Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Μεγάλη κατολίσθηση βράχων στην Αγία Παρασκευή Στάνου που είναι γνωστή με την μεγάλη τραγωδία του 1963.

Τεράστιοι βράχοι  αποκολλήθηκαν από το Βουνό και έπεσαν δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται απέναντι από τη Στάνου στους πρόποδες του όρους Πεταλάς δίπλα από τη Λίμνη Αμβρακία.
Οι βράχοι έπεσαν δίπλα στο ξωκλήσι προξενώντας ζημιές μόνον στον περίβολο του. Το δε εκκλησάκι παρέμεινε σχεδόν άθικτο, παρά μόνο μερικά κεραμίδια έσπασαν .
Η Αγίας Παρασκευής Στάνου, είναι τόπος προσκυνήματος για πολλούς πιστούς της Στάνου και της ευρύτερης περιοχής .
Πολλοί κάτοικοι πάντως διαμαρτύρονται για την κατολίσθηση των βράχων και λένε πως οφείλονται  από τις ανατινάξεις των βράχων στην κορυφογραμμή του Πεταλά για την κατασκευή ανεμογεννήτριων κλπ. 
Πάντως εμείς επικοινωνήσαμε και διαπιστώσαμε και κάποια κινητικότητα από το Σύλλογο Στανιατών για το θέμα αυτό. 
Παρασκευη Ψωφακη: Αξίζουν συγχαρητήρια στον παππά μας, Θεόδωρο Μπεκατώρο, που μόλις τον ενημέρωσα
για την κατολίσθηση αμέσως έτρεξε να επισκευάσει τη μικροζημιά που έγινε στη στέγη με προσωπική εργασία .
 Έχει ανάγκη ο τόπος μας από τέτοιους κληρικούς!
(Να θυμίσουμε πως το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής της Στάνου και πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου και έγινε γνωστό στο Πανελλήνιο το 1963 την ημέρα της γιορτής του όπου τα ξημερώματα μια τραγική είδηση έφτανε από στόμα σε στόμα σε κάθε γωνιά της Αιτωλοακαρνανίας και στη συνέχεια όλης της Ελλάδας.
26 νέοι άνθρωποι από το χωριό Στάνος, του δήμου Αμφιλοχίας, πνίγηκαν στα νερά της λίμνης Αμβρακίας, όταν ανατράπηκε η βάρκα  με την οποία πήγαιναν να προσκυνήσουν στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στην απέναντι πλευρά της λίμνης.
Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και πως να μην είναι αφού ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες!

Όλη νύχτα, όπως συνάγεται από τα δημοσιεύματα του τύπου της επομένης του ναυαγίου, 250 κάτοικοι του χωριού είχαν περάσει απέναντι με συνεχή δρομολόγια τριών λέμβων.
Το μοιραίο δρομολόγιο ήταν το τέταρτο της βάρκας.)










google page rank