Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Γιορτάσθηκε στην Κατούνα η επέτειος της 25ης Μαρτίου με Χειμωνιάτικο καιρό.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Κατούνα ξεκίνησαν από την Κυριακή 22/3/2015 από το κατηχητικό της ενορίας του Αγίου Αθανασίου Κατούνας στην αίθουσα των εκδηλώσεων του Γυμνασίου, με ποιήματα, σκετς, τραγούδια και χορούς.  
Την Τρίτη 24/3/2015 παραμονή της εθνικής επετείου είχαμε τις γιορτές στα σχολεία της Κατούνας και το απόγευμα την εθιμοτυπική κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πλατείας.
Επίσης φωταγωγήθηκαν όλα τα  Δημόσια Καταστήματα  και τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου  και Ιδιωτικού Δικαίου, οδών και πλατειών του Δήμου.
Την Τετάρτη 25η Μαρτίου ξημέρωσε μια χειμωνιάτικη μέρα με πολύ βροχή αέρα και κρύο. Οι Καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα. Διπλή γιορτή της ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Τελέσθηκε πανηγυρική Θεία λειτουργία για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου το πρωί από τον Πανοσιολογιότατο εφημέριο Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Κατούνας και Αρχιερατικό Επίτροπο  Νεκτάριο Τριάντη.
Στην συνέχεια παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στις 9:45 έγινε η προσέλευση σχολείων στον Άγιο Αθανάσιο. 
Στις 10:00 έγινε η προσέλευση Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων και άλλων Επίσημων Αρχών και άρχισε η επίσημη Δοξολογία  στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κατούνας.
Με το τέλος της   εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από την κα. Βαμβακούση Καλλιόπη δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Κατούνας.
Στην συνέχεια στον Ιερό Ναό  λόγω καταρρακτώδης βροχής έγινε το "Προσκλητήριο Ηρώων" της περιοχής.   Την εισαγωγή της εκδήλωσης έκανε ο Βαγγέλης Κουτιβής μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας και παρουσίασε τις δυο εκφωνήτριες των ονομάτων των πεσόντων Κωνσταντίνα Καραίσκου και Έρρικα Κώτσου και τις ευχαρίστησε, επίσης ευχαρίστησε και τον Όμιλο των Αρματωμένων Σαρακατσαναίων Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας «Σταυραετοί των Αγράφων» για την συμμετοχή τους στο δρώμενο. 
«Σε τούτον εδώ τον Ιερό χώρο, τούτη την Ιερή μέρα, για τέταρτη φορά διοργανώνουμε φέτος το προσκλητήριο ηρώων, θέλοντας να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους αφανείς ήρωες της δικής μας γης που την  πότισαν με το αίμα τους, ορμώμενοι από τον πόθο για μια λεύτερη πατρίδα.  Σε κείνα τα παλικάρια, που με λερωμένη φουστανέλα και τρύπια τσαρούχια ή και ξυπόλυτοι, με ένα κρεμμύδι και λίγο ψωμί στο σακούλι τους, τρέχοντας σε λόγγους και λαγκάδια, πολεμώντας σε Ρούμελη και Μοριά, απέδειξαν ότι είναι «παίδες Ελλήνων». Η εποποιία της Ελληνικής Επανάστασης δεν υπήρξε έργο ενός ανδρός, ούτε μίας οργάνωσης, αλλά κοινό έργο όλων των Ελλήνων, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται η προσπάθεια όλων των αγωνιζόμενων Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας – να αναφέρουμε εδώ τον δικό μας Πάνο Μεϊντάνη- και η πολεμική προπαρασκευή της από τη Φιλική Εταιρεία
Κάναμε μια προσπάθεια αρκετών χρόνων για να συγκεντρώσουμε όσα ονόματα αγωνιστών ήταν δυνατόν (από αρχεία, έγγραφα και βιβλία) και συνεχίζουμε, γιατί ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με πρώτο όνομα του κλεφταρματολού Παναγιώτη Μειντάνη. Κάθε όνομα και μια ντουφεκιά  από τους αρματωμένους τσολιάδες έξω από την εκκλησία, που έριχναν σαν ένδειξη τιμής. Ακούστηκαν τα ονόματα από Κατούνα, Αχυρά, Αετό, Τρύφου, Βούστρι , Κομποτή και Κωνωπίνα.
Στο τέλος κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Στην συνέχεια η μεγάλη κακοκαιρία συνεχιζόταν και με πολύ μεγάλη δυσκολία ελάχιστοι των παρευρισκομένων, μετακινήθηκαν στο μνημείο των Ηρώων όπου έγινε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων κάτω από καταρρακτώδη βροχή. Κατάθεση στεφάνων έκαναν: ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Αποστολάκης Γεώργιος, ο πρόεδρος της Κατούνας Καφρίτσας Θωμάς, ο Διοικητής της Αστυνομίας κ. Δημήτρης Κόκιος,  τα σχολεία, από τις Δημόσιες και Τοπικές Αρχές ,  φορείς και συλλόγοι. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούσθηκε ο εθνικός ύμνος.
Ο τελετάρχης κ. Βασίλειος Παπαθανασίου Γυμναστής του Γυμνασίου Κατούνας έδωσε το πέρας των εκδηλώσεων και την ακύρωση της παρέλασης και παραδοσιακών χορών λόγω καιρικών συνθηκών. Δυστυχώς λόγω καιρού οι γονείς δεν καμάρωσαν τα παιδιά τους στην παρέλαση.
Στην επέτειο της 25ης τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Αποστολάκης Γεώργιος, η Δημοτική σύμβουλος Πανταζή Παναγιώτα και ο πρόεδρος του κέντρου μέριμνας του Δήμου Αποστολάκης Παντελής. Επίσης από την περιοχή μας η δημοτική Σύμβουλος Καρέλου Αθηνά, ο Προδρομίτης Σωτήριοςοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Καραμάνης Θωμάς, Φραγκογιάννη Αφροδίτη, Σαλοδημήτρης Παναγιώτηςο πρόεδρος της Κατούνας Καφρίτσας Θωμάς, ο αντιπρόεδρος Καλογιάννης Παναγιώτης και το μέλος Στούπας Γιάννης, ο πρόεδρος του Αετού Ντέμος Γιώργος και ο πρόεδρος της Κωνωπίνας Τίγκας Χρήστος




















































































google page rank