Η επιδημία πανικού καλά κρατεί στις αγορές, με τους επενδυτές να τρέπονται σε άτακτη φυγή από το ρίσκο και να αναζητούν καταφύγιο στο χρυσό και τα κρατικά ομόλογα ισχυρών δημοσιονομικά χωρών. Η εξέλιξη βάζει στο στόχαστρο όχι μόνο τις ελληνικές μετοχές, αλλά και τα ομόλογα της χώρας. Η απόδοση του ελληνικού κρατικού ομολόγου 10ετους διάρκειας απογειώνεται σε υψηλά πολλών μηνών ενώσο ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. βυθίζεται στις 720 μονάδες.
Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα σε δύο μέτωπα. Το πρώτο έχει να κάνει με τα νέα δεδομένα για τον κοροναϊό, με τη χώρα μας να μετράει πλέον τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην οικονομία να έχουν ενταθεί. Το δεύτερο είναι οι δραματικές εξελίξεις στη Συρία, οι οποίες πυροδοτούν κίνδυνο για νέες μαζικές προσφυγικές ροές.
Με τις δύο αυτές προκλήσεις να βρίσκονται στο ραντάρ των επενδυτών η απόδοση του 10ετους στην ΗΔΑΤ σκαρφάλωσε σήμερα έως και το 1,42%. Στις 12:45 μμ διαμορφώνεται στο 1,38% αυξημένη κατά 11% ή 13 μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
Να θυμίσουμε δε ότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες η απόδοση του 10ετους είχε διολισθήσει στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,92%. Έκτοτε έχει αυξηθεί περίπου 50%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γ.Δ. με νέα βουτιά 6,1% κινείται λίγο πάνω από τις 720 μονάδες. Το σύνολο σχεδόν των δεικτών του χρηματιστηρίου βρίσκονται βυθισμένοι σε απώλειες. Μόνη εξαίρεση εκείνος της υγείας, που εμφανίζει ελαφρά κέρδη.
Οι τράπεζες καταγράφουν απώλειες της τάξης του 7,5%. Ακόμη ισχυρότερες είναι οι πιέσεις για τις ασφαλιστικές, που υποχωρούν 8% και τον κλάδο των χημικών που είναι στο -9%. Πτώση άνω του 7% για τους κλάδους πετρελαίου και κατασκευών, ενώ με απώλειες άνω του 6% ακολουθούν επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και βιομηχανικών προϊόντων.
naftemporiki.gr
Επιδημία πανικού στα χρηματιστήρια της Ευρώπης
Και επισήμως σε φάση διόρθωσης είναι οι ευρωπαϊκές μετοχές, για τις οποίες η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν η πλέον επώδυνη των τελευταίων 12 ετών. Τόσο μαζικές και με τέτοια διάρκεια ρευστοποιήσεις είχαμε να δούμε από το 2008, όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers προκάλεσε τριγμούς στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και βύθισε το παγκόσμιο ΑΕΠ σε ύφεση. Ενώ σήμερα όλοι οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι νωρίς να υπολογιστούν οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του νέου κοροναϊόυ, όσο πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα σε Ευρώπη και αλλού τόσο τροφοδοτείται και ο πανικός.
Το Βloomberg υπολογίζει τις απώλειες για τις μετοχές παγκοσμίως σε 6 τρισ. δολάρια από τις 21 Φεβρουαρίου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 με νέα βουτιά 4,2% σήμερα έχει πλέον υποχωρήσει 14% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία είχε σκαρφαλώσει πριν από σχεδόν δέκα ημέρες.
Όλοι οι κλάδοι του βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο, με εκείνους των ταξιδιών, των μεταλλευτικών βιομηχανιών, της τεχνολογίας και των χημικών να παρουσιάζουν απώλειες 4,3% έως 5%. Σε επίπεδο εταιρειών σήμερα στο στόχαστρο βρίσκεται η IAG (ιδιοκτήτρια της British Airways) η οποία προειδοποίησε για πλήγμα στα κέρδη της καθώς ο αριθμός των επιβατών έχει ήδη μειωθεί αισθητά. Πτώση 5% για τη γερμανική βιομηχανία χημικών BASF, που επίσης εξέδωσε προειδοποίηση.
To κλίμα είναι βαρύ ανά την Ευρώπη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί περίπου 3,2%. Πτώση 3,7% για τον γερμανικό DAX και 2,7% για τον CAC 40 στο Παρίσι. Απώλειες 2,6% παρουσιάζει το Μιλάνο.
naftemporiki.gr