Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΚΑΤΟΥΝΑ: Η ζεστασιά και η φιλοξενία των ντόπιων προσελκύει τους πελαργούς, τα όμορφα πουλιά και αποτελούν πλέον ένα ζωντανό σύμβολο για την ταυτότητα του χωριού

Σύμβολο του fb της σελίδας της Κατούνας 
Τα τελευταία χρόνια οι πελαργοί αποτελούν συνηθισμένο ανοιξιάτικο θέαμα για τους κατοίκους της Κατούνας φέτος ήρθαν κατά μαρτυρίες των συγχωριανών μας την 29η Μαρτίου 2017.
Είναι πουλιά με πολύ αναπτυγμένη την ανθρωποφιλία και αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια που η φωλιά τους βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο σε ψηλό σημείο. Με τον τρόπο αυτό ελέγχουν και παρατηρούν τους κινδύνους των νεοσσών τους κυρίως από τα αρπακτικά πουλιά.
Στον στύλο της Αγίας Παρασκευής 
Επέλεξαν το χωριό για να ζήσουν και να αναπαραχθούν λόγω των ιδανικών περιβαλλοντικών συνθηκών. Στα βοσκοτόπια και στα χωράφια του π. δήμου Μεδεώνος αναζητούν την τροφή τους και αν είμαστε τυχεροί μπορεί να τους συναντήσουμε και στα υγροτοπικά συστήματα της Αμβρακίας και του Οζερού. Τρέφονται κυρίως με φίδια, βατράχια, σαύρες, σκουλήκια, ποντίκια, ψάρια και έντομα.


Από τα πρώτα πράγματα που κάνει μόλις έρθει στη Κατούνα είναι να προετοιμάσει την φωλιά του, όπως και πέρσι έτσι και φέτος ήρθαν στον Άγιο Αθανάσιο αλλά μάλλον θα επιλέξουν  τον στύλο στην Αγία Παρασκευή. (Εκείνο που βλέπουμε στην παλιά μεγάλη φωλιά τους στον άγιο Αθανάσιο είναι μια αγριάδα πράσινη που ξεχωρίζει. Κατά πολλούς αυτό είναι η αιτία που δεν κάθισαν μέχρι στιγμής εκεί, γιατί όλα τα χρόνια εκτός από πέρσι εκεί καθόταν. Να σημειώσουμε πως και πέρσι εμφανίστηκε εκεί και υπήρχε αυτή την εποχή η αγριάδα αυτή.) 
Πολλοί από τους συγχωριανούς μας κάνουν προσπάθεια και σκέψη πως να ανεβούν στον τρούλο του Αγίου Αθανασίου και να καθαρίσουν την αγριάδα και να στεριώσουν την φωλιά τους. Είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο όμως να ανεβεί κάποιος εκεί εκτός και έρθει μηχάνημα.       
Αμέσως μόλις ήρθαν και αφού φέρνουν κάθε μέρα γύρω από τον Άγιο Αθανάσιο  συντηρεί και επισκευάζει την φωλιά στον στύλο της ΔΕΗ στην Αγία Παρασκευή.
Εγκαθίσταται εκεί και αρχίζει η διαδικασία της αναπαραγωγής με την θηλυκιά. Τα δυο πουλιά συνεργάζονται για την κατασκευή της φέρνοντας το αρσενικό τα υλικά και το θηλυκό αναλαμβάνει το πλέξιμο. Στα εξωτερικά τοιχώματα της φωλιάς βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο και φωλιάζουν μικρότερα εντομοφάγα πουλιά που καθαρίζουν την φωλιά από τα παράσιτα.
Γύρω στον Απρίλιο η θηλυκιά γεννάει κάθε δεύτερη μέρα συνολικά από 2 έως 5 αυγά. Η επώαση κρατάει ένα μήνα περίπου και συμμετέχουν εξίσου. 
Την διατροφή τους αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς. Ο ένας φροντίζει για την εύρεση της τροφής και ο άλλος προστατεύει τους νεοσσούς από την ήλιο, την βροχή, τον αέρα, σκεπάζοντάς τα με τα φτερά του.
Στην Αιτωλοακαρνανία εκτός από την Κατούνα συναντάμε πελαργούς στις εκκλησίες του Στράτου, της Κυψέλης, της Λεπενούς, της Βόνιτσας στα Καλύβια ενώ πριν 2 χρόνια έκανε την επανεμφάνιση του στη Τριχωνίδα στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στο Παναιτώλιο επίσης τους συναντάμε στους στύλους της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.
Οι περισσότεροι πελαργοί βρίσκονται στο Δήμο Οινιαδών (Λεσίνι, Κατοχή, Νεοχώρι, Γουριά κτλ) και στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου-Αιτωλικού που εξακολουθεί να φωλιάζει με ικανοποιητικό αριθμό ζευγαριών.
Η συμπόνια και η αγάπη των Αιτωλοακαρνάνων για τους πελαργούς είναι χαρακτηριστική. Στο Στράτο έκαναν την εμφάνιση τους μετά το 1985 όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της κατασκευής της εκκλησίας.
Μάλιστα μια χρονιά ο αρσενικός πελαργός τραυματίστηκε από το αλεξικέραυνο και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων συντέλεσε στο να καλέσουν ειδικό επιστήμονα από κέντρο περίθαλψης για την γρήγορη ανάρρωση του.
Αντίστοιχα στην Κυψέλη η φωλιά είχε διαλυθεί για άγνωστους λόγους με αποτέλεσμα να απουσιάσουν εκείνη τη χρονιά από το καμπαναριό του Αγίου Παντελεήμονα.
Ορισμένοι ευσυνείδητοι κάτοικοι “ταρακουνήθηκαν” από την απουσία τους και κατασκεύασαν μια νέα φωλιά στον τρούλο. Από τότε τα χαριτωμένα πουλιά κάνουν την εμφάνιση τους κάθε χρόνο.
Στην αρχαία Ελλάδα ο άνθρωπος έδειχνε πάντα σεβασμό και αγάπη και το θεωρούσε ωφέλιμο πουλί για τη γεωργία, γιατί εξολόθρευε τα επιβλαβή έντομα, τις σαύρες, τα ποντίκια των αγρών και τα φίδια.
Πριν από 2500 χρόνια οι Θεσσαλοί είχαν ανακηρύξει τον πελαργό ως ιερό πτηνό ενώ είχαν νομοθετήσει την περίφημη «Αντιπελάργηση». έναν πρωτοφανή για τα ελληνικά κοινωνικά δεδομένα νόμο, ο οποίος εξίσωνε την εκτέλεση πελαργού με την ανθρωποκτονία επιβάλλοντας στους παραβάτες την αντίστοιχη ποινή.
Ένα δυσάρεστο γεγονός όμως συνέβη το Πάσχα του 2014 σε έναν από τους Ανοιξιάτικους αγαπητούς επισκέπτες μας και πέθανε από ηλεκτροπληξία στις κολόνες της ΔΕΗ, στον κεντρικό δρόμο της Κατούνας απέναντι από το Δημαρχείο. Το ημερόβιο μονογαμικό πουλί προσφέρει ένα θαυμάσιο θέαμα για τη ζωή του και την βιολογία του στους κατοίκους της Κατούνας. 







ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ 
google page rank