Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Τι θα κάνουν οι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας με τα αποθεματικά;



Οι δήμαρχοι Μεσολογγίου, Ναυπακτίας, Ξηρομέρου και Αμφιλοχίας μιλούν στο «Γεγονός».
Επιστολή προς τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες της xώρας, απέστειλε πριν από μία περίπου εβδομάδα ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, καλώντας τους να «συμμορφωθούν αμελλητί», με την από 20 Απριλίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που κυρώθηκε με το άρθρο 1...

του ν. 4323/2015 (ΦΕΚ Α” 43/27.4.2015) και υποχρεώνει μεταξύ άλλων Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και τους Ο.Τ.Α. α΄& β” Βαθμού, να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ.

Στην ίδια επιστολή σημειώνεται, ότι η «συμμόρφωση» στην προκείμενη νομοθεσία, δεν θίγει την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α., επισημαίνοντας, παράλληλα, πως ο αριθμός των Δήμων, των Περιφερειών και των Νομικών Προσώπων αυτών, που έχουν μεταφέρει τα ταμειακά στους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι εξαιρετικά μικρός.

Απαντώντας στην πρόσφατη επιστολή του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ απέρριψε εκ νέου το αίτημα της κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμειακών αποθεμάτων στην ΤτΕ.

Δικαιολογώντας την άρνησή της, η ΚΕΔΕ επισημαίνει πως οι δήμοι ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας, καθώς η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών έχει επιδεινώσει την ήδη κακή οικονομική κατάσταση.

«Η αυτοδιοίκηση δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει σήμερα τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρει η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και μελλοντικά του αναπτυξιακού πακέτου Γιούνκερ, με δεδομένη την τραγική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας είχε πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της απόφασης της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή.

Στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το θέμα αυτό, ο Απόστολος Κοιμήσης, πρότεινε αντί για τα διαθέσιμα των Δήμων η Κυβέρνηση να κρατήσει δύο μισθούς από Δημάρχους και όλα τα στελέχη της τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κυβέρνησης ώστε να αποκομίσει τα ίδια χρήματα που πρόκειται να διατεθούν για τα ρέπος που χρειάζεται το Υπουργείο οικονομικών! Μετά την επιστολή του υπουργού στους δήμος, ο κ. Κοιμήσης ξεκαθαρίζει εκ νέου ότι ο δήμος Αμφιλοχίας δεν πρόκειται να καταθέσει ούτε ευρώ, κατά την απόφαση του ανώτερου συνδικαλιστικού οργάνου των δήμων.
Δεν ακολουθούν ωστόσο όλοι οι δήμοι τη λογική αυτή. Στη Ναύπακτο έχει ήδη υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για παραχώρηση 250.000 ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Τάκης Λουκόπουλος, ο οποίος  πρόσκειται πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει στο «Γ» ότι όταν τα αποθεματικά των δήμων έχουν αυτή τη στιγμή επιτόκιο 1% και αν υπάρχει η δυνατότητα το επιτόκιο να αυξηθεί σε 2% και παρ” όλα αυτά δεν γίνει, «θα πρόκειται για διαφυγόντα κέρδη», συγκλίνοντας δηλαδή σε αυτό που υποστηρίζει η κυβέρνηση, περί «πιο αποδοτικής τοποθέτησης των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%».
«Είχαμε ήδη τα αποθεματικά μας στην ΤτΕ, είμαστε από τους. άτυχους», ήταν το σχόλιο του δημάρχου Μεσολογγίου κ. Νίκου Καραπάνου στο «Γεγονός». Ο κ. Καραπάνος εξηγεί ότι όλα τα χρήματα του δήμο Μεσολογγίου, βρίσκονταν από την αρχή στην ΤτΕ, αφού δεν υπήρχε λογαριασμός του δήμου Μεσολογγίου σε ιδιωτική τράπεζα: «Η απόφασή μας ως δήμος, είναι σύμφωνη με της ΚΕΔΕ, να μην δώσουμε, δηλαδή, χρήματα. Τα χρήματά μας , όμως, κατασχέθηκαν αφού βρίσκονταν ήδη στην ΤτΕ, ουσιαστικά δηλαδή στη διάθεση της κυβέρνησης». Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Μεσολογγίου, πρόκειται για ποσό που ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ.

Σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η δέσμευση των αποθεματικών των δήμων, ο κ. Καραπάνος σχολιάζει : «Η δέσμευση των χρημάτων σε περιορίζει στο να ασκήσεις την πολιτική σου και να κάνεις το πρόγραμμα έργων και ανάπτυξης που θέλεις για την περιοχή σου. Σε καταργεί. Καταργεί το αυτοδιοίκητο των δήμων!».

Σχετικά με το επιχείρημα της κυβέρνησης περί επιτοκίων, ο Νίκος Καραπάνος σχολιάζει : «Καλό αυτό με το επιτόκιο, αλλά όταν το περιβάλλον δεν είναι σταθερό και δεν υπάρχει σταθερή πολιτική όλα είναι επίφοβα. Σε ένα τέτοιο, επικίνδυνο, περιβάλλον, ποιος σου εγγυάται ότι δεν θα χαθούν τα χρήματά σου;»

«Θα δούμε όλα τα ενδεχόμενα», είναι η τοποθέτηση του δημάρχου Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη σε ερώτηση του «Γ» για το θέμα αυτό. Ο δήμαρχος Ξηρομέρου εξηγεί ότι δεν έχει υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα και προτείνει να γίνει άμεσα μια σύσκεψη μεταξύ των δημάρχων της Αιτωλοακαρνανίας για να αποφασιστεί, ει δυνατόν, μια κοινή γραμμή απέναντι στο θέμα αυτό. Ξεκαθαρίζει παράλληλα, πως, σε κάθε περίπτωση, ο δήμος Ξηρομέρου δεν διαθέτει αποθεματικά. «Θα προτείνω να γίνει σύσκεψη μεταξύ των δημάρχων του νομού. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα ο δήμος να συμβουλευτεί τους νομικούς του συμβούλους. Η όποια απόφαση, θα παρθεί σε συνεργασία με τα συνδικαλιστικά μας όργανα, την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ», αναφέρει ακόμη ο κ. Γαλούνης.

Μαρίνα Ζαρκαβέλη
marina_z17@hotmail.com

e-gegonos.gr
google page rank