Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Επανέρχεται το θέμα για τη συγχώνευση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρεται ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν σημειώνει ο υπουργός Παιδείας, είναι:
1. Η πολιτική της συγχώνευσης των Ιδρυμάτων και Ανώτατης Εκπαίδευσης
2. Η διασυνοριακή Διασφάλιση ποιότητας και-Το νέο ευρωπαϊκό σύστημα κατάταξης των Πανεπιστημίων U-MULTIRANK.
Το έγγραφο έχει ως εξής:
ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της Εκπαίδευσης είναι η Κοινωνική συνοχή, η αποτελεσματική και καινοτόμος εκπαίδευση και κατάρτιση, η διασφάλιση της ποιότητας και η ανώτατη εκπαίδευση.
Στο ανωτέρω πλαίσιο τα επί μέρους θέματα που θα συζητηθούν είναι η διασφάλιση της ποιότητας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, η ζήτηση και η προσφορά των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας και ο ρόλος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, η προσχολική εκπαίδευση και η πρόωρη σχολική διαρροή, η πολιτική της συγχώνευσης των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, η διασυνοριακή Διασφάλιση Ποιότητας και το νέο ευρωπαϊκό σύστημα κατάταξης των πανεπιστημίων U-MULTIRANK.
Στον τομέα της Νεολαίας θεματική προτεραιότητα αποτελεί η Κοινωνική Ένταξη. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί και το θέμα «Πολιτισμός και Επιχειρηματικότητα».
Ο στόχος που θα επιδιωχθεί θα είναι τριπλός: 
* Η προώθηση του σχεδιασμού μέτρων για την κοινωνική ένταξη των νέων ενισχύοντας το επιχειρηματικό τους πνεύμα, κυρίως στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, και δημιουργώντας «πράσινες θέσεις εργασίας» και νέες ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους στον τομέα του πολιτισμού.
*Η αύξηση των δυνατοτήτων πρόσβασης των νέων -ιδιαιτέρως όσων διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές- στις νέες τεχνολογίες και η ενδυνάμωση του ταλέντου τους στο πεδίο του πολιτισμού.
*Η προώθηση της συμβολής των κοινωνικο-μορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους («Youth Work»), συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής καλών πρακτικών, στην ενίσχυση της δημιουργικότητας και της επιχειρηματικότητας τους.
Προς την κατεύθυνση των όσων προαναφέρθηκαν, θα ενθαρρυνθεί ο διάλογος και η ανταλλαγή μεταξύ των κρατών-μελών απόψεων, ως προς τις θεματικές προτεραιότητες ενός «Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εργασιών στον τομέα της Νεολαίας» («EU Work Plan for Youth»), ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο πολιτικής για τη Νεολαία που θα βασίζεται στις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και θα ενισχύει τη συνεργασία, τόσο μεταξύ των κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και τη διατομεακή συνεργασία με τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της απασχόλησης.



Πηγή: iPaideia
google page rank