Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Εγκαινιάστηκε η Ιόνια Οδός, ο δρόμος που αλλάζει τη μοίρα της Ηπείρου

Είναι πολύ μεγάλη χαρά όταν βλέπεις, αυτό για το οποίο έγραφες για 10 χρόνια, να περνά στην καθημερινότητα μίας ολόκληρης περιοχής της Ελλάδας. Η Ιόνια Οδός, εγκαινιάστηκε πριν από λίγο με κάθε επισημότητα από τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα και πλήθος επισήμων αλλά κι απλού κόσμου. Η ιστορία σήμερα γράφει ότι η Ήπειρος, έχει τον δικό της δρόμο που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της προς το καλύτερο. Για την Αιτωλοακαρνανία ισχύει το ίδιο και ήδη οι περιοχές αυτές μετράνε κέρδη πριν καλά-καλά ο δρόμος λειτουργήσει. Αυξήθηκαν οι διελεύσεις και σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία από τον παραχωρησιούχο στο ypodomes.com καθημερινά διασχίζουν τον δρόμο περίπου 7.100 οχήματα αριθμός αρκετά μεγαλύτερος από τις προβλέψεις.
Σήμερα, ήταν όλοι στα εγκαίνια. Από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υποδομών και σχεδόν σύσσωμη την ηγεσία του Υπουργείου, βουλευτές από όλα τα κόμματα, οι Περιφερειάρχες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, φορείς πολίτες, έζησαν αυτή την ιστορική στιγμή που η Ιόνια Οδός είναι επίσημα στην καθημερινότητα μας. Η χαρά και η ικανοποίηση ήταν εμφανής σε όλους και από σήμερα το κατασκευαστικό έργο περνά σε δεύτερη μοίρα και κυριαρχεί η λειτουργία. 

Εμπειρικά, μπορώ να σας αναφέρω ότι η διαδρομή Αθήνα-Ιωάννινα τηρώντας το όρια ταχύτητας είναι 3 ώρες και 40 λεπτά, και η διαδρομή Αντίρριο-Ιωάννινα 1 ώρα και 40 λεπτά. Η οδηγική εμπειρία είναι μοναδική ενώ η Ιόνια Οδός, άνετα κατατάσσεται πλέον όχι μόνο ως ένας σύγχρονος ασφαλής αυτοκινητόδρομος αλλά και ως ένας άξονας που περιβάλλεται από ασύγκριτη φυσική ομορφιά μιας και από τη θάλασσα του Πατραϊκου Κόλπου, συνεχίζεις βλέποντας τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, της λίμνες της Αιτωλίας, τα δάση της Άρτας και τους ορεινούς όγκους της Πίνδου μέχρι να φτάσεις στην πεδιάδα των Ιωαννίνων.
Στα σημερινά εγκαίνια έγινε λόγος για την ανάγκη της επέκτασης της Ιόνιας Οδού μέχρι τα Ελληνό-Αλβανικά σύνορα με την κατασκευή του Ιωάννινα-Κακαβιά, τη σύνδεση με την Πρέβεζα και τα Τζουμέρκα, το Αγρίνιο αλλά και την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου-φάντασμα της Αμβρακίας Οδού (Άκτιο-Αμβρακία). Το βέβαιο είναι ότι η λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομου θα μεταμορφώσει άμεσα τις οδικές μεταφορές σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο, θα μειώσει γεωμετρικά τις χρονοαποστάσεις και θα αναδείξει περιοχές που μέχρι σήμερα παρέμεναν "ερμητικά" κλειστές στον κόσμο. Ένας νέος εμπορικός δρόμος είναι πλέον διαθέσιμος.
Παραδόσεις τμημάτων: Από την περασμένη δεκαετία είχαν ξεκινήσει να λειτουργούν οι παρακάμψεις Αγρινίου και Άρτας-Φιλιππιάδας. Από το έργο της παραχώρησης και σχεδόν 10 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης στις 27 Δεκεμβρίου 2016, λειτούργησε το πρώτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, μήκους 26χλμ από τον Κουβαρά μέχρι την Αμφιλοχία. Στις 22 Φεβρουαρίου 2017 λειτούργησε το δεύτερο τμήμα Καμπή-Πέρδικα μήκους 37χλμ. Στις 12 Απριλίου λειτούργησε το τμήμα Κλόκοβα-Κεφαλόβρυσο. Την 1η Ιουνίου λειτούργησε το τμήμα Αντίρριο-Κλόκοβα.
Στις 24 Ιουλίου λειτούργησε το προτελευταίο τμήμα Αμφιλοχία-Σελλάδες και στις 3 Αυγούστου το Πέρδικα-Ιωάννινα. Ο δρόμος των 196χλμ θα μπορεί να καλύπτεται σε μόλις 100 λεπτά, όταν για την ίδια απόσταση μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη απαιτούνταν τουλάχιστον 3 ώρες και 40 λεπτά.
