Στις 28/6/2017 ανεβάσαμε το άρθρο δειτε το ↧
Κύριε Δ/ντα,
Σήμερα έρχεται να συμπληρώσει ο Λαογράφος Νίκος Ράππος από την Κωνωπίνα με την παρακάτω επιστολή του (δείτε και βιντεο)
Σχετικά με το ωραιότατο πράγματι ιστορικό τραγούδι (΄΄ Σαν πήρα ένα κατήφορο΄΄) που θίξατε, έχω να προσθέσω τα εξής:
Σαν συλλέκτης που είμαι γνωρίζω πολύ καλά την χαώδη κατάσταση που επικρατεί στο θέμα της κυριότητας του Δημοτικού μας τραγουδιού. Έχω στην συλλογή μου δίσκους διαφόρων δημοτικών τραγουδιών που φαίνονται κατοχυρωμένα σε περισσότερους από δυο συνθέτες΄΄…
Εμείς πάντως οι συλλέκτες ΄΄ αναγνωρίζουμε΄΄ σαν συνθέτη του εκάστοτε Δημοτικού τραγουδιού εκείνον που πρώτος ΄΄ηχογράφησε΄΄ το τραγούδι σε δίσκο για πρώτη φορά.
Με βάση αυτά, το προαναφερόμενο τραγούδι πρωτοηχογραφήθηκε από τον Βασίλη Μπεσίρη Τουρκοβασίλη το 1949 στην εταιρεία COLUMBIA σε δίσκο γραμμοφώνου με Αρ. DG 6808 και το τραγουδάει ο Νικόλαος Αναστασίου, με τίτλο ΄΄Ρούσσα Παπαδιά΄΄. Δίσκος φυσικά που υπάρχει στη Συλλογή μου.
Λίγο αργότερα το παραπάνω τραγούδι κυκλοφόρησε και η Αυστραλέζική Εταιρεία APOLLO με Αρ. δίσκου SY 95 κατοχυρωμένο και πάλι στο όνομα του Τουρκοβασίλη.
Άρα ( και επειδή δεν υπάρχει το τραγούδι αυτό σε άλλο δίσκο με διαφορετικό όνομα ) Συνθέτης πρέπει να αναγνωρίζεται ο Βασίλης Μπεσίρης Τουρκοβασίλης.
(Λίγα λόγια για τον συνθέτη: Ο Β. Μπεσίρης γεννημένος στην Πρέβεζα ήταν πασίγνωστος στα μέρη μας τις δεκαετίες 1940-60 καθώς πέρασε απ’ όλα τα χωριά μας και διασκέδαζε τους χωρικούς μας στα πανηγύρια. Τον διέκρινε το άρτιο παίξιμο του και το ήθος του. Έχει π.30 δίσκους στο όνομά του ).
Όσον αφορά την ιστορία του τραγουδιού : Ακουγότανε και τότε ο πνιγμός των Θοδωρή και Κων/νου με την διαφορά ότι ο καθένας άλλαζε και τα …ποτάμια. Άλλοι λέγανε το περιστατικό ότι συνέβη στον Αχελώο , άλλοι στο Μόρνο και μερικοί δικοί μας ανέφεραν και το ποταμάκι της Νίσσας…΄΄΄
Ελπίζοντας να βοήθησα λιγάκι στο θέμα ,
Εύχομαι να είμαστε καλά
Νίκος Ράππος
Κωνωπίνα