Η ΠΓΔΜ συμφώνησε να αλλάξει τη συνταγματική της ονομασία
Διάγγελμα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη δεύτερη επικοινωνία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της γείτονος Ζόραν Ζάεφ.
Προηγουμένως, ο έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Όσα είπε ο πρωθυπουργός:
Η ΠΓΔΜ συμφώνησε να αλλάξει τη συνταγματική της ονομασία
Οι γείτονες συμφώνησαν να αλλάξουν το όνομά τους σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (Severna Makedonija).
Η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό, δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes - έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους
Στη συμφωνία προβλέπεται ότι οι βόρειοι γείτονές μας δεν μπορούν να διεκδικήσουν καμία σχέση με τον αρχαίο πολιτισμό της Μακεδονίας.
Η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν θα είναι Μακεδόνας σκέτο, αλλά πολίτης της Βόρειας Μακκεδονίας.
Η συμφωνία αφού υπογραφεί από τους ΥΠΕΞ θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας.
Με τη συμφωνία επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και των βόρειων γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή συνταγματική τους ονομασία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, απαλείφονται οι αναφορές σε Μακεδονική Μειονότητα καθώς και στην ανάγκη προστασίας της και αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών. Υπογράμμισε ότι αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές - αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους.
Το Σάββατο 16 Ιουνίου στις Πρέσπες θα υπογραφεί η συμφωνία για το Σκοπιανό, παρουσία των δυο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