Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Μεγάλη συνέντευξη της Χριστίνας Σταρακά στη Free Typos:«Άρρηκτη η σχέση μου με τους πολίτες »

Στον Σωκράτη Τσόμπο
Με μια μεγάλη εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, απαντά σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων που αφορούν στην ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ δεν διστάζει να υπογραμμίσει ότι και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι παρούσα τονίζοντας πως η όποια απόφασή της θα είναι συμβατή με την άρρηκτη σχέση που έχει με τους συντοπίτες της.
1)Τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας έχει αλλάξει κάτι στην περιοχή προς το καλύτερο; Και τι απαντάτε σ’ εκείνους που υποστηρίζουν ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας έχει ως πυρήνα την Αχαΐα;
Για να  πετύχουμε τον εθνικό στόχο της ανάκαμψης από τη βαθιά και πολύπλευρη κρίση και να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά δεν αρκεί να αντιγράψουμε μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν, ούτε να παλεύουμε με παρωχημένες αντιλήψεις ότι για όλα φταίει η Πάτρα και η Αχαΐα, που βολεύουν όσους δεν έχουν πρόγραμμα και στόχους. Μόνον εάν «κόψουμε δρόμο», δουλέψουμε καινοτόμα, εκσυγχρονίσουμε την οικονομία και  κατακτήσουμε ειδικά και σπάνια χαρακτηριστικά θα αντιστοιχηθούμε με τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και του νέου τεχνολογικού μοντέλου παραγωγής και επικοινωνίας και θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις  για το πέρασμα σε μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη.
Για αυτή τη βέλτιστη διαδρομή δεν αρκούν επιμέρους αλλαγές και απλές βελτιώσεις.  Χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, των δομών, του τρόπου λειτουργίας και των νοοτροπιών. Και αυτό προσπαθούμε και σε ένα μεγάλο βαθμό το πετυχαίνουμε μέσα από τα νέα εργαλεία αναπτυξιακής πολιτικής που χρησιμοποιούμε σε τομείς αιχμής για την περιοχή μας

Η Αιτωλοακαρνανία έχει δύο τεράστια αναπτυξιακά όπλα πλέον, την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου-Αιτωλικού και Λιμνοθάλασσας και την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Αγρινίου. Δύο εγκεκριμένες στρατηγικές με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση άνω των 111.000.000 ευρώ μέσω του ΠΕΠ, του ΕΠΕΡΑΑ και λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων που τις «παλέψαμε» πολύ, τις πίστεψε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και όμοιές τους δεν έχει ξαναδεί η περιοχή μας.
Παράλληλα στον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό μας έχουμε εντάξει τρεις αποκεντρωμένες μονάδες για το Φυσικό Αέριο, εκ των οποίων η μία στο Αγρίνιο, που μαζί με την θετική γνωμοδότηση για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και με την συγκυρία ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού μπορούν να αλλάξουν τις προοπτικές ολόκληρης της περιοχής.
Ακόμη, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε αδικημένη την Αιτωλοακαρνανία όταν στο νέο ΠΕΠ έχουν ενταχθεί ήδη δύο μεγάλα αναπτυξιακά οδικά δίκτυα, η κατασκευή – αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με τον Οδικό Άξονα «Άκτιο –Δυτικός Άξονας»,  προϋπολογισμού 52.449.600,00 ευρώ και η αναβάθμιση του τμήματος του «Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης», της Εθνικής Οδού Αγρινίου – Καρπενησίου, προϋπολογισμού 25.000.000,00 ευρώ.
Επίσης, για βασικά έργα υποδομών όπως είναι η ύδρευση κα η αποχέτευση, η Αιτωλοακαρνανία πήρε την μεγάλη πλειοψηφία από το ΕΣΠΑ άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για αδικία σε βάρος της.
Στην Αιτωλοακαρνανία, σημειωτέον,  έχουμε χρηματοδοτήσει μέσω του ΕΣΠΑ Κέντρα Κοινότητας σε κάθε δήμο της Αιτωλοακαρνανίας συνολικού προϋπολογισμού 1.557.360 ευρώ, ενώ πρέπει να θυμόμαστε ότι η περιοχή μας πήρε και την συντριπτική πλειοψηφία των πόρων του ΕΣΠΑ για τις σχολικές μονάδες, με προϋπολογισμό  περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Στον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό δεν έλειψαν και οι κοινωνικές δομές όπως η Σ.Υ.Δ. του ιδρύματος «Παναγία Ελεούσα», η «Αλκυόνη», το Σελίβειο Γηροκομείο κ.α.
