Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

H Κατούνα κάνει την ανατροπή

Ανάμεσα σε φίλους, που μιλούν την ίδια γλώσσα, ο υποψήφιος δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Γ.Θ. Αποστολάκης δεν μπορούσε παρά να πει λίγα λόγια και σταράτα…, για να εισπράξει το θερμότατο και παρατεταμένο χειροκρότημα των κατοίκων και την δική τους υπόσχεση ότι θα είναι στο πλευρό του, υποστηρικτές των προσπαθειών που γίνουν τα επόμενα πέντε χρόνια.
Υπερήφανοι και ντόμπροι άνθρωποι, δεν ανέχονται την κοροϊδία και τον εμπαιγμό. Η προδομένη Κατούνα έδειξε σήμερα ότι  αλλάζει την τύχη αυτού του τόπου, εμπιστευόμενη τη Δύναμη Πολιτών και τους ανθρώπους που δεν τους αντιμετωπίζουν ως πολίτες β’ κατηγορίας, όπως ο «φιλόδοξος διάδοχος», κατά την προσφιλή έκφραση του κ. Αποστολάκη: «Τέσσερα χρόνια χαμένα για όλους, εκτός βέβαια από τους κολλητούς και τους φίλους. Η παρεοκρατία καλά κρατούσε. Μόνο αυτοί είχαν δικαίωμα στο μεροκάματο.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν σαν να μη υπήρχαν. Όσους δημοτικούς συμβούλους ήθελαν πραγματικά να προσφέρουν στον τόπο, τους απομάκρυναν. Τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων,  τους αγνοούσαν. Κουμάντο έκανε η παρέα και ο εντεταλμένος σύμβουλος. Έτσι, ξεχάστηκαν έργα και  υποδομές,  για  υγεία, για πρόνοια και κοινωνική φροντίδα, για το περιβάλλον και τη  νεολαία μας. Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος εγκαταλείφθηκαν στη τύχη  τους.
Και δεν θα είχαμε ούτε καν αθλητισμό και πολιτισμό, αν δεν υπήρχαν οι φιλότιμες προσπάθειες, κάποιων συμπολιτών μας. Αυτοί σας ξέχασαν. Εσείς όμως μπορείτε να ξεχάσετε;». Mε αυτό το ερώτημα ο υποψήφιος δήμαρχος ξεκίνησε την ομοβροντία των επιχειρημάτων του: «Γιατί δεν λειτουργούν ακόμα τα σφαγεία και μένουν κλειστά τα λουτρά Τρύφου;
Γιατί δεν ξεκίνησε ακόμα, ο βιολογικός; Το ενδιαφέρον τους άραγε, εξαντλήθηκε στην αγορά του γνωστού βοσκότοπου; Ή μήπως είστε ικανοποιημένοι με τη λύση που έδωσε ο φιλόδοξος υποψήφιος, για τους φουσκωμένους λογαριασμούς του νερού;».
Σε άλλο σημείο ο κ. Αποστολάκης είπε ότι αυτοί που επί τριάμισι χρόνια είχαν ξεχάσει τη Μεδεώνα, παραμονές των εκλογών την ξαναθυμήθηκαν, μη έχοντας όμως ούτε έργο να παρουσιάσουν ούτε πρόγραμμα να προτείνουν. «Μήπως πιστεύουν  ότι, μαζί με τα τέσσερα χαμένα χρόνια, χάσαμε και τη μνήμη μας;», ήταν το καυστικό σχόλιό του.
Μίλησε έτσι για ανυπαρξία έργου και οράματος, για απουσία προγραμματισμού, για αδράνεια και αδιαφορία: «Ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με όλα αυτά. Τούτες οι εκλογές δίνουν την ευκαιρία να δώσουμε  ένα τέλος στην παρεοκρατία, στο ρουσφέτι, στο βόλεμα των ημετέρων. Να δώσουμε ένα τέλος   στις χαμένες ευκαιρίες, στις ψεύτικες υποσχέσεις».
