Η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία σας προσκαλεί στην παρουσίαση των δυο (2) μυθιστορημάτων του Χρήστου Κορέλα
«Η Επιστροφή του Οδυσσέα» και
«Η Αριάδνη της Οργής»
εκδόσεις Γράμμα,
ΣΉΜΕΡΑ 17 Μαΐου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 08:15 μ.μ. στη στοά του βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα......
Του Χρήστου Κορέλα: Η Αριάδνη της οργής
Μυθιστόρημα
Εκδόσεις Γράμμα, Αθήνα , Απρίλης του 2013, σελ. 370
Στο μυθιστόρημα «η Αριάδνη της οργής» έχουμε την ένταση της προσωπικής δραματικής αναμέτρησης, που φτάνει ως τα κράσπεδα της τραγωδίας, γιατί η ηρωίδα αναμετριέται με μια μοίρα που διακυβεύει την ύπαρξή της, την ηθική της οντότητα, την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμησή της.
Παράλληλα δε αντιστρατεύεται τους δημιουργούς της κρίσης της κοινωνίας μας που με υπομόχλιο την καθολική διαφθορά διαλύουν την κοινωνική συνοχή, εκτελούν οράματα κι αφήνουν αγώνες αδικαίωτους. Σ’ αυτό το αρνητικό αντικειμενικά περιβάλλον, η ίδια επιστρατεύει τον κόσμο της, όχι για κάποιου είδους επιβίωση, αλλά για βιωματικές αρτιότητες, για μιαν αισθαντικότητα αλήθειας κι αγωνιστικής κατάκτησης.
Γόνος ισχυρής οικονομικά οικογένειας δεν ξεπέφτει στη μετριότητα ενός ανόητου υλοζωισμού. Αναζητεί τον έσχατο λόγο της ύπαρξής της, καθώς συνδέει τη ζωή της με το πάθος και τα πάθια της υπεριστορικής Αριάδνης του Μίνωα της Κνωσσού. Δένεται αλληλέγγυα με τους αδύνατους, τους έντιμους και τους εραστές των μακρινών οριζόντων.
Η Αριάδνη αποτελεί ως χαρακτήρας, ως στάση ζωής, ως όραμα και πάθος ένα πλάσμα συμμετρίας, αρμονίας σε βιώσεις , σε αγωνιστικότητα με οργή κατά της αδικίας και των αδίκων. Μεταξύ ομορφιάς, γλυκύτητας και εξέγερσης πορεύεται τους δρόμους της με τον δυνατό και ανθρωπιστή πατέρα στο πλάϊ της. Οι αγάπες της δεν λειτουργούν ως αλώσεις, αλλ’ ως απελευθερώσεις ολοκληρωμένες: αγάπη, ελευθερία και ευθύνη. Και το τίμημα καταβλητέο σε πρώτη ζήτηση. Λειτουργεί άνετα ως πρότυπο ζωής, όχι άνοστου ιδανισμού.
Χρήστου Κορέλα: «Η επιστροφή του Οδυσσέα»
Μυθιστόρημα
(Εκδόσεις «Γράμμα», Αθήνα 2013, σελ. 340)
Ο τίτλος του μυθιστορήματος μας παραπέμπει συνειρμικά στην επιστροφή του θρυλικού Οδυσσέα της Ιθάκης στην πατρίδα του, στην οικογένειά του, στην πολιορκημένη Πηνελόπη, στο βιος του, όλα λεηλατημένα από τους μνηστήρες της εξουσίας και τους διαπλεκόμενους Θιακιώτες. Καθώς και στην τιμωρία που τους επιφύλασσε ο Οδυσσέας, ο λαός στη σημερινή Ιθάκη - Ελλάδα των κυριολεκτικά λεηλατημένων Ελλήνων.
Είναι κοινωνικό μυθιστόρημα με πολιτικές προεκτάσεις, με όλα τα προσωπικά στοιχεία ζωής των πρωταγωνιστών του. Τα κοινωνικά δράματα συμπορεύονται με την προσωπική καταιγίδα που βιώνουν όσοι τολμούν ν’ αντιστρατεύονται διεφθαρμένες εξουσίες σε διεφθαρμένα, δημοκρατικά, έστω, καθεστώτα. Από την άποψη αυτή το μυθιστόρημα «η επιστροφή του Οδυσσέα» είναι μια βαθιά ανατομία του καιρού μας, με όλο το υπαρξιακό πάθος, τις δραματικές βιώσεις του εξεγερμένου και βαλλόμενου ανθρώπου, τα προσωπικά δράματα των φανερών και αφανών ηρώων που συμπρωταγωνιστούν σηκώνοντας, μ’ όλα τους τα πάθη και τα λάθη, τα βάρη των ευθυνών τους απέναντι στις ενοχές των αδίστακτων.
Ωστόσο μια νομοτελειακή δίκη στήνεται πάντα, για τους περιφρονητές που στεριώνουν, νομίζουν, τις ευδαιμονίες τους στις αδικίες τους σε βάρος του λαού και των δικαίων.
Τα βιβλία Θα παρουσιάσουν οι:........
-Η Μαρίκα Θωμαδάκη, π. Κοσμήτωρ της φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του τμήματος Γαλλικής Γλώσας και Φιλολογίας.
-Ο Παναγιώτης Κοντός, Πρόεδρος ΑΙΠΟΕ, καθηγητής Γλωσσολογίας-τ. προϊστάμενος Γραμματείας Πανεπιστημίου Αθηνών.
-Αποφώνηση από τον Συγγραφέα Χρήστο Κορέλα.