Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Αμοιβές – «λάστιχο» από 50 έως 400 ευρώ το μήνα προωθούν για τους νέους!!!


Το «χαλί» για να νομιμοποιηθεί η «μαύρη» απασχόληση των νέων με μηνιαίες αμοιβές κατά πολύ χαμηλότερες από τα 510,9 ευρώ το μήνα της υφιστάμενης Νομοθετικής Πράξης της κυβέρνησης Παπαδήμου «στρώνουν» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας ξανά το θέμα της περαιτέρω συμπίεσης των μισθών.

Η πρόταση αυτή εμπεριέχεται σε κείμενο του κ. Ιωάννη Χολέζα, στο Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων («Ελληνική Οικονομία») του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Το ΚΕΠΕ, σημειωτέον, έχει υπαχθεί κάτω από την «ομπρέλα» του υπουργείου Ανάπτυξης και, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, αποτελεί αρκετές φορές τον «προάγγελο» νέων δυσάρεστων για την κοινωνία μέτρων.
Συγκεκριμένα, στο επίμαχο κείμενο της έκδοσης του ΚΕΠΕ, με τίτλο «Δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας», προτείνεται ειδικά για τους νέους ανέργους, ηλικίας 15 έως 29 ετών, η «κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους έως ένα έτος από την πρόσληψή τους, ώστε να δίνεται ισχυρό κίνητρο στην επιχείρηση να τον/την προσλάβει και να κρίνει την καταλληλότητα του/της (βασικές και μη γνώσεις και δεξιότητες). Παράλληλη ενίσχυση της δράσης του ΣΕΠΕ με τη θέσπιση κινήτρων αποδοτικότητας, προς αποφυγή παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (ωράριο, συνθήκες απασχόλησης, κ.τ.λ.)».
Τι σημαίνει αυτό; 
Με βάση τις πρώτες αναλύσεις, προτείνεται να καθιερωθεί το «σπάσιμο» ακόμη και του μειωμένου, σύμφωνα με το μνημόνιο, κατώτατου μισθού για τους νέους έως 24 ετών των 510,9 ευρώ το μήνα και η καθιέρωση αμοιβών – «λάστιχο» από… μερικά ευρώ μέχρι και 300 ή 400 ευρώ το μήνα. Πολύ απλά, μέσα από την έκδοση του ΚΕΠΕ προτείνεται ο κάθε εργοδότης να δίνει ότι νομίζει σε κάθε νέο που προσλαμβάνει για τον πρώτο χρόνο της απασχόλησης του!
Κατά πόσο, φυσικά, αυτές οι προτάσεις απηχούν τις κυβερνητικές θέσεις, θα αναρωτηθούν κάποιοι καλοπροαίρετα; Το γεγονός και μόνο ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης αποτελεί τον συγγραφέα του προλόγου της έκδοσης του ΚΕΠΕ λέει πολλά… Ο κ. Μηταράκης, στο εισαγωγικό του κείμενο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «βασικό προαπαιτούμενο για μια τέτοια εξέλιξη είναι να αφήσουμε στην άκρη τους καιροσκοπισμούς, τους δογματισμούς και τις δημαγωγίες. Το δίλημμα μνημόνιο ή αντιμνημόνιο είναι πλέον ξεπερασμένο. Τώρα πρέπει να συζητήσουμε για το νέο παραγωγικό — οικονομικό μοντέλο που οφείλουμε να οικοδομήσουμε». 
Τα σχόλια δικά σας…

Πηγη:nez.gr
google page rank