Στη θέση των χαμένων ευκαιριών και των άνευ αντικρίσματος επιταγών, με ένα συμβόλαιο τιμής ο Γ. Θ. Αποστολάκης δεσμεύτηκε για ανάπτυξη παντού-ανάπτυξη για όλους καλώντας τους ίδιους τους πολίτες να σκεφθούν, να κρίνουν, να αξιολογήσουν και να απαντήσουν στο ερώτημα που κατά τον ίδιο αποτελεί το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών: Ποιόν θα εμπιστευθούν; Ποιος  και με ποιους συνεργάτες, μπορεί  να δώσει λύσεις, στα   προβλήματα, αυτού του τόπου;
«Το 2010 παρέδωσα ένα δήμο πρωταθλητή σε απορροφητικότητα κονδυλίων, και εκτέλεσης έργων. Ένα  δήμο πρώτο, σε ρυθμούς ανάπτυξης. Υπάρχει καμία σύγκριση ανάμεσα στο δικό μου έργο στο δήμο Ανακτορίου και στη σημερινή  εγκατάλειψη της απερχόμενης δημοτικής αρχής;
Εγώ δεν διοίκησα ποτέ στο δήμο Μεδεώνος, ο σημερινός υποψήφιος και οι συνεργάτες του από την Κατούνα, τι έκαναν;», διερωτήθηκε ο κ. Αποστολάκης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι ώρα για πειράματα,  αλλά ώρα ευθύνης: «Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε και θα πετύχουμε. Ξέρουμε να διεκδικούμε και να κερδίζουμε».
Παρουσιάζοντας ακολούθως επιμέρους δράσεις του προγράμματός του, ο υποψήφιος δήμαρχος εστίασε στη γεωργία και την κτηνοτροφία, όπως και στον τομέα του τουρισμού, λέγοντας ότι τέλος αυτής της πενταετίας, η Κατούνα, και τα χωριά της Μεδεώνας, θα έχουν αλλάξει όψη:
«Πρώτο μας  μέλημα, είναι η δημιουργία Γραφείου Γεωργικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης. Πρέπει επιτέλους ο γεωπόνος, να είναι κοντά στον παραγωγό, να τον ενημερώνει, να τον καθοδηγεί για τα νέα προγράμματα, τις βιολογικές και πειραματικές καλλιέργειες, για τα προγράμματα αγροτοτουρισμού, για   τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα προϊόντα μας, τυποποίηση  και ταυτότητα… Θα πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση, για την  ολοκλήρωση του φράγματος των Αχυρών, και την επέκταση του δικτύου άρδευσης σε όλη την περιοχή.
Δεν μπορεί να μένουν απότιστα, 30.000 στρέμματα, στη Κατούνα, στον Αετό, στη Κονοπίνα, στον Αγ. Νικόλαο, από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις». Μίλησε ακόμη για επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ Κατούνας, για το αρδευτικό έργο στο Μπαλκωτό, που στοίχισε 350 χιλ. ευρώ, να μένει ανεκμετάλλευτο, για 15χιλ ευρώ που έλειπαν  ακόμα για να γίνει μια γεώτρηση, και να λειτουργήσει έτσι το έργο προς όφελος των αγροτών: « Όμως για σουβλάκια και εκδηλώσεις για να προβληθεί η παρέα είχαν χρήματα να χαλάνε…», είπε με νόημα.
Αναφέρθηκε ακόμη σε παρεμβάσεις αγροτικής οδοποιίας, επέκτασης του ηλεκτρικού δικτύου, προς  τις κτηνοτροφικές περιοχές και τις εγκαταστάσεις. Δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα επαναλειτουργήσουν τα σφαγεία στην Κατούνα, κατηγορόντας μάλιστα τον «διάδοχο και την παρέα του» ότι το μόνο που έκαναν ήταν να σπάσουν κάποια στιγμή την κλειδαριά, γιατί είχαν σκουριάσει τα λουκέτα της εισόδου από την εγκατάλειψη, να βγάλουν φωτογραφίες, και τις ανάρτησαν στο ιντερνετ, «λες κι είχαν πάει, απογευματινό περίπατο στην εξοχή».
Με ανάλογο ύφος και παρόμοια ένταση μίλησε και για το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού, όπου λάθη  και   σκόπιμες καθυστερήσεις, θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση. Ακόμη μίλησε για το ΓΠΣ και τον καθορισμό καθορισμό  χρήσεων Γης, όπως και για την ίδρυση  Γραφείου Πολεοδομίας στο δήμο, Γραφείου Πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας και άλλων υπηρεσιών που προβλέπονται από τον Καλλικράτη, αλλά δεν έγιναν ποτέ.
