Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ο Δήμος Αγρινίου σε έκθεση τροφίμων στην Ταϊβάν

Δυναμική είναι η παρουσία του Δήμου Αγρινίου στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών “International food show Taipei 2015” που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν στη Ταϊπέι, από 24-27 Ιουνίου 2015...
Ο Δήμος Αγρινίου, σήμερα, πρώτη μέρα συμμετοχής στην έκθεση απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και σχόλια τόσο για το περίπτερo που έχει οργανώσει, όσο και για τις πληροφορίες που παρέχει στους επισκέπτες, ο απεσταλμένος του Δήμου Αγρινίου κος Γεώργιος Μελιάδης, Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων & Ποτών της Ασίας, την τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο και η συμμετοχή του Δήμου ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Αιτωλοακαρνανίας στην 25η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων & Ποτών της Ταϊπέι στην Ταϊβάν σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, προάγει τα συμφέροντα της περιοχής μας, των παραγωγών και μεταποιητών τοπικών αγροτικών προϊόντων και αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για την εξωστρέφεια της τοπικής επιχειρηματικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας.

Ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Μελιάδης ευχαρίστησε τους διοργανωτές που ο δήμος προσκλήθηκε και συμμετέχει, ως τιμώμενη περιοχή και στο χαιρετισμό του ανέφερε:

«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, μαζί με τα άλλα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, να συμμετάσχουμε στην 25η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων. Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου σας στέλνει τους θερμούς χαιρετισμούς τους καθώς επίσης και τις ευχές του για την επιτυχή διεξαγωγή του σημερινού φεστιβάλ τροφίμων.

Ευελπιστούμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με το εμπόριο των τροφίμων, καθώς και ιδέες για τη μεταφορά και τις αγορές τροφίμων πέρα από τα όρια κάθε άποψη. Το Εμπόριο και η Γεωργία αποτελούν υψηλές προτεραιότητες στην πολιτική μας ατζέντα και θέλουμε αυτά να επεκταθούν και να εμβαθύνουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών μας.

Είμαι εδώ με μια ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελείται από στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων και μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου, που αντιπροσωπεύουν ένα δυναμικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, με σημαντική εμπειρία συμμετοχών σε διεθνή φεστιβάλ έργο και θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές και επιφανείς οικοδεσπότες του της Έκθεσης Τροφίμων, καθώς και τις υπηρεσίες που υποστήριξαν αυτό το σημαντικό γεγονός για τη δέσμευσή τους στη τροφή.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι η μεγαλύτερη περιοχή της χώρας μου, με ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Έχει έξι φυσικές και τρεις τεχνητές λίμνες, τρία μεγάλα ποτάμια, δύο λιμνοθάλασσες, ήπιες δαντελωτές ακτές, προστατευόμενα λιμάνια και πλούσια οικοσυστήματα. Αν και είναι σε πλούσιο υδάτινο περιβάλλον ένα μεγάλο μέρος καταλαμβάνεται από βουνά, με ανεπτυγμένες πεδιάδες που καθορίζουν τη φύση της οικονομίας της, η οποία ήταν ανέκαθεν γεωργική με συνολική έκταση 26.000 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης. Το Αγρίνιο είναι η μεγαλύτερη πόλη του νομού Αιτωλίας-Ακαρνανίας και είναι ο κρίκος που συνδέει την Αιτωλία με την Ακαρνανία. Η θέση της πόλης από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας, ορίζεται από τον αρχαίο θεό των νερών τον ποταμό Αχελώο. Τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα (π.χ. ελαιόλαδο, ελιές, κρασί, σταφύλια, εσπεριδοειδή, μέλι, τυρί, ψάρια κ.α.) που παράγονται στο νομό μου, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και έχει αποδειχθεί ότι είναι η υγιέστερη στον κόσμο. Η καθημερινή ζωή των ανθρώπων στο Αγρίνιο κινείται γύρω από τη γεωργία, τις συνήθειες, την κουζίνα, την οικονομία και τον πολιτισμό της. Για παράδειγμα, η ελιά, οι ελιές και το λάδι , αποτελούν έναν τρόπο ζωής ριζωμένο στο Αγρίνιο από τους αρχαίους χρόνους. Για παράδειγμα κάθε δέντρο ελιάς ανήκει σε κάποιο πολίτη, κάποιον που το καλλιεργεί και το φροντίζει κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους. Αυτό έχει καλλιεργήσει πεποιθήσεις, μύθους, θεραπείες και πολιτιστικές εκδηλώσεις πολλών αιώνων. Πολλοί αμπελώνες βρίσκονται επίσης στην περιοχή μας όπου οι βιοκλιματικές συνθήκες είναι άριστες για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιού. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Μαυροδάφνη και κοσμοπολίτικες ποικιλίες όπως Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah. Χάρη στην καινοτομία, οι αγρότες μας και η βιομηχανία τροφίμων μας είναι σε θέση να τηρήσει τις διάφορες προκλήσεις αιώνα όσον αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια των τροφίμων, την ιχνηλασιμότητα και την καλή διαβίωση των ζώων με μια φιλική προς το περιβάλλον γεωργία.

Η οικονομική συνεργασία που φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε βρίσκεται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας, με κοινές προοπτικές και κοινές αξίες.

Σήμερα, υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για την οικονομική μας συνεργασία σε πολλούς τομείς:

• Ο αγροτικός τομέας είναι ένας σημαντικός τομέας του Αγρινίου και η περιοχή μου ειδικεύεται σε πρωτογενή καλλιέργεια προϊόντων ποιότητας και προσφέρει ευκαιρίες για συνεργασία.

• Η Ελλάδα είναι σπουδαίος τουριστικός προορισμός. Ελπίζω το φεστιβάλ απόψε θα βάλει το Αγρίνιο στην κορυφή της ταξιδιωτικής σας λίστας για να δοκιμάσετε την ποιότητα των προϊόντων μας. Η Αγρινιώτικη κουζίνα βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή που έχει αποδειχθεί ότι είναι μία από τις πιο υγιεινές διατροφές στον κόσμο.

• Στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, υπάρχει επίσης μεγάλο πεδίο για συνεργασία έχοντας κατά νου ότι ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στους πρωτοπόρους».


29dytika
google page rank