Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα 11 Ιουνίου 1821: Η απελευθέρωση του Αγρινίου. Μερικά αξιοσημείωτα:


Σαν σήμερα, 11 Ιουνίου 1821 το Αγρίνιο (τότε λέγονταν Βραχώρι) απελευθερώθηκε από τον Οθωμανικό ζυγό. Τα βασικά γεγονότα εκείνων των ημερών μπορείτε να τα δείτε στο παραπάνω βίντεο. Εδώ θα παρατεθούν χαρακτηριστικές λεπτομέρειες από την εποχή, σύμφωνα πάντα με την “Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως του Σπυρίδωνος Τρικούπη”.
Μερικά άξιας προσοχής:
-Η απελευθέρωση του Βραχωρίου το 1821 δεν ήταν η οριστική. Ήταν μόλις στην αρχή της Επαναστάσεως και ακολούθησαν άλλα 9 χρόνια. Στο διάστημα εκείνο, η Αιτωλική πεδιάδα αποτέλεσε θέρετρο μαχών. Θυμίζουμε αιματηρές μάχες όπως την εκείνη της Λυσιμαχείας πριν τη Β Άλωση του Μεσολογγίου.
- Το Βραχώρι (Αγρίνιο) βρίσκονταν στα όρια του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους το 1830 σύμφωνα με τη διάσκεψη και το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, που όριζε τα σύνορα στον Αχελώο.
Και πάμε στα γεγονότα του Μαϊου-Ιουνίου 1821 σύμφωνα με τον Σπυρίδων Τρικούπη:
Μάιος 1821
-Όταν ακούσαν τα τουφέκια από τους Έλληνες, οι Τούρκοι άφησαν στρωμένα τα τραπέζια τους (είχαν ραμαζάνι) και έτρεχαν
-Όταν εισήλθαν οι Έλληνες στο Αγρίνιο έκαψαν σπίτια αξιωματούχων και ακολούθησε ο εξής διάλογος
Οθωμανοί: Καρτερείτε μας Παλιοραγιάδες
Έλληνες: Ελάτε βρωμόσκυλα αν είστε παλικάρια
Ιούνιος 1821
- Ο Νούρκας Σερβάνης φεύγει ύστερα από συμφωνία και καταδιώκεται. Ομοίως παραδόθηκαν Εβραϊκοί και Τούρκικοι Πληθυσμοί στις 9 Ιουνίου.
- Πολιορκείται το φρούριο του Ζαπαντίου. Εκεί οι Έλληνες τα βρήκαν δύσκολα. Ούτε με τα 2 κανόνια που έφεραν από το Μεσολόγγι, ούτε τα λαγούμια που έσκαψαν κατάφεραν κάτι. Με τη παρέμβαση του Βλαχόπουλου σκοτώνεται ο αρχηγός της φρουράς Σουλευκάραγαν Εκεί σκοτώθηκαν 5 Έλληνες και 18 Τούρκοι και:
Οι Έλληνες κατά τα διδάγματα των αυθεντών και διδασκάλων των έκοψαν τας κεφαλάς των φονευθέντων και τας εκρέμασαν έξωθεν του πύργου των κατέναντι των πολιορκουμένων δυστυχών συγγενών των. Οι δε Τούρκοι, στερηθέντες του αρχηγού και μηδεμίαν βλέποντες έξωθεν βοήθειαν, έχασαν και τας ελπίδας και το θάρρος και παρεδόθησαν την επαύριον επί ασφαλεία τιμής και ζωής, παρέδωκαν και τα όπλα και δεν εκακόπαθαν·

Άγριος
agrinionews

google page rank