Η κατασκευή του έργου ανήκει στην Ελληνική τεχνική εταιιρεία  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , έναν από τους μεγάλους τεχνικούς ομίλους της χώρας, η οποία αξίζει να αναφέρουμε ότι στήριξε το έργο όχι μόνο μέσω της κατασκευής αλλά και με την ενοικίαση εκατοντάδων στρεμμάτων γης που λόγω των απαλλοτριώσεων είχαν μπλοκάρει, συντελώντας αποτελεσματικά στην ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου που χωρίς αυτή την κίνηση θα ήταν ακόμα σε κατασκευή. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ακόμα και σήμερα στον έτοιμο πλέον δρόμο, υπάρχουν απαλλοτριώσεις που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. 
ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΑ
Με τη λειτουργία όλου του άξονα θα τεθούν σε λειτουργία και οι σταθμοί διοδίων. Το ταξίδι για το σύνολο της Ιόνιας Οδού θα κοστίζει 12,45 ευρώ, ενώ από την Αθήνα το ποσό αυτό εκτοξεύεται σε 37,25 ευρώ.
Οι μετωπικοί σταθμοί διοδίων που θα συναντούν οι οδηγοί στην Ιόνια Οδό, στη διαδρομή από Αντίρριο έως Ιωάννινα είναι στην παρούσα φάση δυο: α) Κλόκοβας και β) Αγγελοκάστρου, καθώς επί της ουσίας, έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι 2 από τις συνολικά 4 ζώνες χρέωσης του αυτοκινητοδρόμου.
Μέσα στο επόμενο διάστημα, με τη λειτουργία των μετωπικών σταθμών Μενιδίου και Τερόβου και των πλευρικών Γαβρολίμνης, Άρτας και Γοργόμυλου θα ολοκληρωθεί το σύστημα χρέωσης της Ιόνιας Οδού.
Ο νέος αυτοκινητόδρομος της χώρας ενώνεται στο νότιο άκρο του με τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και κατ`επέκταση με την Ολυμπία Οδό και στο βόρειο άκρο του με την Εγνατία Οδό δημιουργώντας ένα συνεχόμενο δίκτυο αυτοκινητόδρομων που μαζί με τον Αυτοκινητόδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη δημιουργεί το βασικό οδικό δακτύλιο της χώρας, καλύπτοντας όλες τις Ηπειρωτικές Περιφέρειες, εκτός από την Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας και Θράκης.
Τα ΣΕΑ είναι τέσσερα και θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους. Ο λόγος της καθυστέρησης τους σύμφωνα με την παραχωρησιούχο είναι η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των περιβαλλοντικών όρων που έπρεπε να διαθέτουν το κάθε ΣΕΑ ξεχωριστά. Μειονέκτημα αυτή τη στιγμή η παντελής απουσία βενζινάδικων, οπότε μέχρι τη λειτουργία των ΣΕΑ θα πρέπει να έχετε φροντίσει να εφοδιάσετε το όχημα σας με καύσιμα.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ
Συνολικά όλος ο αυτοκινητόδρομος των 196 χλμ. περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα: 
-4 σήραγγες διπλής κατεύθυνσης, συνολικού μήκους 11,2 χλμ. 
-4 γέφυρες, συνολικού μήκους περίπου 7 χλμ.
-77 κάτω & 24 άνω διαβάσεις
-3 Κέντρα Λειτουργίας και Συντήρησης
Από σήμερα το δρομολόγιο Αθήνα-Ιωάννινα (405χλμ) θα καλύπτεται σε μόλις 3 ώρες και 40 λεπτά (έναντι 6 ωρών), το Πάτρα-Ιωάννινα (207χλμ) σε μόλις 100 λεπτά, το Θεσσαλονίκη-Πάτρα (500χλμ) σε 4 ώρες και 30 λεπτά ενώ Ναύπακτος, Μεσσολόγγι, Αγρίνιο, Άρτα, Ιωάννινα, γίνονται προαστιακές αποστάσεις αλλάζοντας τα δεδομένα.
Μεγάλη οφελημένη και η Ηγουμενίτσα με το λιμάνι της που πλέον θα απέχει από την Αθήνα μόλις 4 ώρες δημιουργώντας νέες συνθήκες ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή αλλά και τα νησιά του Ιόνιου Πελάγους που έρχονται πολύ κοντύτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας ενώ οι ακτές της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου αναμένεται να ωφεληθούν από την αύξηση της τουριστικής κίνησης λόγω της μεγάλης μείωσης της χρονοαπόστασης.
Η Ιόνια Οδός, διαθέτει σε όλο της το μήκος 2 λωρίδες κυκλοφορίας +ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας, ΣΕΑ (που ακόμα δεν λειτουργούν), χώρους προσωπικής υγιεινής, 24ωρη οδική βοήθεια κ.α.
