίου, ο οποίος σκιαγραφεί την περίοδο της επανάστασης στη Δυτική Ελλάδα, συμπλέκοντας την πορεία μιας επιφανούς οικογένειας με τις σημαντικότερες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας.

-Ο Σπυρίδων Πλουμίδης, λέκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος εξήρε το έργο του συγγραφέα, όπου μέσα από τη ζωή του Πάνου Γαλάνη-Μεγαπάνου και της οικογένειας του, σκιαγραφείται η ατμόσφαιρα της εποχής, παρουσιάζεται ανάγλυφα το προεπαναστατικό κλίμα και καταγράφονται τα τεκταινόμενα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης στη Δυτική Ελλάδα.

-Ο Νίκος Μακρής, διδάκτωρ Φιλοσοφίας, από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος  άφησε άφωνους τους παρισταμένους με την ευγλωττία του και την ρητορική του ικανότητα και ο οποίος τόνισε ότι στο βιβλίο «παρελαύνουν» άνθρωποι και γεγονότα που σημάδεψαν μεγάλες στιγμές   από τον απελευθερωτικό αγώνα του ’21, αλλά αποτυπώνονται και ιστορικά στοιχεία και τεκμήρια για την προσφορά του Πάνου Γαλάνη-Μεγαπάνου και της οικογένειας του στην απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

-Ξεχωριστή στιγμή της παρουσίασης ήταν όταν ανέβηκε στο πάνελ ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, που αναφέρθηκε στους εξαίρετους ομιλητές και τόνισε ότι μέσα από το βιβλίο αναδεικνύεται  το μήνυμα ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τα διδάγματα και τις αξίες από την πρόσφατη Ιστορία μας για να κάνουμε μια νέα ειρηνική επανάσταση και για να παραμείνουμε ενωμένοι και όρθιοι.

     Αμέσως μετά ο συγγραφέας του βιβλίου Μπάμπης Κουβέλης αναφέρθηκε στο χρονικό συγγραφής του βιβλίου, μια γοητευτική περιπλάνηση στα μονοπάτια της ιστορίας, στη μελέτη χιλιάδων εγγράφων και  αρχείων, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες του στους ομιλητές, τους συνδιοργανωτές καθώς και τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην εκδήλωση.

     Τέλος μίλησε ο απόγονος του ήρωα του 1821 Πάνου Γαλάνη-Μεγαπάνου, ο Επαμεινώνδας Μεγαπάνος γιατρός, ο οποίος ευχαρίστησε τον συγγραφέα  που φώτισε και κατέγραψε την ιστορία του προγόνου του,  που αγωνίστηκε για την πατρίδα μας για να μπορούμε εμείς να ζούμε ελεύθεροι.
       Μετά το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε  κέρασμα το οποίο προσέφερε η Οινοποιία  Α. Μεγαπάνος.
    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: o Πρωτοπρεσβύτερος καθηγητής θεολογίας Βασίλειος Φέσσας,  ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, o π. Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, ο π. Βουλευτής  Αριστοτέλης Μιμμής, ο π. πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Ξηρομέρου Βασίλης Μουρκούσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών Δημήτρης Στεργίου, ο απόγονος του ήρωα του 1821 Πάνου Γαλάνη-Μεγαπάνου ο Επαμεινώνδας Μεγαπάνος γιατρός, ο γιατρός καθηγητής Παιδιατρικής Χρήστος Μπαρτζώκας,  ο γιατρός Τσούκας Ιωάννης, ο Πρέσβης ε.τ. Ιωάννης Μπουρλογιάννης –Τσαγγαρίδης, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεοφανοπούλου-Κοντού Δήμητρα, ο καθηγητής πανεπιστημίου Kολέζας Nικόλαος,  ο αντιστράτηγος ε.α. και συγγραφέας Νίκος Κολόμβας, οι Συγγραφείς Πάνος Λαζαρόπουλος, Χρήστος Κορέλας, Αντώνης Βασιλείου τα μέλη του Δ.Σ της ΑΙΠΟΕ: Μιχάλης Κοτίνης, Ιωάννης Καρύτσας,   Λάμπρος Καρατζογιάννης, ο δικηγόρος Γιώργος Καρατζογιάννης, ο Ιορδανιδης Κώστας δημοσιογράφος, ο εκδότης της «Αιτωλοακαρνανικής» Χρυσόστομος Πατούλας, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Ομίλου Ναυπακτίων-Δωριέων "η Δάφνη" Μάρκος Μεντζάς, o γιατρός Ουρανής Απόστολος, ο Κουβέλης Παναγιώτης π.διοικητης ΕΛΓΑ,  η Κουβέλη - Βραχά Πόπη συμβολαιογράφος, ο Γραμματέας του συλλόγου Κωνωπίνας Θεόδωρος Χολής, από την Ομοσπονδία Ξηρομεριτών ο Βασίλης Μπουρνάζος, ο δάσκαλος Πέτρος Μπερερής από το παιδαγωγικό ινστιτούτο, από την Ξηρομερίτικη εταιρεία λόγου και τέχνης ο Πρόεδρος Μπάμπης Τσελεπής και οι Μπαρμπαρούσης Γιώργος, Τσέλιος Γιώργος, Κουβέλης Γιώργος και Χρήστος Γαζέτας, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Βαλιανάτος, από το Σύλλογο Κατούνας: ο π. πρόεδρος Βαγγέλης Κουτιβής, από το σύλλογο Θυρρείου η Σώζου Ελευθερία, από το Σύλλογο Φυτειών ο Δημοσθένης Κουτσομπίνας,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρίγανης Νίκος Γεραντώνης,  από το Σύλλογο Βόνιτσας ο Φώτης Μπρούμος, ο σκηνοθέτης Τάκης Μπαμπούρης,  οι Λάμπρος Σιαπέρας,  Παπαγιάννης Δημήτριος πανεπιστημιακοί  υπάλληλοι,  από το Συλλογο Αετινών Αθήνας ο Νικόλαος Καρύκης, ο Ραδιοφωνικός παραγωγός του Μαγεία FM Λάμπης Μαυρέλης, ο Σεργιάννης Δημήτριος συνταξιούχος, ο Γιάννης Καρναβάς πρόεδρος στο Σύλλογο Φίλων Τάκη Καρναβά, o Γεώργιος Λαινάς ανώτατος υπάλληλος ελεγκτικού συνεδρίου,  κ.α.

































xiromeronews
google page rank