Στο σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο: «ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ… και άλλες διατάξεις», που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα (https://www.esos.gr/arthra/59767/diataxeis-gia-ta-moysika-kai-kallitehnika-sholeia και
https://www.esos.gr/arthra/59758/shedio-nomoy-gia-pan-thessalias-opos-katatethike-sti-ne-tis-voylis)
μεταξύ αυτών εισάγονται και ρυθμίσεις που αφορούν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, στο άρθρο 40 με πολλαπλό αρνητικό χαρακτήρα. Δικαιολογημένες είναι οι διαμαρτυρίες των γονέων και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων μουσικών οργάνων για τις αρνητικές διατάξεις υποβιβασμού αυτών των εκπαιδευτικών δομών.
Εκτός των δομικών προβλημάτων που υπάρχουν στα μουσικά σχολεία με ευθύνη του Υπουργείου παιδείας 25 χρόνια τώρα, τα οποία η Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας σε υπόμνημά της με αριθ. πρωτ. 42/16-10-2018 τα έχει αναδείξει, όμως με τη νέα διάταξη νόμου του κ. Γαβρόγλου, που εισάγεται προς ψήφιση στη βουλή ακυρώνει τους αγώνες και τις αγωνίες όλων αυτών που πάσχισαν να εδραιωθεί ο θεσμός της μουσικής παιδείας στη β/θμια εκπ/ση. Νομοθετούν την οπισθοχώρηση της μουσικής παιδείας σε επίπεδο τεχνικής κατάρτισης (τα λέγαμε αλλά ποιος άκουγε…), στα πλαίσια των μνημονιακών περικοπών και συρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευησς.
Στο σχέδιο νόμου στο άρθρο 40 προκύπτουν τα εξής για τα Μουσικά σχολεία:
α) Με τις αλλαγές αυτές αλλάζει άρδην ο εκπαιδευτικός και επαγγελματικός χαρακτήρας των μουσικών (και καλλιτεχνικών) σχολείων της χώρας. Γι αυτό το άρθρο 40 δεν διορθώνεται, αλλά πρέπει άμεσα να αποσυρθεί.
β) Στα πλαίσια της επιχειρούμενης αυτής αναδιάρθρωσης, στις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ: 1) δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας του γνωστού μνημονιακού «εξορθολογισμού» (τόσο περιορισμός διορισμών και προσλήψεων, όσο και δημιουργίας τεχνητών πλεονασμάτων), 2) Περιορίζονται τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά των σχολείων (ως Γυμνασίων, Λυκείων και μουσικών ειδικοτήτων), 3) Μετατρέπεται η μουσική εκπαίδευση σε απλή «ενθάρρυνση» κατάρτιση και οδηγούν τους γονείς είτε στα ιδιωτικά Ωδεία είτε στην στέρηση της επαγγελματικής μουσικής ειδίκευσης, 4) Εισάγεται η λογική της προτεραιότητας στις προσλήψεις ιδιωτών και 5) Χρησιμοποιείται ο «εξορθογισμός» αυτός ως προπομπός για ευρύτερες αναδιαρθρώσεις στα δημόσια σχολεία.
Συναδέλφισσες / Συνάδελφοι
1) Την ερχόμενη Πέμπτη 22.11.2018 και ώρα 12.30 μμ έξω από την ΠΔΕ Δυτ. Ελλάδας η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας καλεί σε συγκέντρωση διεκδίκησης, μαζί με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού σχολείου Πάτρας.
2) Την ερχόμενη Παρασκευή 23.11.2018 έχει μουσική εκδήλωση – κινητοποίηση στην πλ. Γεωργίου στην αι ώρα 17.00 που διοργανώνει η σχολική κοινότητα του Μουσικού σχολείου Πατρών. Εμείς στο Αγρίνιο τι κάνουμε;
Μήπως πρέπει και ως Β’ ΕΛΜΕ με του Μουσικό Αγρινίου να πράξουμε κάτι αντίστοιχο αντί να μοιρολογούμε;
Στην κινητοποίηση που γίνεται στην Αθήνα την Κυριακή το πρωί από το συντονισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων και κηδεμόνων των Μουσικών σχολείων οφείλει η σχολική κοινότητα του Μουσικού σχολείου Αγρινίου και η Β’ ΕΛΜΕ με λεωφορείο να δώσουν το παρόν.
Καλούμε:
α) Το ΔΣ της ΟΛΜΕ άμεσα να μπει μπροστά στον αγώνα απόσυρσης του άρθρου 40 και της στήριξης των Μουσικών (και Καλλιτεχνικών) σχολείων
β) Το Υπ. Παιδείας να αποσύρει πάραυτα το αντιμουσικό και αντιεκπαιδευτικό άρθρο 40 του εν λόγω ν/σχ.
Αγρίνιο 21-11-2018
Από την ΑΕΚ