Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Εθελοντικός καθαρισμός του λιμανιού Μεσολογγίου

Η πιο ιστορική εκστρατεία καθαρισμών της χώρας συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια σταθερής υλοποίησης. Στη διάρκεια της πολυετούς αυτής πορείας, μαζί με την εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, έχουν μεγαλώσει ολόκληρες γενιές εθελοντών κι έχουν «γαλουχηθεί» με τις αξίες της ενεργούς συμμετοχής και της προστασίας του φυσικού μας πλούτου...
Η ομάδας μας «Πρωτοβουλία Πολιτών Ιερής Πόλης Μεσολογγίου» αποφάσισε να οργανώσει στο Δήμο μας μια τέτοια δράση και να συμβάλει έτσι, στη διάδοση του μηνύματος που αφορά τη διαφύλαξη του παράκτιου περιβάλλοντος. Καλούμε όλους τους φορείς και πολίτες του Δήμου μας να δείξουν έμπρακτα την ευαισθησία τους στο θαλάσσιο περιβάλλον του τόπου μας.

Η φετινή εκστρατεία επικεντρώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην ειδικότερη ανάδειξη του προβλήματος της πλαστικής σακούλας μεταφοράς και συσκευασίας μιας χρήσης στη θάλασσα και τις ακτές, ενός προβλήματος που , η ένταση του και η κρισιμότητά του αναγνωρίζετε από όλους.

Οι συσκευασίες μιας χρήσης, όπως είναι οι πλαστικές σακούλες αποτελούν σύμβολο του καταναλωτισμού μας. Αυξάνονται τα στερεά απόβλητά μας και μειώνονται οι φυσικού πόροι. Και όχι μόνο... Διάφορα πλαστικά αντικείμενα, μιας χρήσης, συχνά καταλήγουν στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον, απειλώντας οικοσυστήματα και οργανισμούς, οι οποίοι είτε παγιδεύονται σ΄αυτές, είτε τις καταναλώνουν. Επιπλέον, δεν διασπώνται ποτέ πλήρως, αλλά κατακερματίζονται σε μικροσκοπικά σωματίδια. Η κατανάλωσή τους από τα ζώα δημιουργεί στα ζώα αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να πεθαίνουν από ασιτία. Επίσης είναι επικίνδυνο καθώς έχει την τάση να προσροφά διάφορες χημικές ουσίες, οι οποίες εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα αφού γίνεται τροφή πολλών θαλάσσιων ζώων.

Σ΄ αυτή τη δράση εκτός από το καθαριότητα θα ασχοληθούμε με μια εξίσου σημαντική διαδικασία την καταγραφή των απορριμμάτων. Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα είναι αξιοποιήσιμα από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επίσης μπορείς να κάνεις το μήνυμά σου ενάντια στην πλαστική σακούλα… ΤΕΧΝΗ.

SHOOT THE PLASTIC BAG

Στη διάρκεια του καθαρισμού, φωτογράφισε την πλαστική σακούλα που σε «εμπνέει» και πάρε μέρος στο διαγωνισμό SHOOT THE PLASTIC BAG που διενεργεί η " Μεσογειος SOS" στα πλαίσια της εκστρατείας καθαριότητας των ακτών με δώρο μια φωτογραφική μηχανή.

Την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015 θα κάνουμε την εκκίνηση του καθαρισμού στις 8:30 από την Πλαζ του Λιμανιού. Σας περιμένουμε όλους!!!

Όσοι από τους εθελοντές ασχοληθούν με τη αλίευση των απορριμμάτων θα πρέπει να φοράνε ελαφρύ ρουχισμό, μαγιό, μπότες πλαστικές χαμηλές ή αθλητικά παπούτσια (παλιά γιατί η αρμύρα θα τα καταστρέψει), γάντια εργασίας ανθεκτικά.

Όσοι εθελοντές ασχοληθούν με την καταγραφή να έχουν μαζί τους επιπλέον ένα μολύβι.

Το αντηλιακό, το καπελάκι και το νερό είναι απαραίτητα σε όλους.

Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε πολλοί στο κάλεσμά μας για να έχουμε γρήγορο και ωφέλιμο για όλους αποτέλεσμα. Δηλώστε συμμετοχή και για οποιαδήποτε διευκρίνιση επικοινωνείστε μαζί μας.

• στη σελίδα της εκδήλωσης στο facebook: https://www.facebook.com/events/1143619625655386

• στο e-mail: protovoulia.messolonghi@gmail.com

• στα τηλέφωνα: 2631025773 , 6973697697 (πρωΐ) , 694 8 501 512, 6932588069

Η ομάδα μας σταθερή στις περιβαλλοντικές και ηθικές αρχές:

• Δεν ρυπαίνει

• Μειώνει τα απορρίμματα

• Επαναχρησιμοποιεί

• Ανακυκλώνει

και θα διαδώσει τη συγκεκριμένη δράση μέσω των ηλεκτρονικών εντύπων, των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και δεν θα εκτυπώσει κανένα φυλλάδιο ή έντυπο ή αφίσα. Θα χρησιμοποιήσει μόνο το έντυπο υλικό που της έχει διατεθεί από την οργάνωση « Μεσόγειος SOS» και αφορούν την καταγραφή των απορριμμάτων.

Πρωτοβουλία Πολιτών Ιερής Πόλης Μεσολογγίου


google page rank