Αλυσιδωτές επιπτώσεις τόσο στην τοπική οικονομία του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, όσο και στους κλάδους που εμπλέκονται με την τυποποίηση και την εμπορία του προϊόντος, αναμένεται να επιφέρει η ακαρπία στα πορτοκάλια Ναβαλίνες, που σε πολλές περιοχές αγγίζει ακόμα και το 100%.
Το σοβαρότερο πρόβλημα έχει εντοπιστεί σε πορτοκαλεώνες στα Καλύβια, στο Αγγελόκαστρο και στα Όχθις, ωστόσο η ακαρπία φαίνεται να πλήττει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τις περισσότερες περιοχές του νομού.
Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ έχει ήδη επισκεφθεί τα Καλύβια όπου και διαπίστωσε τη ζημιά, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφείς απαντήσεις για το πώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Κι αυτό διότι, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλυβίων Χρήστος Μπελεβώνης, το θέμα θα κληθεί να αντιμετωπίσει επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία θα συσταθεί για τον σκοπό αυτόν. «Είμαστε σε αναμονή. Η αγωνία μας είναι μεγάλη, καθώς το κύριο εισόδημά μας προέρχεται από τα πορτοκάλια. Σε κανονικές συνθήκες, η συνολική παραγωγή φτάνει ετησίως περίπου 20.000.000 κιλά. Το συγκεκριμένο προϊόν στο σύνολό του εξάγεται στο εξωτερικό, προσφέροντας τα μέγιστα στην εθνική οικονομία».
Ήδη, ο συνεταιρισμός, από κοινού με τον ΤΟΕΒ Καλυβίων και την τοπική Κοινότητα Καλυβίων, έχει αποστείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον διοικητή του ΕΛΓΑ, όπως και στον διευθυντή του τοπικού υποκαταστήματος Αγρινίου, τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τους βουλευτές του νομού.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωπόνων, η ακαρπία οφείλεται στις συνεχείς μεγάλες βροχοπτώσεις του Μάρτη και στη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, με αποτέλεσμα τη μη καλή γονιμοποίηση κατά την άνθιση, τη μειωμένη καρπόδεση και την απώλεια παραγωγής.
«Δεν ζητάμε επιείκεια, ούτε προσπαθούμε να προκαλέσουμε τον οίκτο σας. Είμαστε υπερήφανοι ως τάξη και το μόνο που θέλουμε είναι η αντικειμενική και πλήρης αναγραφή της ζημιάς που υπέστη ο κάθε παραγωγός. Πιστεύουμε ότι ήρθε και η ώρα της πολιτείας να σταθεί δίπλα μας και να πράξει το δέοντα. Να πράξει το δέοντα σε μια τάξη που προσφέρει πολλά στην εθνική οικονομία, σε μια τάξη που η επιβίωση της δυστυχώς πολλές φορές εξαρτάται από τα καιρικά φαινόμενα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.