Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Το νησάκι του Αγίου Νικολάου, ο παράδεισος του Σικελιανού, με μια … drone ματιά

Μπορεί κανείς να το διακρίνει στον όρμο Δέματα, αριστερά του λίγο πριν πριν φτάσει στο κάστρο του Τεκέ και μπει στην τελική ευθεία για τη Λευκάδα. Είναι ένα μικρό κομμάτι γης που επάνω του φιλοξενεί ένα μικρό εξωκλήσι που του δίνει το όνομά του: Το νησάκι του Αγίου Νικολάου.
Στο μικρό αυτό κομμάτι γης λειτουργούσε το τελωνείο του νησιού αιώνες πριν. Το εκκλησάκι χτίστηκε στα  ερείπια αρχαίου ιερού αφιερωμένου στην Αφροδίτη. 


Πηγές θέλουν η κτίση του, όχι με τη σημερινή του μορφή φυσικά, να χάνεται πίσω στο 1100 μΧ. Ο σημερινός ναός είναι μάλλον του μέσου του 18ου αι, και το κελί που υπήρχε, λίγο παλαιότερο και χρησιμοποιήθηκε σαν λοιμοκαθαρτήριο από τους Ενετούς στα πλαίσια της προφύλαξης του γενικού πληθυσμού από τις επιδημίες κυρίως της πανώλης που ήταν πολύ διαδεδομένες εκείνη την εποχή και η Λευκάδα λόγω της θέσης του αποτελούσε σημαντικό κέντρο της ναυσιπλοΐας και του εμπορίου με πολλές περιοχές και έτσι ήταν επιρρεπής σε αυτές.
Αποτελούσε και αποτελεί για τους ελάχιστους πλέον ψαράδες αγαπημένο σημείο ξεκούρασης και ενασχόλησής με τα δίχτυα τους.
Στην αρχή του 20ού αι. έφτασε εκεί ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός και παρέμεινε αρκετό διάστημα πάνω στο νησί, συντροφευόμενος από την πρώτη σύζυγό του, Εύα Πάλμερ και το μικρό τους γιο, Γλαύκο. Εδώ λένε, εμπνεύσθηκε και ταυτόχρονα έγραψε τον «Αλαφροΐσκιωτο», έργο προφητικής πνοής και μεταφυσικής δυναμικής.
Το εκκλησάκι γιορτάζει την πρώτη Κυριακή μετά τις 10 Μαΐου. Οι πιστοί φτάνουν εκεί με τα παραδοσιακά πριάρια (μικρές βάρκες) από την απέναντι ακτή.
Εδώ το βλέπουμε από ψηλά με την εκπληκτική drone ματιά του Θωμά Σβορώνου και της DreamWorx.

Πηγή: golefkas.gr
google page rank