Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας
Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας
Χρήστος Κολοβός
|
Το κτιριακό βραχνάς στα Νηπιαγωγεία
Για τις συγχωνεύσεως και το κτιριακό τοποθετήθηκε εκτενώς, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κολοβός, καθώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφονται νέες αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις σχολείων, τόσο στη Βόνιτσα, όσο και στο Αγρίνιο για το 9ο και 19ο δημοτικό σχολείο!
Ο κ. Κολοβός παρουσιάζοντας επακριβώς τις δύο περιπτώσεις αναφέρθηκε στους λόγους των συγχωνεύσεων, επισημαίνοντας πως τα επιτελεία της Πρωτοβάθμιας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης θα συνεδριάσουν για να λάβουν από κοινού τις οριστικές αποφάσεις.
Συγκεκριμένα ο κ. Κολοβός τόνισε στην εκπομπή «10 ΜΕ… ΤΟΝΟ» στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» και τον Νίκο Αγγελόπουλο: «δεν υπήρξε καμία απολύτως κατάργηση σχολικών μονάδων πλην αυτών που δεν είχαν καθόλου μαθητές.
Στη Βόνιτσα υπήρχαν δύο δημοτικά σχολεία που συστεγάζονταν στον ίδιο χώρο, στο ίδιο κτίριο και διέθεταν το ίδιο προαύλιο. Λειτουργούσε δηλαδή ένα 11θέσιο και ένα 7θέσιο σχολείο.
Το να έχεις σε μια μικρή κοινωνία μαθητές χωρισμένους σε δύο σχολεία και να παίζουν στο ίδιο προαύλιο, θεωρώ πως δεν βοηθάει τους μαθητές να αποκτήσουν την κουλτούρα της συνύπαρξης. Θεωρήσαμε καλό τα δύο αυτά σχολεία, αφού συστεγάζονται, να γίνουν ένα.
Όλα αυτά που ακούγονται δεν έχουν καμία σχέση με την υποβάθμιση.
Επί του πρακτέου δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Κάποιοι έχουν την θέση τους και την άποψή τους και είναι σεβαστή. Από εκεί και πέρα λειτουργούμε και αποφασίζουμε βάσει των παιδαγωγικών κριτηρίων.
Ένα 11θέσιο και ένα 7θέσιο σχολείο γιατί να έχουν διαφορετικά προγράμματα και διαφορετικές δράσεις, την στιγμή που είναι στον ίδιο χώρο και να μην λειτουργούν ως μία ενιαία σχολική μονάδα; Πλέον έγινε ένα 18θέσιο σχολείο. Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα και οι εκπαιδευτικοί θα είναι κανονικά στο σχολείο τους και του χρόνου. Αν υπήρχε ας πούμε διαφορετικό κτίριο θα μπορούσε κάποιος να προβάλει το γεγονός της μετακίνησης, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν υφίσταται. Η Βόνιτσαείναι μικρή κοινωνία, τα παιδιά παίζουν μαζί στο προαύλιο, συνεπώς ποιος ο λόγος να είναι χωρισμένα χωρίς να υπάρχει απολύτως καμία παιδαγωγική επίπτωση; Για το 9ο και 19ο Αγρινίου έχω να πω ότι υπήρξε εισήγηση για τις δύο αυτές σχολικές μονάδες που είναι πολύ κοντά μεταξύ τους για να γίνουν μία. Μάλιστα, η μία εκ των δύο (το 19ο) παραδόθηκε πέρσι και είναι ασφαλής και υπερσύγχρονη σχολική μονάδα σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας
Στον αντίποδα, το 9ο δημοτικό σχολείο συστεγάζεται με το 1ο ειδικό δημοτικό σχολείο. Κάναμε λοιπόν μια σκέψη αφού είναι δύο 6θέσια σχολεία να τα μετατρέψουμε σε ένα 12θεσιο και να πάνε όλοι οι μαθητές στο νέο κτίριο. Στο παλιό να παραμείνει μόνο το 1ο ειδικό δημοτικό, που δυστυχώς δεν στεγάζεται σε κατάλληλες συνθήκες, την στιγμή μάλιστα που η απόσταση των δύο κτιρίων μεταξύ τους, σε ευθεία γραμμή είναι 180 μέτρα. Με τον τρόπο αυτό θα δώσουμε χώρο και στα παιδιά του ειδικού σχολείου που κάνουν το μάθημά τους στο υπόγειο, κάτι που δεν μας τιμάει. Έγινε εισήγηση, υπήρξε ΦΕΚ συγχώνευσης των δύο σχολικών μονάδων και υπήρξαν και αντιδράσεις από τους γονείς. Σεβόμαστε τις αντιρρήσεις και γι’ αυτό είπαμε τα δύο 6θέσια σχολεία να γίνουν ένα 12θέσιο. Και σε αυτή την περίπτωση δεν αλλάζει κάτι. Λόγω των αντιδράσεων πέρσι ζήτησα από τον υπουργό να αναστείλουμε την απόφαση για ένα χρόνο, κάτι που έγινε. Τώρα, ή θα πρέπει να ζητήσουμε νέα αναστολή ή θα πρέπει να εφαρμοστεί η συγχώνευση. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε αποφασίσει, είμαστε σε συνεννόηση και με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και από κοινού θα αποφασίσουμε ποια θα είναι η εισήγησή μας, διότι την οριστική και τελική απόφαση την έχει το υπουργείο».
Κτιριακό
Σχετικά με το κτιριακό δεν τίθεται τόσο πολύ στα δημοτικά σχολεία του Αγρινίου, όσο στα νηπιαγωγεία. «Από τα 24 νηπιαγωγεία που λειτουργούν στην περιοχή του Αγρινίου και του Αγίου Κωνσταντίνου, τα μισά σχεδόν λειτουργούν σε ενοικιαζόμενους χώρους που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου νηπιαγωγείου. Το βασικότερο είναι πως τα περισσότερα έχουν πολύ μικρά προαύλια για τα παιδιά. Η έλλειψη στέγης είναι τρομερή και γι’ αυτό ως Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσηςέχω ζητήσει από τον Δήμαρχο Αγρινίου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» την βοήθειά τους για το θέμα» κατέληξε ο κ. Κολοβός.
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»