Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλλονιά


Κουνιέται συνεχώς το νησί, μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ τη νύχτα – Σήμερα αυτοψία σε σχολεία και δημόσια κτίρια – Τα κτίρια του νησιού άντεξαν – Περισσότερες οι ζημιές στο Ληξούρι – Σύναξη των κορυφαίων σεισμολόγων στο νησί που θεωρείται μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές παγκοσμίως
09369C1DC039F4314B2F7B30E1D6B265
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται η νήσος Κεφαλληνία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Μιχελάκης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων.
Οι κάτοικοι του νησιού, που το μεσημέρι της Κυριακής έζησαν τον τρόμο των 5,8 Ρίχτερ που «χτύπησαν» το νησί, βλέπουν ότι ο εγκέλαδος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα. Η Κεφαλονιά δεν έχει σταματήσει να «κουνιέται» με τους τρομοκρατημένους κατοίκους να φοβούνται να μπουν στα σπίτια τους. Η νύχτα μάλιστα τους βρήκε… στους δρόμους, παρά την κακοκαιρία.
kefalonia_seis1
Για μεγάλο μετασεισμό μέσα στις επόμενες ημέρες στην Κεφαλονιά, έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1 ο γνωστός σεισμολόγος είπε πως το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά, ενώ τόνισε πως η πλούσια μετασεισμική δταστηριότητα στο νησί είναι κάτι απόλυτα λογικό. Ο κ. Τσελέντης εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι ο κύριος σεισμός πέρασε, συγκεκριμένα είπε πως τα 5,8 Ρίχτερ ήταν «κατά 90% ο κύριος σεισμός», ενώ συνέστησε στους κατοίκους του νησιού των οποίων τα σπίτια δεν υπέστησαν ζημιές να επιστρέψουν σε αυτά. Ωστόσο, σημείωσε πως η αξιοπρεπής δόμηση στην Κεφαλονιά βοήθησε ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα. «Αν ο σεισμός είχε γίνει σε άλλο σημείο της χώρας θα είχαμε θύματα» είπε χαρακτηριστικά.

kefalonia_seis2
Με συνέντευξή του στο Mega ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε ότι στο νησί θα καταφτάσουν άμεσα δύο πλοία ώστε να στεγαστούν περισσότερα από 2.000 άτομα. Επίσης δήλωσε πως οι δημόσιες υπηρεσίες στην Κεφαλονιά θα λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως και αποκάλυψε ότι εντός της ηαναμένεται να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές τέσσερις Γενικοί Γραμματείς.

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. «Χρειάζεται μια σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ για να συνεχιστεί ομαλά η σεισμική ακολουθία» είπε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται από χθες στο νησί.

Πάνω από 25 μετασεισμοί μετά τον ισχυρό σεισμό
Δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί -25 είναι οι καταγεγραμμένοι, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο- άνω των 3,5 Ρίχτερ σημειώθηκαν μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που «χτύπησε» την Κεφαλονιά τέσσερα λεπτά πριν τις 4 το μεσημέρι της Κυριακής.
agrinioreport
google page rank