Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Αμφιλοχία: Αλκίνοο Ιωαννίδη και Μίλτο Πασχαλίδη τα Πανακαρνάνεια

Δύο μεγάλες συναυλίες στις 2 και 9 Αυγούστου θα παρουσιάσει φέτος στα πλαίσια των Πανακαρνανείων το Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιλοχίας. Πρόκειται για το Μίλτο Πασχαλίδη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη 2/8 & 9/8 αντίστοιχα. Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου στο Κάστρο της Αρχαίας Λιμναίας το Θεατρικό Τμήμα του Π.Κ.Α. ανεβάζει την παράσταση «Θα σε κάνω Βασίλισσα» σε σκηνοθεσία Κώστα Γεννάτου.
Μίλτος Πασχαλίδης
Ο Μίλτος Πασχαλίδης γεννήθηκε στην Καλαμάτα και μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά η σημαντικότερη περιοχή της Ελλάδας για εκείνον ήταν η Κρήτη όπου σπούδασε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο Ηρακλείου. Και αυτό γιατί εκεί η ερασιτεχνική του ενασχόληση με τη μουσική έγινε σοβαρότερη, αρχικά με τον σχηματισμό των Νέαρχου Παράπλους και στη συνέχεια με τους Χαΐνηδες, των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος μαζί με τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη τους Δημήτρη Αποστολάκη.

Ήδη όμως από το 1995 ακολουθεί προσωπική διαδρομή, η οποία απαριθμεί -μείον ενός live- μέχρι στιγμής επτά δίσκους. Έχει συμμετάσχει όμως είτε ως συνθέτης είτε ως ερμηνευτής και σε δίσκους αρκετών γνωστών ονομάτων, ενώ το συναυλιακό του δίδυμο με τον Χρήστο Θηβαίο είναι από τα πλέον επιτυχημένα τα τελευταία χρόνια. Η ακατέργαστη δύναμη της φωνής του, οι βιωματικοί, συχνά και με εντονότατες προσωπικές αναφορές στίχοι και η αμεσότητα, που αφενός καθορίζεται από την ορμητικότητα και το σφρίγος του rock αλλά αφετέρου μετέρχεται και πολλών στοιχείων της παράδοσης -και ιδιαίτερα προφανώς της κρητικής- της μουσικής των τραγουδιών του τον έχουν κάνει να κερδίσει πολλούς ακροατές, οι οποίοι ολοένα και αυξάνονται.
Αλκίνοος Ιωαννίδης
Είναι η δεύτερη φορά που ο καλλιτέχνης δίνει συναυλία στην Αμφιλοχία. Ήταν το καλοκαίρι του 2012 κι ενώ μέχρι το απόγευμα επικρατούσαν συνθήκες βροχής, τελικά ο καιρός άλλαξε και η συναυλία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Χιλιάδες κόσμου από την ευρύτερη περιοχή και την Ήπειρο είχαν κατακλύσει το λιμάνι της Αμφιλοχίας μέχρι αργά το βράδυ.
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1969. Ο πατέρας του Άντης είναι ζωγράφος. Η μητέρα του Μαριλένα σπούδασε θέατρο και εργάστηκε σαν παραγωγός και εκφωνήτρια στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Ο αδερφός του Λίνος είναι ποιητής. Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Ευρωπαϊκό Ωδείο Λευκωσίας. Όντας κακός στο ποδόσφαιρο, πέρασε τα παιδικά του χρόνια ακούγοντας ή παίζοντας μουσική και παρακολουθώντας τη ζωγραφική του πατέρα του και τη φύση της Κύπρου. Το 1989 πήγε στην Αθήνα, όπου φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Εμφανίστηκε στη δισκογραφία σαν τραγουδιστής το 1993, ενώ από το 1997 υπογράφει ο ίδιος τους στίχους, τη μουσική και την ενορχήστρωση των δίσκων του. Στη διάρκεια της πορείας του έχει κυκλοφορήσει αρκετούς προσωπικούς δίσκους και ζωντανές ηχογραφήσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλούς δίσκους συναδέλφων του, ερμηνεύοντας τραγούδια άλλων δημιουργών ή γράφοντας στίχους και μουσική για άλλους ερμηνευτές. Εκτός από τραγούδια, γράφει χορωδιακή και ορχηστρική μουσική. Είναι επηρεασμένος από τους Έλληνες συνθέτες των τελευταίων δεκαετιών, την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου, τη βυζαντινή και την κλασική.
Στις προσωπικές του εμφανίσεις αλλά και δισκογραφικά, η συνεργασία του με σημαντικούς μουσικούς και τεχνικούς είναι μόνιμη τα τελευταία 20 χρόνια. Εμφανίζεται σε μεγάλα, ανοιχτά θέατρα, αλλά και σε μικρές σκηνές, μαζί τους ή μόνος. Οι συναυλίες και τα τραγούδια του κινούνται από το mainstream στην avant-garde και από το συμβατικό στο ιδιαίτερο, αναζητώντας έναν χαρακτήρα ανεξάρτητο από το ύφος.
Στο εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια έχει δώσει περίπου 100 προσωπικές συναυλίες: Για το θέατρο, έγραψε μουσική για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Το δώρο της Παπλωματούς, 2009, Βάκχες, 2011), για το RAMT Theatre της Μόσχας (2013), καθώς και για ανεξάρτητες παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στην Ελλάδα και στην Κύπρο έχει δώσει περισσότερες από 1,700 συναυλίες. Δεν έχει παίξει ποτέ σε κομματικές διοργανώσεις.
Θα σε κάνω Βασίλισσα
Για το σκηνοθέτη Κώστα Γεννάτο όσοι έχουν παρακολουθήσει τα έργα του ξέρουν πολύ καλά το επίπεδο επιμέλειας και σκηνοθεσίας των παραστάσεων, ο Κώστας μαζί με τη ταλαντούχα Θεατρική ομάδα του καθηλώνουν το κοινό από την αρχή μέχρι τo τέλος.

Σενάριο
Ο Αντώνης Τσιλιβίκης είναι ένας εργολάβος οικοδομών. Είναι τόσο φιλάργυρος, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξοικονομήσει χρήματα παντού και πάντα. Έτσι, παρόλο που είναι αρκετά ευκατάστατος, προτιμά να ζει με τη σύζυγό του Ελένη σε ένα παλιό και ετοιμόρροπο σπίτι, παρά να μετακομίσει σε μία σύγχρονη κατοικία που ο ίδιος κατασκευάζει. Εξάλλου, πληρώνει τους εργάτες του πάντα μετά από εξαντλητικά παζάρια και δε διστάζει να πουλήσει ακόμα και το αυτοκίνητο της γυναίκας του.
Ο Πητ Παπαθεοφιλόπουλος είναι θείος της Ελένης και ζει στην Αμερική. Ο Αντώνης, στο αποκορύφωμα της φιλαργυρίας του, πείθει την Ελένη να γράψει στον θείο της ότι έμεινε χήρα, έτσι ώστε ο θείος να της στέλνει τακτικά οικονομική βοήθεια. Κάποτε όμως ο Πητ αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να επισκεφτεί την ανηψιά του. Τότε, ο Αντώνης αναγκάζεται να μεταμφιεστεί και να υποδυθεί τον συγκάτοικο της Ελένης. Ο Πητ συστήνει στην Ελένη τον φίλο του Μπιλ που ενδιαφέρεται γι’ αυτήν. Τελικά, ο Αντώνης δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αποκαλύψει την αλήθεια στον Πητ, και να δεσμευτεί ότι στο εξής θα είναι περισσότερο δοτικός απέναντί της.

e-maistros.gr
google page rank