Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Θύμα διαδικτυακής διαπόμπευσης μαθήτρια στην Πρέβεζα - Το cyber bullying «χτυπάει» την πόρτα μας


θύμα διαδικτυακής διαπόμπευσης (cyber bullying) έπεσε το τελευταίο 24ωρο μαθήτρια στην Πρέβεζα.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν στο pamepreveza.gr, κάποιος δημοσίευσε στο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης facebook μια εικόνα στα δεξιά της οποίας παρουσιάζεται μια κοπέλα σε παραλία με το μαγιό της και στην αριστερή πλευρά με χρήση φωτομοντάζ έχει τοποθετηθεί το πρόσωπο της εν λόγω κοπέλας (παθούσας) από την Πρέβεζα στο σώμα μιας υπέρβαρης γυναίκας
Η φωτογραφία αυτή όχι μόνο μέσα σε λίγες ώρες κοινοποιήθηκε σε πολλά προφίλ νεαρών μαθητών από τους ίδιους αλλά και τοποθετήθηκε ως κεντρική εικόνα στα προφίλ τους. Μάλιστα από μια γρήγορη έρευνα βρήκαμε πάνω από 10 προφίλ που έχουν κοινοποιήσει την εικόνα η οποία τις περισσότερες φορές συνοδεύεται και από διάφορα σχόλια... 
Μάλιστα το όνομα της κοπέλας αυτής (μικρό και αρχικό επιθέτου) κοσμεί ως λεζάντα την εικόνα πάνω, δεξιά και αριστερά, με την επισήμανση «Όνομα =100% ζήλεια».
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στο pamepreveza.gr, όλα ξεκίνησαν μετά από μια κόντρα και προσωπική διαφωνία μεταξύ των δύο κοριτσιών (στην επίμαχη φωτογραφία) η οποία κόντρα μεταφέρθηκε στο facebook με τη δημόσια πλέον διαπόμπευση.
Το γεγονός αυτό έχει φέρει σε δύσκολη θέση τόσο την ίδια την μαθήτρια όσο και την οικογένειά της. 

Οι γονείς της κοπέλας μιλώντας στο pamepreveza.gr, σοκαρισμένοι από τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι εκδικητικά προχώρησαν σε μια τέτοια κίνηση εκφράζοντας την πρόθεσή τους να γελοιοποιήσουν και δεκάδες άλλοι να το αναπαράγουν, σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν άμεσα οι φωτογραφίες να καταγγείλουν το περιστατικό στις αρχές και στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Τι είναι το Cyber Bullying
Ο όρος cyber bullying δημιουργήθηκε από τον Καναδό Bill Belsey και έχει τις ρίζες του στον παραδοσιακό σωματικό ή ψυχολογικό εκφοβισμό όπου ο στόχος του επιτιθέμενου είναι να προκαλέσει ζημιά ή να βλάψει το θύμα του.
Τι περιλαμβάνει ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου;
• Πειράγματα με στόχο τη διασκέδαση 
• Διάδοση άσχημων-προσβλητικών φημών online 
• Αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων (υβριστικά-προσβλητικά)
• Παρενόχληση
• Δυσφήμηση σε τρίτους (άλλους πλέον του θύματος) Μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων μέσω κινητού, φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο, ιστοσελίδες, μπλογκς, chat rooms κ.ά.
Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος εμπλέκοντας και άλλα άτομα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν καν το θύμα.
Το cyber bullying φαντάζει ίσως αθώο αστείο μεταξύ των παιδιών. Μπορεί όμως να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες ακόμα και για τη ζωή του θύματος.
Κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί διάφορες συμπεριφορές, όπως κοινωνική απομόνωση, αρνητικές επιδώσεις στο σχολείο, αποχή ακόμα και από τα μαθήματα ακόμα και επιθυμία να αλλάξει το παιδί σχολικό περιβάλλον ενώ περιστατικά κατάθλιψης ακόμα και αυτοκτονίας θα πρέπει να προβληματίζουν... 
pamepreveza

google page rank