Σημειωτέον ολοκληρώσαμε τον ΠΕΣΔΑ καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των δήμων που διαχειρίζονται τα απόβλητά τους, ενώ σημαντική υπήρξε η ολοκλήρωση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες αλλά και τις δραστηριότητες της περιοχής μας, με σεβασμό πάντα στα ιδιαίτερα οικοσυστήματά μας.
Τέλος, πρωτοπορώντας για μια ακόμη φορά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν ο πρώτος Φορέας Αυτοδιοίκησης που προχώρησε σε προδημοσίευση πρόσκλησης επιχειρηματικότητας για το ΕΣΠΑ 2014-2020, στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν και συνδράμοντας  με κάθε τρόπο  προκειμένου να δημιουργηθούν νέες, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ
2) Ποιες οι προσπάθειες – πρωτοβουλίες -δράσεις για τον πρωτογενή τομέα (Γεωργία – Κτηνοτροφία);
Σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες μας για την Γεωργία και την Κτηνοτροφία: Έγινε μεγάλη προσπάθεια αδειοδότησης και ταξινόμησης των σταβλικών εγκαταστάσεων από τις υπηρεσίες  προκειμένου οι κτηνοτρόφοι μας που είναι ενταγμένοι σε διάφορα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως βιολογική κτηνοτροφία, σχέδια βελτίωσης, νέοι αγρότες, επενδυτικά σχέδια κτλ. να πληρωθούν και να στηρίξουν έτσι τις εκμεταλλεύσεις τους.
Πραγματοποιήθηκε έγκαιρη ένταξη των νέων αγροτών στο πρόγραμμα που προκήρυξε το Υπουργείο με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε 550 νέους  αγρότες στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανία να τους έχει ήδη καταβληθεί το 70% του ποσού έγκρισης τους.
Συνεχίστηκε ο έλεγχος σε δράσεις και προγράμματα προηγούμενων ετών (σχέδια βελτίωσης, επενδυτικά σχέδια κτλ) με αποτέλεσμα να έχουμε την ολοκλήρωση της αποπληρωμής των δικαιούχων σε μεγάλο βαθμό. Επίσης το διάστημα αυτό πληρώθηκαν ανειλημμένες υποχρεώσεις προηγούμενων ετών (2012-2013-2014) σε δράσεις όπως βιολογική κτηνοτροφία, βιολογική γεωργία, σπάνιες φυλές και άλλα.
Κατά την διάρκεια του έτους οι υπηρεσίες της ΔΑΟΚ συμμετείχαν στις εξαγωγικές δραστηριότητες χιλιάδων τόνων βρώσιμων ελιών τόσο προς κράτη της ΕΕ όσο και τρίτες χώρες (ΗΠΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ) κάνοντας ποιοτικό έλεγχο των εξαγώγιμων ελιών.   
Πραγματοποιηθήκαν χιλιάδες εμβολιασμοί τόσο για το νόσημα της οζώδους δερματίτιδας όσο και για το νόσημα του μελιταίου πυρετού με σκοπό την  προστασία του ζωικού πληθυσμού τόσο της Περιφερείας μας όσο της ευρύτερης περιοχής.
Τέλος, σε ότι αφορά τα αρδευτικά δίκτυα που είναι ένα τεράστιο ζήτημα: Έχουμε επισημαίνει αρκετές φορές στους αρμόδιους Φορείς (ΥΠΠΑΤ – Αποκεντρωμένη Διοίκηση) ότι τα αρδευτικά δίκτυα στην Αιτωλοακαρνανία, που έχουν, στην πλειοψηφία τους, κατασκευαστεί κατά τις δεκαετίες 1960 – 1970 και  πλησιάζουν να εξαντλήσουν ή έχουν εξαντλήσει, ήδη, το όριο ζωής τους. Παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές με μεγάλη απώλεια και σπατάλη τεραστίων ποσοτήτων νερού και ηλεκτρικής ενέργειας και δεν εξυπηρετούν πλέον τις απαιτήσεις αξιοποίησης της γεωργικής γης. Όμως ο εκσυγχρονισμός των εγγειοβελτιωτικών έργων αποτελεί προϋπόθεση για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής έχει προχωρήσει ήδη σε ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.
Ήδη από το 2013 αποστείλαμε στο Υπ.Α.Α.T ολοκληρωμένη πρόταση για την εκτέλεση σειράς εγγειοβελτιωτικών, ενώ στα πλαίσια αναζήτησης λύσεων για την αντιμετώπιση των σοβαρών  οικονομικών προβλήματα των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ που έχουν την ευθύνη για την λειτουργία των δικτύων, έχουν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους Τοπικούς Οργανισμούς κατά τη διάρκεια των οποίων κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις δράσεων.