Όπως δεν δόθηκε λύση στο κυκλοφοριακό  πρόβλημα στην  Κατούνα, δεν υπήρξε καμιά μέριμνα για το οδικό δίκτυο: «Η βελτίωση των  δρόμων Κατούνα – Λουτράκι, Νίσσα – Αχυρά- Κατούνα – Αγ Νικόλαος και ο περιφερειακός της Κομπωτής,   είναι στις προτεραιότητές μας. Και όπου χρειάζεται νέα χάραξη, θα γίνει. Είναι  σημαντικό, να συνδεθεί η Κατούνα και τα διαμερίσματα, με κάθετο άξονα, στο νέο αυτοκινητόδρομο», τόνισε ο κ. Αποστολάκης, μιλώντας ακόμη για  την εσωτερική οδοποιία στον Αετό,  και τη διευθέτηση της  εισόδου από Μπαμπίνη: « Άραγε, γιατί δεν έγινε η μελέτη για τα υπόλοιπα 500.000 ευρώ, απ΄το ταμείο Μολυβιάτη που αφορά τον Αετό;
Μήπως δεν έχουν καταλάβει ακόμα, ότι ο Αετός ανήκει στο δικό μας δήμο,  και όχι στον Αστακό;», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις σε όλα τα  διαμερίσματα,  με αναπλάσεις πλατειών, στην Κατούνα, και στην Κομπωτή, βελτίωση και ασφαλτόστρωση εσωτερικής οδοποιίας, ηλεκτροφωτισμό, πεζοδρομήσεις και διαμόρφωση των εισόδων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε σε δράσεις κοινωνικού περιεχομένου, προς στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Μίλησε έτσι για την ανάγκη διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων, παιδικών χαρών, αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών υποδομών.
Ακόμη ο κ. Αποστολάκης τόνισε: «Στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι,να αναδείξουμε, τα τοπία της περιοχής, τους  ορεινούς όγκους, τους αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς της περιοχής. Και δεν εννοώ μόνο, το δασύλλιο της Κατούνας, αλλά  το σπήλαιο της Κονοπίνας και την περιοχή της Νίσσας, που ήδη είναι γνωστή από τις δραστηριότητες του Ιππικού ομίλου.
 Δεν ξεχνάμε βέβαια τα Ιαματικά Λουτρά της Τρύφου. Σήμερα είναι εγκαταλελειμμένα και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν κτίρια και εγκαταστάσεις. Χάθηκαν θέσεις εργασίας και έσοδα, περίπου 400.000 ευρώ, με το δήμο να  κινδυνεύει να πληρώσει και πανωτόκια, στην εταιρεία που τα εκμεταλλεύονταν. Επιπλέον κινδυνεύει να χαθεί και το σήμα του ΕΟΤ, εξ αιτίας της αδιαφορίας τους».
Παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης, ο κ. Αποστολάκης έκανε λόφο για πραγματική αποκέντρωση, ενεργοποίηση του δημαρχείου της Κατούνας και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών. Όσο για το Κ.Υ. Κατούνας, είπε ότι είναι ντροπή για την πολιτεία, να ξοδεύει τόσα χρήματα, για την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων και να τις εγκαταλείπει στη τύχη τους, μαζί βέβαια, με την υγεία των δημοτών και τόνισε ότι θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για τη στελέχωσή του.
Αναφέρθηκε ακόμη στη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου και τη διαμόρφωση της πλαζ στο Λουτράκι και τον Άγιο Σπυρίδωνα, τονίζοντας ότι άλλοι δήμοι αξιοποίησαν το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ, παράγοντας σημαντικό έργο, «κάτι που δεν απασχόλησε φαίνεται αυτούς που με περίσσευμα θράσους έρχονται τώρα να ζητήσουν την ψήφο σας, για να συνεχίσουν την πολιτική του μηδέν εις το πηλίκον».
Τέλος, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι την επομένη των εκλογών ο ίδιος και οι συνεργάτες του σηκώνουν τα μανίκια και πιάνουν δουλειά. Δήλωσε συγκλονισμένος απ’ το μαζικό χαρακτήρα της συγκέντρωσης και διαβεβαίωσε ότι, μαζί με τους δημότες θα πορευτεί στην οδό της ανάπτυξης που ο τόπος έχει ανάγκη.












google page rank