Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Το αναπτυξιακό όραμα μέσα από τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο


«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επιτύχουμε την τοπική ανάπτυξη και να αναδείξουμε ένα άλλο όραμα για την περιοχή μας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας , εισηγούμενος  στο Περιφερειακό Συμβούλιο ,-που συνεδρίασε σήμερα- το θέμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων  (ΟΧΕ) και της Βιώσιμης  Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ).
Στα πλαίσια του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 θα αντληθούν, για τις δύο δράσεις περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ, που αφορούν δράσεις για καταπολέμηση της φτώχειας και αναπτυξιακά έργα.
Όπως  μάλιστα σημείωσε ο Απόστολος Κατσιφάρας «δουλέψαμε σκληρά για να επιτύχουμε τον στόχο. Γιατί την θεωρούμε κορυφαία πολιτική πράξη της στρατηγική μας , που συμπυκνώνει το αναπτυξιακό όραμά  μας».
Από την πλευρά της η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Άλκηστις Σταθόπουλου ανάλυσε  το  πρόγραμμα και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους Δήμους. 
H Ολοκληρωμένη Προσέγγιση στη Χωρική Ανάπτυξη επικεντρώνεται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα έντονες οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, δημογραφικές και φυσικές προκλήσεις. 

Με βάση το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και τα αποτελέσματα μελετών προσδιορίστηκαν τα αστικά κέντρα και οι περιοχές όπου θα εφαρμοστούν οι ΒΑΑ και ΟΧΕ αντίστοιχα:
Αστικά κέντρα Πατρών και Αγρινίου (πόλεις με πληθυσμό άνω των 70.000 κατοίκων όπως προσδιορίζεται στο ΕΠ) 
Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία (προσδιορίζεται στο ΕΠ) και 
Μεσολόγγι –Αιτωλικό (τεκμηριώνεται από τη σχετική μελέτη).
Η προετοιμασία, εξειδίκευση και σύνταξη των στρατηγικών σχεδίων των ΟΧΕ και ΒΑΑ έγινε με βάση μελέτες της ΕΥΔ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ημερίδες στις περιοχές ενδιαφέροντος και διαβουλεύσεις όπου οι φορείς των περιοχών αλλά και απλοί πολίτες είχαν την δυνατότητα να καταθέτουν τις προτάσεις τους. 

Παράλληλα η ΕΥΔΕΠ/ΠΔΕ συνέταξε τον οδηγό υποβολής και αξιολόγησης των στρατηγικών σχεδίων και εξέδωσε τις σχετικές προσκλήσεις προς τις Αστικές Αρχές και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υποβολή τους.

google page rank