Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

"ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑ" ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΟΡΔΩΝΗ: ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΌΜΟΡΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΤΕΣ 17/8/2014 ΣΤΗΝ ΒΟΝΙΤΣΑ

Ο κύκλος των εκδηλώσεων «Φιλολογικές Βραδιές» στην Βόνιτσα φτάνει στο τέλος του αφού προτελευταία εισηγήτρια ήταν η Ουρανία Κορδώνη χτες 17/8/2014 με θέμα «Αλήθεια και ψέμα» και κλείνει την Κυριακή 24/8/2014με τον καθηγητή Κολέζα Νικόλαο.
Ας διαβάσουμε μερικά από αυτά που μας μίλησε η Ουρανία Κορδώνη στην ομιλία της εξω από το Δημαρχείο της Βόνιτσας.
…….Μπορούμε άραγε να ισχυριστούμε πως ακόμα και σήμερα  οι λαοί γίνονται θύματα  εξουσιών  που αποβλέπουν  στην ικανοποίηση  συμφερόντων  ,πολιτικών, ατομικών,  οικονομικών,ιδεολογικών, κάνοντας  χρήση προπαγανδιστικών μέσων προκειμένου να πείσουν ένα λαό πως η φαινομενολογική  τους πραγματικότητα είναι κάτι  το αληθινό αποκρύπτοντάς τους την πλάνη που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Εύλογα θα μπορούσε να δοθεί μια θετική απάντηση , καθώς αν κοιτάξει κανείς γύρω του δεν θα δυσκολευτεί να  δει ανθρώπους , λαούς ολόκληρους  να καταστρέφονται   άλλοτε λόγω της επιβολής  ένοπλης βίας και άλλοτε πάλι λόγω της  οικονομικής βίας  που επιτάσσουν οι ισχυροί του κόσμου. 
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Κανείς δεν μπορεί να μην αντιληφθεί  όλα όσα συμβαίνουν γύρω του. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα είναι η σημερινή δυσμενής κατάσταση της Ελλάδας η οποία  όντας  θύμα αναληθειών και ανακριβειών υπέστη δραματικές επιπτώσεις με αποτέλεσμα το σύνολο του ελληνικού λαού να στερείται πλέον τα βασικά αγαθά που διέπουν τις δημοκρατικές κοινωνίες.
Οικονομική ανέχεια, απονέκρωση του κοινωνικού κρατους, παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος δηλαδή για την υγεία ,την παιδεία και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των Ελλήνων.. Από την άλλη ποιος μπορεί να ξεχάσει τα δεινά  που υφίσταται χρόνια τώρα  ο  Παλαιστινιακός λαός, ποιος μπορεί να λησμονήσει τα εγκλήματα που  συμβαίνουν στο Ιράκ , τη Συρία και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Φανατισμένοι λαοί στο όνομα της θρησκείας σκοτώνουν βάναυσα  και με τον πιο απάνθρωπο τρόπο τους συνανθρώπους τους παραγνωρίζοντας πως έτσι καλύπτουν και μηχανισμούς άλλων. 
Τέτοιου είδους φαινόμενα αποτελούν μια ανοιχτή πληγή για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όμως η πολιτισμένη Δύση επιλέγει και εξακολουθεί να σιωπά μπροστά σε αυτά τα τερατώδη εγκλήματα που συμβαίνουν εις βάρος της ανθρωπότητας διότι οι άρχοντες τούτου του κόσμου επιδιώκουν μάλλον τον εγκλωβισμό και την αδράνεια της ανθρωπότητας μέσα στην αγραμματοσύνη και την αδαημοσύνη για να εξυπηρετούνται τα δικά τους συμφέροντα .
Η αμάθεια , τα πάθη, η άγνοια, η ανελεύθερη σκέψη είναι ένα μέσο για να οδηγηθεί ο άνθρωπος, η ανθρωπότητα, ο κάθε λαός όλο και πιο μακριά από την πραγματική αλήθεια, από την πραγματικότητα των όντων.
Είναι ένα μέσο για να έρθει ο κάθε  λαός ένα βήμα πιο κοντά στην απάθεια , στην υποδούλωση στον κατακερματισμό των ηθικών και πνευματικών αξιών που θα έπρεπε να διέπουν τις ανθρώπινες κοινωνίες.

….. Είναι όμως προσωπική υποχρέωση του καθενός να αναζητά την πραγματική αλήθεια και όχι εκείνη που τον εξυπηρετεί ή τον βολεύει. Δεν πρέπει να αρκείται στην απλή φαινομενικότητα των πραγμάτων, αλλά να παλεύει και να μάχεται ώστε να μπορέσει να δει τι κρύβεται πίσω από αυτή. 
Η αφύπνιση του καθενός ώστε να μην πέφτει θύμα κάποιας πολιτικής ή και γενικότερης προπαγάνδας με σκοπό την απομάκρυνση του από την πραγματική αλήθεια, είναι μεν προσωπική υπόθεση αλλά και υπόθεση της πολιτείας,  και εν συνεχεία της εκπαίδευσης η οποία θα πρέπει να απαρτίζεται από ηθικά και πνευματικά ιδανικά και όχι από φαυλότητα και ανηθικότητα....



ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ 




































google page rank