Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Περισσότερα δείγματα κρεοσκοπικού ελέγχου ζητά το ΥπΑΑΤ

Στο πλαίσιο επιτήρησης της φυματίωσης βοοειδών θα πρέπει να αυξηθούν τα δείγματα που λαμβάνονται κατά τον κρεοσκοπικό έλεγχο των βοοειδών στα σφαγεία για εργαστηριακή διερεύνηση ως προς τη φυματίωση.  
Αυτό επισημαίνει στις ΔΑΟΚ και στις αρμόδιες υπηρεσίες με εγκύκλιό του το ΥπΑΑΤ, διευκρινίζοντας ότι τα δείγματα θα πρέπει να λαμβάνονται ανάλογα με το υγειονομικό καθεστώς της εκμετάλλευσης και τις δυνατότητες των κρεοσκόπων/κτηνιάτρων.
Υπενθυμίζεται ότι ο κρεοσκοπικός έλεγχος μετά τη σφαγή για τυχόν παρουσία αλλοιώσεων συμβατών ή παθογνωμονικών της φυματίωσης, διενεργείται κανονικά σε όλα τα ζώα που οδηγούνται στο σφαγείο, όπως ορίζει η Νομοθεσία (Καν. 854/2004/ΕΚ) και τα σχετικά ευρήματα καταγράφονται, ανεξάρτητα από την αποστολή ή όχι δειγμάτων μετά τον κρεοσκοπικό έλεγχο.

Σημειώνεται επίσης η σημασία κοινοποίησης των ευρημάτων του κρεοσκοπικού ελέγχου/εργαστηριακής διερεύνησης στην κτηνιατρική αρχή στην αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η εκμετάλλευση προέλευσης των ζώων (σε περίπτωση που το σφαγείο εδρεύει σε διαφορετική ΠΕ) προκειμένου να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα στην εκμετάλλευση, όταν απαιτείται.
Πρέπει να τονισθεί ότι σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, δειγματοληψία διενεργείται από κάθε ύποπτη αλλοίωση κατά τον μετά τη σφαγή έλεγχο (post mortem inspection), καθώς και από ΟΛΑ τα ζώα που αντιδρούν θετικά στο φυματινισμό. 
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας όσον αφορά το προσωπικό ή τα μέσα που διαθέτουν, σε περίπτωση αδυναμίας δειγματοληψίας από μεγάλο αριθμό ζώων στο σφαγείο ή/και αποστολής μεγάλου αριθμού δειγμάτων στο εργαστήριο, ο αριθμός και το είδος των δειγμάτων που θα πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνονται ποικίλει ανά περίπτωση, ανάλογα με το υγειονομικό καθεστώς της εκμετάλλευσης από την οποία προέρχονται τα ζώα την ημέρα της σφαγής τους.
google page rank