Όσον αφορά στα έργα ήδη έχουμε έτοιμες τις μελέτες για την αντικατάσταση των αγωγών και την βελτίωση των Αρδευτικών Δικτύων στα ΤΟΕΒ περιοχής Οινιάδων (Κατοχής, Νεοχωρίου και Λεσινίου) και στην περιοχή Βόνιτσας Μοναστηρακίου.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΥΠΑΑΤ, πρόκειται να εκχωρηθεί στις Περιφέρειες το σύνολο της διαχείρισης των πόρων και αρμοδιοτήτων των μικρών εγγειοβελτιωτικών έργων και το 30% του προϋπολογισμού των μεσαίων εγγειοβελτιωτικών έργων μέχρι 2,2 εκ. €. Θα εξεταστεί επίσης η εκχώρηση μέρους του προϋπολογισμού των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων, με προϋπολογισμό ανώτερο των 2,2 εκ. €,
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εγκατάσταση ενός συστήματος ορθολογικής διαχείρισης, κατανομής, παρακολούθησης και τιμολόγησης του νερού άρδευσης αποτελεί προτεραιότητα της ΠΔΕ και η υλοποίησή του έχει ενταχθεί στην Στρατηγική Προτεραιότητα 3 της Έξυπνης Εξειδίκευσης της ΠΔΕ .
3) Επαρχιακό οδικό δίκτυο σε γενικές γραμμές απαρχαιωμένο κι επικίνδυνο σε κάποια σημεία. Υπάρχει σχέδιο για την βελτίωση του;
Όπως έχω πει πολλές φορές οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να θέλουν ποιότητα ζωής, επικοινωνία, προσβασιμότητα, προοπτική και ασφάλεια. Το  επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας είναι, από τα 2-3 μεγαλύτερα της χώρας κι ανέρχεται σε 2.200 χλμ. Πρέπει να σας πω ότι αφού καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι ειδικά πριν από δύο και κάτι χρόνια, όταν είχαν στερέψει όλοι οι πόροι για βελτιώσεις και ανακατασκευές δρόμων, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε! Τότε, ναι, με μηδενική βοήθεια από την Πολιτεία δώσαμε τεράστια μάχη και καταφέραμε πολλά, τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα διότι είναι και η δημοσιονομική εικόνα πιο αισιόδοξη. Για να δώσω μια εικόνα του τι κάναμε σε αυτό το δίκτυο μπορώ να συνοψίσω:
Την τελευταία διετία 2014-2016 δημοπρατήθηκαν και έχουν περαιωθεί σε ποσοστό 90% από την ΣΑΕΠ 501 στο επαρχιακό οδικό δίκτυο 30 έργα συνολικού προϋπολογισμού   11.750.000 €. Για την διετία 17-18 έχουν προγραμματισθεί για δημοπράτηση έργα συνολικού προϋπολογισμού:
Έγιναν συντηρήσεις επαρχιακών οδικών δικτύων πρώην επαρχιών Τριχωνίδας, Ναυπακτίας, Βάλτου, και Ξηρομέρου αξίας 7.200.000 €. Έγιναν και προγραμματίζονται και νέες αποκαταστάσεις από θεομηνίες του οδικού δικτύου Ναυπακτίας, Μεσολογγίου και Θέρμου συνολικού ύψους άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων, ενώ ολοκληρώνεται ο δρόμος Κουβαράς-Φυτείες-Αστακός για 11.629.000 € σε πρώτη φάση.  Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και συντάσσονται τεύχη δημοπράτησης για τα έργα «Βελτίωση οδού Κατούνα-Λουτράκι Αιτ/νίας για 3.550.000€ και ο δρόμος Πογωνιά-Πλαγιά(Α’ Φάση) για 6.500.000 €. Σημειωτέον ότι οι διεκδικήσεις μας είναι συνεχείς για τις συντηρήσεις του επαρχιακού οδικού δικτύου και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αιτωλοακαρνανίας.
4) Σε δύο περίπου χρόνια, αυτοδιοικητικές εκλογές; Θα διεκδικήσετε ξανά την Αντιπεριφέρεια;
Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου  είναι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να πραγματοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Πως θα υπηρετήσω με απόλυτη προσήλωση τον σχεδιασμό και την στρατηγική που έχουμε αποφασίσει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έχουμε μπροστά μας δύο ολόκληρα χρόνια και υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν και που γίνονται σε καθημερινή βάση ώστε όλα τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν. Το σίγουρο, επίσης, είναι ότι θα αφουγκραστώ τον κόσμο που με εμπιστεύτηκε  και η όποια απόφαση πάρω θα είναι συμβατή με την άρρηκτη σύνδεση που έχω με τους συντοπίτες μου.
google page rank