Το μεγαλύτερο τεχνικό έργο είναι η Σήραγγα Κλόκοβας μήκους 3χλμ, με τη διάνοιξη να γίνεται στο χρόνο ρεκόρ των 13 μηνών, το γρηγορότερο στην Ελλάδα και έναν από τους γρηγορότερους χρόνους στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο (ως οδική σήραγγα).
Τσίπρας: Διεθνής η σημασία της Ιόνιας Οδού
Με πανηγυρικές ομιλίες εγκαινιάστηκε μόλις ο αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας Οδού, του δρόμου που ενώνει το Αντίρριο με τα Ιωάννινα. Στο βήμα ανέβηκαν ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. Και οι δύο συνεχάρησαν όσους εμπνεύστηκαν και σχεδίασαν το έργο, τους υπηρεσιακούς και ευχήθηκαν ο δρόμος να είναι καλοτάξιδος. Παρακάτω σας παραθέτουμε τις σημαντικότερες δηλώσεις τους:
Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης και ξεκινήσε λέγοντας ότι με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού ολοκληρώνονται οι 4 βασικοί οδικοί άξονες της χώρας. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και γιορτάζουμε όλοι μαζί ένα έργο πνοής για τη Δ. Ελλάδα», σημείωσε. 
Ο κος Σπίρτζης μίλησε για τα 2,5 χρόνια που είναι επικεφαλής του Υπουργείου Υποδομών ενώ τόνισε πως τα έργα θα συνεχιστούν. Με το γνωστό του μότο: "τα έργα δεν ανήκουν σε κανένα Υπουργό, Περιφερειάρχη και Δήμαρχο", δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα στελέχη του Υπουργείου με ειδική μνεία στην πραγματικά πολύ μεγάλη συμβολή του κου Ζήσιμου Καρβούνη, στελέχους του Υπουργείου που ανέλαβε τις τύχες του έργου και κατάφερε να λύσει όλους του Γόρδιους Δεσμούς του.
Ευχαρίστησε τον παραχωρησιούχο αλλά και τους Ανεξάρτητους Μηχανικούς ειδικά για την ενοικίαση τμημάτων καθώς, όπως είπε, χωρίς αυτό δεν θα είχαν ολοκληρωθεί οι οδικοί άξονες. Καταφέρθηκε σε όσους καθυστέρησαν τις απαλλοτριώσεις, αναφέρθηκε σε κύκλωμα απαλλοτριώσεων ενώ μίλησε και για την έλλειψη σύνδεσης του άξονα με άλλες περιοχές.
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μίλησε για έργο που αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας στην περιοχή και βγάζει από την απομόνωση την Ήπειρο. Τόνισε δε, ότι το έργο αυτό δίνει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στο εμπόριο, στον τουρισμό και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου.
Σημείωσε ότι το έργο κατασκευάστηκε με 4 διαφορετικές Κυβερνήσεις αλλά ολοκληρώθηκε με την παρούσα Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το 2015 το έργο παρελήφθη στο 50% και μέσα σε 2 χρόνια επετεύχθη η ολοκλήρωσή του, βάσει χρονοδιαγραμμάτων, κάνοντας πράγματικότητα ένα όνειρο για ολόκληρη τη χώρα.
Συνολικά για τους άξονες που δόθηκαν στην κυκλοφορία, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εξασφαλίστηκε μείωση των απαιτήσεων κατά 900 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 230 εκατ. αφορούσαν την Ιόνια Οδό.
Κατά την ομιλία του, συνέχισε λεγοντας ότι γίνεται αλλαγή στη συνολική συνείδηση για τα μεγάλα έργα που εξυπηρετούν τον πολίτη και δίνουν οικονομική πνοή συμβαδίζοντας με την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
"Αποκτά διεθνή σημασία η Ιόνια Οδός καθώς η λειτουργία της βοηθά στη σύνδεση με τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ ταυτόχρονα φέρνει την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα πιο κοντά με την υπόλοιπη χώρα", τόνισε. Ο κος Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο αγαθό της οδικής ασφάλειας, καθώς όπως είπε η Ελλάδα κατέχει θλιβερά ρεκόρ, που οφείλονταν και στο απαρχαιωμένο οδικό της δίκτυο. 
Τέλος, εξήγγειλε τα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, την σύνδεση με το Αγρίνιο, την επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά και την Αμβρακία Οδό και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ανέβει ξανά στην Ήπειρο ώστε να προχωρήσουν και αυτά τα έργα. Σχετικά με το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων σημείωσε ότι το πρόβλημα ανεφοδιασμού επιλύθηκε επιτρέποντας πλέον στις πτήσεις τσάρτερ να έρχονται στην πρωτεύουσα της Ηπείρου χωρίς πρόβλημα.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
prevezabest
google page rank